Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 1 zavitek globoko zamrznjenega listnatega testa
- 6 jajc
- 150 g sladkorja
- 120 g masla
- 140 g mehke moke
- 40 g mletih mandljev
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- naribana lupina ½ limone
- 500 g češenj
- rumenjak za premaz
- mandljevi lističi in sladkor v prahu za posip
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 1 zavitek globoko zamrznjenega listnatega testa
- 6 jajc
- 150 g sladkorja
- 120 g masla
- 140 g mehke moke
- 40 g mletih mandljev
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- naribana lupina ½ limone
- 500 g češenj
- rumenjak za premaz
- mandljevi lističi in sladkor v prahu za posip
Postopek
Listnato testo odtalimo in ga na pomokani delovni površini razvaljamo. Z njim prekrijemo dno in obod okroglega modla za torte, preostalo testo pa narežemo na trakove. Testo v modlu pokrijemo s papirjem za peko in nato model napolnimo z lečo. V vnaprej ogreti pečici ga 20 minut pečemo pri 220 °C. Papir in lečo nato odstranimo.
Češnje operemo, jim ostranimo koščice in jih dobro odcedimo. Rumenjake penasto zmešamo s tretjino sladkorja, vaniljevim sladkorjem in limonovo lupino. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg in nato previdno primešamo rumenjakovi masi. Maslo raztopimo in ohlajenega na sobno temperaturo skupaj z moko in mandlji prav tako primešamo zmesi. Z maso napolnimo model, obložimo s češnjami in okrasimo s trakovi testa v obliki rešetke. Premažemo še z razžvrkljanim rumenjakom in posujemo z lističi mandljev. V vnaprej ogreti pečici pečemo 50 minut pri 180 °C (naredimo preizkus z zobotrebcem). Pustimo, da se torta popolnoma ohladi, jo vzamemo iz modla, posujemo s sladkorjem v prahu in razrežemo. Ta čudoviti kolač bo navdušil tudi najbolj izbirčne!