© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Figov džem

Shranimo fige za zimo!

Figov džem

Shranimo fige za zimo!

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina nekaj manjših kozarčkov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Figs and homemade jam in glass jars.

Sestavine

  • 1 kg zrelih fig
  • 500 g sladkorja
  • 1 cimetova palčka
  • cela lupina in sok 1 limone
martinovo vino.jpg

Ko praznuje vino

Vino je pomemben del naše kulture, zato ga tudi praznujemo in spoštujemo. Prvi praznik je zagotovo trgatev, takoj za njo pa je martinovo.

Sestavine

  • 1 kg zrelih fig
  • 500 g sladkorja
  • 1 cimetova palčka
  • cela lupina in sok 1 limone

Postopek

1

Fige operemo, jim odstranimo peclje in jih grobo narežemo. Vse sestavine damo v dovolj velik pekač, premešamo, pokrijemo in pustimo čez noč na sobni temperaturi.

2

Naslednji dan vse skupaj stresemo v dovolj veliko posodo, najbolje tako z debelim dnom. Segrevamo, vmes pa neprestano mešamo, da se sladkor popolnoma raztopi. Zavremo, nato temperaturo zmanjšamo in na nizkem ognju kuhamo 45 minut, da dobimo gost in lepljiv džem. Vmes večkrat premešamo, da se džem ne prime na dno posode.

3

Fige nežno zmečkamo z vilicami ali tlačilko za pire krompir. Odstranimo cimetovo palčko in limonovo lupino ter džem nadevamo v čiste in sterilizirane steklene kozarce.

Nasvet

Džemu lahko dodamo tudi postrgano sredico vaniljevega stroka skupaj s strokom, ki ga po koncu kuhanja odstranimo. Čas kuhanja bomo skrajšali, če navadni sladkor zamenjamo z želirnim.

Priljubljeni recepti

Gratinirani tortelini z dimljenim lososom in pestom

Tortelini, značilna jed Emilije-Romanje, so okusna jed za vse priložnosti, v ospredje pa stopijo predvsem v prazničnem času.

45 min
Enostavno

Pirhi

Iz rubrike Otroci kuhamo

30 min
Enostavno

Patagonski hotdogi z avokadovo majonezo

Zabavo ob žaru lahko popestrimo tudi s temi posebnimi hotdogi

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.