Kaj boste skuhali danes?
Nadevan krompir s fižolom
Preprosti okusi, ki pričarajo udobje
Nadevan krompir s fižolom
Preprosti okusi, ki pričarajo udobje
Sestavine
- 4 veliki krompirji za peko
- 1 žlica sončničnega olja
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 1 pločevinka belega fižola (400 g)
- 2 paradižnika
- 1 žlička sladke ali ostre mlete paprike (po okusu)
- 1 žlička worcestrske omake
- 2 žlici drobno narezanega drobnjaka za posip
Piškoti, ki so jih včasih pekli vsi, danes pa so prava redkost
Ko maslo še ni bilo tako dostopno, so gospodinje tudi za peko piškotov tradicionalno uporabljale svinjsko mast. Jasno je, da so se kar topili v ustih.
Top 5 sladic v kozarčkih za praznična druženja
Okronajte praznično druženje z odlično sladico v kozarčkih. Izbrali smo pet čudovitih sladic za vsak okus, ki jih pripravimo brez čakanja, da se sprosti prostor v pečici.
Mini trik za okusnejši česen
Ob sekljanju česna se sproži kemična reakcija, ki jo zavohamo že z razdalje. Z drobnim trikom bo aroma česna še intenzivnejša, a bolj zaokrožena in bogatejša.
Sestavine
- 4 veliki krompirji za peko
- 1 žlica sončničnega olja
- 1 korenček
- 1 steblo stebelne zelene
- 1 pločevinka belega fižola (400 g)
- 2 paradižnika
- 1 žlička sladke ali ostre mlete paprike (po okusu)
- 1 žlička worcestrske omake
- 2 žlici drobno narezanega drobnjaka za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Krompir ostrgamo, a ga ne olupimo, in ga dobro osušimo, nato ga na več mestih prebodemo z vilicami. Pečemo ga neposredno na mrežici pečice 1 uro do 1,5 ure, da je mehak, ko ga rahlo stisnemo.
Po 30 minutah v kozici segrejemo olje in na njem nežno pražimo na kocke narezana korenček in stebelno zeleno 10 minut, da se zmehčata. Dodamo odcejen fižol, nasekljan paradižnik in mleto papriko ter kuhljamo še 5 minut, da je paradižnik mehak in kašast. Vmešamo 1 dl vode in worcestrsko omako, kuhamo še 5 minut, nato pokrijemo, da fižol ostane topel.
Krompir razpremo in ga nadevamo s fižolom, posujemo z drobnjakom in ponudimo.
Okusna bližnjica
Fižol lahko pripravimo vnaprej in ga pred postrežbo samo pogrejemo v mikrovalovki. Za zelo hitro kosilo ali večerjo ga ponudimo s kruhom s semeni, vanj lahko vmešamo tudi pest nastrganega aromatičnega topljivega sira, kot je čedar.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Grški namaz
Odličen grški namaz je pripravljen iz grškega jogurta, sira feta, čebule, kumare in oliv. Prileže se z domačimi kruhki bagel in domačim kruhom.
Poletni mošnjički s feto in zelišči
Testenine alfredo
Preprosteje ne gre. Za testenine alfredo, ki se kar topijo v ustih, potrebujete le par sestavin, priprava pa je smešno hitra in enostavna.