
Sestavine
- 350 g bučk
- 200 g sladkorja muskovado
- 1,25 dl sončničnega olja
- 3 velika jajca
- naribana lupinica 1 pomaranče
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 100 g zlatih rozin
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
krema
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 100 g presejanega sladkorja v prahu
- malo naribane pomarančne lupinice

Tako preprosto doma pripravite mandljevo in ovseno "mleko"
Kako pripraviti rastlinske napitke doma? Zbrali smo recepte, trike in kulinarične razlage za boljši okus in več nadzora nad sestavinami.

Recept za svinjska rebrca, ki se kar stopijo v ustih
Ni ga piknika brez čevapčičev, pleskavic, stejkov in perutničk, a kraljestvo žara pripada svinjini - od kotletov, in slanine, pa do ribice, reber in klobas. A kako pripraviti sočno svinjsko meso na žaru, ki se bo kar stopilo v ustih?

Recepti za tople in hladne poletne juhe
Tudi v toplejših mesecih prijajo juhe, kajpak prilagojene sezoni. Kadar je zunaj vroče, se ohladimo s hladno melonino juho ali pripravimo bučno juho z meto, ki tudi osveži. Kaj pa na deževne dni? Mi takrat stavimo na krompirjevo juho z veliko drobnjaka. Pa vi?
Sestavine
- 350 g bučk
- 200 g sladkorja muskovado
- 1,25 dl sončničnega olja
- 3 velika jajca
- naribana lupinica 1 pomaranče
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 100 g zlatih rozin
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
krema
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 100 g presejanega sladkorja v prahu
- malo naribane pomarančne lupinice
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Podolgovat model za kilogramsko štruco rahlo naoljimo in obložimo s trakom papirja za peko. Bučke (ne lupimo jih!) drobno naribamo in iz njih z rokami iztisnemo čim več tekočine (če bodo premokre, bo kolač razmočen).
Bučke zmešamo s sladkorjem, sončničnim oljem, rahlo razžvrkljanimi jajci, pomarančno lupinico, vaniljo in rozinami, nato narahlo primešamo moko in pecilni prašek, da se sestavine lepo povežejo, a ne mešamo preveč.
Maso nadevamo v model in pečemo 50 minut, da je zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pečen kolač vzamemo iz modla in ohladimo na kuhinjski mrežici.
Medtem ko se kolač ohlaja, pripravimo kremo, tako da kremni sir zmešamo s presejanim sladkorjem v prahu – ne mešamo preveč, sicer bo krema premehka – in jo postavimo v hladilnik, da bo hladna. Z njo premažemo ohlajen kolač, posujemo še z malo pomarančne lupinice in do postrežbe shranimo v hladilnik (kjer se ohrani do 1 teden).