 
        
            
    
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 350 g bučk
- 200 g sladkorja muskovado
- 1,25 dl sončničnega olja
- 3 velika jajca
- naribana lupinica 1 pomaranče
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 100 g zlatih rozin
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
krema
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 100 g presejanega sladkorja v prahu
- malo naribane pomarančne lupinice
 
        
            
            Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
 
        
            
            Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
 
        
            
            Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- 350 g bučk
- 200 g sladkorja muskovado
- 1,25 dl sončničnega olja
- 3 velika jajca
- naribana lupinica 1 pomaranče
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 100 g zlatih rozin
- 300 g moke
- 1 zavitek pecilnega praška
krema
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 100 g presejanega sladkorja v prahu
- malo naribane pomarančne lupinice
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Podolgovat model za kilogramsko štruco rahlo naoljimo in obložimo s trakom papirja za peko. Bučke (ne lupimo jih!) drobno naribamo in iz njih z rokami iztisnemo čim več tekočine (če bodo premokre, bo kolač razmočen).
Bučke zmešamo s sladkorjem, sončničnim oljem, rahlo razžvrkljanimi jajci, pomarančno lupinico, vaniljo in rozinami, nato narahlo primešamo moko in pecilni prašek, da se sestavine lepo povežejo, a ne mešamo preveč.
Maso nadevamo v model in pečemo 50 minut, da je zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pečen kolač vzamemo iz modla in ohladimo na kuhinjski mrežici.
Medtem ko se kolač ohlaja, pripravimo kremo, tako da kremni sir zmešamo s presejanim sladkorjem v prahu – ne mešamo preveč, sicer bo krema premehka – in jo postavimo v hladilnik, da bo hladna. Z njo premažemo ohlajen kolač, posujemo še z malo pomarančne lupinice in do postrežbe shranimo v hladilnik (kjer se ohrani do 1 teden).
 
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
                    
             
     
         
         
         
         
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
         
         
        