Kaj boste skuhali danes?
Limonov cheesecake s pečenimi slivami in robidnicami
Ta torta je popolno kremasta in ravno prav sladko-kisla
Limonov cheesecake s pečenimi slivami in robidnicami
Ta torta je popolno kremasta in ravno prav sladko-kisla
Sestavine
osnova
- 200 g krhkih piškotov
- 25 g stopljenega masla
nadev
- 600 g polnomastnega kremnega sira
- 75 g rjavega sladkorja
- 4 velika jajca
- lupinica 1 neškropljene limone
- 3 žličke vaniljeve arome
- 1 dl kisle smetane
pečeno sadje
- 8 velikih sliv (ali ringlojev)
- 300 g robidnic
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
osnova
- 200 g krhkih piškotov
- 25 g stopljenega masla
nadev
- 600 g polnomastnega kremnega sira
- 75 g rjavega sladkorja
- 4 velika jajca
- lupinica 1 neškropljene limone
- 3 žličke vaniljeve arome
- 1 dl kisle smetane
pečeno sadje
- 8 velikih sliv (ali ringlojev)
- 300 g robidnic
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Dno modela za torte premera 22 cm obložimo s papirjem za peko. Piškote v multipraktiku zmeljemo v fine drobtine, jih pretresemo v skledo, dodamo stopljeno maslo in dobro zmešamo. Mešanico pritisnemo ob dno tortnega modela in postavimo v hladilnik, da se ohladi.
Za nadev z električnim mešalnikom gladko stepemo kremni sir in sladkor. Postopoma dodajamo jajca, in sicer eno po eno, skupaj z limonovo lupinico in vaniljevo aromo; pazimo, da je masa dobro zmešana, a je ne stepamo preveč. Maso prelijemo na ohlajeno osnovo v modelu in v srednjem delu pečice pečemo 50 minut oziroma ravno toliko, da se strdi. Pustimo, da se ohlaja 10 minut, nato vzamemo iz modela in pustimo, da se do konca ohladi.
Medtem temperaturo v pečici povečamo na 200 °C. Slive narežemo na krhlje in jih v pekaču dobro zmešamo z robidnicami in sladkorjem. Pečemo 10 do 12 minut, da sadje upade in nastane sirupasta omaka. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
Ko je torta popolnoma ohlajena, jo tanko premažemo s kislo smetano in obložimo s pečenim sadjem. Preostanek sadja ponudimo zraven v skledici.