
Cheesecake
Klasika iz New Yorka - cheesecake je že nekaj let ena najbolj trendnih tort. S sezonskim sadjem je zmagovalka v vseh letnih časih.
Cheesecake
Klasika iz New Yorka - cheesecake je že nekaj let ena najbolj trendnih tort. S sezonskim sadjem je zmagovalka v vseh letnih časih.

Sestavine
podlaga
- 150 g fino zmletih graham krekerjev
- 70 g stopljenega masla
- 60 g sladkorja
- ščep soli
nadev
- 680 g kremnega sira sobne temperature
- 4 velika jajca
- 180 g sladkorja
premaz
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 450 g kisle smetane
- 1 žlica sladkorja

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
podlaga
- 150 g fino zmletih graham krekerjev
- 70 g stopljenega masla
- 60 g sladkorja
- ščep soli
nadev
- 680 g kremnega sira sobne temperature
- 4 velika jajca
- 180 g sladkorja
premaz
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 450 g kisle smetane
- 1 žlica sladkorja
Postopek
Sestavine za podlago zmešamo in pritisnemo ob dno in 2,5 cm visoko ob obodu modela za torte premera 24 cm. Pečico segrejemo na 180 °C.
Za nadev v skledi stepemo kremni sir, nato drugega za drugim pri majhni hitrosti mešalnika vmešamo jajca, potem pa še vaniljo in sladkor. Med mešanjem večkrat postrgamo stene posode.
Model s podlago postavimo v plitev pekač. Na podlago v modelu nalijemo nadev in s pekačem vred postavimo v pečico za 45 minut oziroma toliko časa, da se torta ob robovih strdi, na sredini pa je še mehka in se zamaje, če model nežno stresemo. Model s torto postavimo na kuhinjsko mrežico za 5 minut. (Pečico pustimo vključeno.)
Za premaz zmešamo kislo smetano, sladkor in vaniljo. Po žličkah ga razporedimo ob robu torte, nato ga gladko razmažemo po vsej površini. Premazano torto postavimo v pečico še za 10 minut.
Z nožem povlečemo ob obodu pečene torte, da jo ločimo od modela. V modelu jo postavimo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se popolnoma ohladi. Med ohlajanjem se bo še učvrstila. Nato torto ohlapno pokrijemo s folijo in postavimo v hladilnik za 6 ur (pokrito torto lahko v hladilniku hranimo do 3 dni). Odstranimo obod modela in torto prenesemo na servirni krožnik. Preden jo postrežemo, naj se ogreje na sobno temperaturo.
Nasvet
Sadna spremljava
Torto po želji okrasimo z jagodičjem ali drugim sadjem. Uporabimo lahko sveže sezonsko sadje, vloženo sadje (lahko ga drobno narežemo ali zmešamo s paličnim mešalnikom) ali zamrznjeno sadje, ki ga s sladkorjem pokuhamo odličen v preliv.