Kaj boste skuhali danes?
Bučna juha z rdečo lečo
Bučna juha z rdečo lečo
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 800 g bučnega mesa (semena prihranimo)
- 100 g suhe rdeče leče
- 5 vejic timijana
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 50 g kisle smetane
- sol
- poper
- 1 žlička oljčnega olja za semena
- ščep soli in sladkorja
- kisla smetana, ko postrežemo
- lističi timijana za okras
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 800 g bučnega mesa (semena prihranimo)
- 100 g suhe rdeče leče
- 5 vejic timijana
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 50 g kisle smetane
- sol
- poper
- 1 žlička oljčnega olja za semena
- ščep soli in sladkorja
- kisla smetana, ko postrežemo
- lističi timijana za okras
Postopek
Čebulo in česen olupimo in nasekajmo. Tudi bučno meso nasekljamo. S timijanovih vejic osmukamo lističe. V večjem loncu segrejemo žlico olja. Popražimo čebulo, da se zmehča in se začenja zlato barvati. Vmešamo česen, bučno meso, lečo in timijanove lističe, nato prilijemo še jušno osnovo. Začinimo s soljo in poprom, pokrijemo in počasi kuhamo 20 do 25 minut, da se leča in zelenjava zmehčata.
Medtem operemo bučna semena. Odstranimo vse meso, ki se jih še drži, nato jih osušimo s kuhinjskimi brisačami. V ponvi segrejemo žličko oljčnega olja in popražimo semena, da začnejo skakati in pokati. Stalno mešamo, vendar vmes ponev pokrijemo, da obdržimo semena v njej. Ko so semena popražena, jim dodamo ščep soli in sladkorja in dobro premešamo.
Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom ali multipraktikom, nato dodamo kislo smetano in ponovno zmešamo. Začinimo s soljo in poprom.
Juho potresemo s timijanovimi lističi in popraženimi bučnimi semeni ter postrežemo z žlico kisle smetane.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Fokača z zeliščnim oljem
Marmelada iz rabarbare in jagod
Sladke jagode in kiselkasta rabarbara se odlično ujamejo v osvežilni poletni marmeladi. Če jo naredite z želirnim sladkorjem Wiener Zucker, je uspeh zagotovljen.
Bučni kolački z rozinami
Slastni kolački, za katere vam ne bodo verjeli, da se notri skriva buča!
Piščančja tagina z limonami, olivami in granatnim jabolkom
Tagina (tudi tažin ali tadžin) je maroška lončena posoda s stožčastim pokrovom. Če posode nimamo, uporabimo litoželezno kozico s pokrovko.