
Sestavine
- 4 listi listnatega testa (20 x 40 cm)
- razpuščeno maslo za premaz
sladkorni sirup
- limona
- 1,5 dl vode
- lupina ½ limone
- 250 g sladkorja
- 50 g medu
nadev
- 50 g pistacij
- 80 g orehov
- 80 g blanširanih mandljev
- 1 žlička cimeta
- 90 g masla
Preberite tudi

Prihaja velika noč: shranite čebulne olupke
Odštevamo do velike noči! Za naravno barvanje pirhov začnite že danes zbirati čebulne olupke – zbrali smo recepte, kjer porabite res veliko čebule.

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice
Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.

Riž, ki je v resnici seme vodne trave
Divji riž, kljub imenu, ni pravi riž, temveč zrnje vodne trave, ki izvira iz Severne Amerike. Ima oreškasto aromo in lepo popestri solate.
Sestavine
- 4 listi listnatega testa (20 x 40 cm)
- razpuščeno maslo za premaz
sladkorni sirup
- limona
- 1,5 dl vode
- lupina ½ limone
- 250 g sladkorja
- 50 g medu
nadev
- 50 g pistacij
- 80 g orehov
- 80 g blanširanih mandljev
- 1 žlička cimeta
- 90 g masla
Postopek
Iz limone iztisnemo sok. Vodi dodamo polovico limonove lupine in sladkor ter rahlo kuhljamo 15 do 20 minut. Nato primešamo med in limonov sok ter kuhljamo nadaljnjih 5 minut. Ohlajen sirup precedimo skozi gosto cedilo.
Pistacije, orehe in mandlje drobno nasekljamo ter pomešamo s cimetom in preostalim sladkorjem. Maslo razpustimo. Pekač narahlo namažemo z razpuščenim maslom. Pečico segrejemo na 160 °C.
Na pomaščen pekač položimo list testa; premažemo ga z razpuščenim maslom in s tretjino nadeva iz pistacij, orehov in mandljev. Postopek še dvakrat ponovimo, zaključimo s testenim listom in rahlo pritisnemo. Pecivo razrežemo z ostrim nožem na 14 do 16 kosov in pokapamo s preostalim razpuščenim maslom. Pečemo v pečici na srednjem vodilu približno 1 uro.
Pečeno baklavo takoj prelijemo z ohlajenim medenim sirupom. Sladico ponudimo šele čez nekaj ur, ko se primerno ohladi.