Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Baklava iz listnatega testa

Baklava iz listnatega testa

Čas priprave 2 h
Zahtevnost Enostavno
Količina 14–16 kosov
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 4 listi listnatega testa (20 x 40 cm)
  • razpuščeno maslo za premaz

sladkorni sirup

  • limona
  • 1,5 dl vode
  • lupina ½ limone
  • 250 g sladkorja
  • 50 g medu

nadev

  • 50 g pistacij
  • 80 g orehov
  • 80 g blanširanih mandljev
  • 1 žlička cimeta
  • 90 g masla

Preberite tudi

kava.jpg
svet24 · Kava

Izboljša okus mesa, nepogrešljiva je tudi v sladicah

Kava, napitek, ki številnim polepša jutro ali jim ga povsem zagreni, ko ugotovijo, da je zmanjkalo dišečih rjavih zdrobljenih zrnc. Ali veste, kako lahko kavo še s pridom uporabite, če ste je skuhali preveč, in kako jo uporabite tudi sicer?

Sestavine

  • 4 listi listnatega testa (20 x 40 cm)
  • razpuščeno maslo za premaz

sladkorni sirup

  • limona
  • 1,5 dl vode
  • lupina ½ limone
  • 250 g sladkorja
  • 50 g medu

nadev

  • 50 g pistacij
  • 80 g orehov
  • 80 g blanširanih mandljev
  • 1 žlička cimeta
  • 90 g masla

Postopek

1

Iz limone iztisnemo sok. Vodi dodamo pol­ovico limonove lupine in sladkor ter rahlo kuhljamo 15 do 20 minut. Nato primešamo med in limonov sok ter kuhljamo nadalj­njih 5 minut. Ohlajen sirup precedimo skozi gosto cedilo.

2

Pistacije, orehe in mandlje drobno nasek­ljamo ter pomešamo s cimetom in preosta­lim sladkorjem. Maslo razpustimo. Pekač narahlo namažemo z razpuščenim mas­lom. Pečico segrejemo na 160 °C.

3

Na pomaščen pekač položimo list testa; premažemo ga z razpuščenim maslom in s tretjino nadeva iz pistacij, orehov in man­dljev. Postopek še dvakrat ponovimo, za­ključimo s testenim listom in rahlo pritis­nemo. Pecivo razrežemo z ostrim nožem na 14 do 16 kosov in pokapamo s preostalim razpuščenim maslom. Pečemo v pečici na srednjem vodilu približno 1 uro.

4

Pečeno baklavo takoj prelijemo z ohlaje­nim medenim sirupom. Sladico ponudimo šele čez nekaj ur, ko se primerno ohladi.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.