
Orehove ladjice
Orehova sladica bo pripravljena mimogrede, še hitreje pa je bo zmanjkalo
Orehove ladjice
Orehova sladica bo pripravljena mimogrede, še hitreje pa je bo zmanjkalo

Sestavine
- 1 zavitek svežega listnatega testa (270 g)
- 250 g mletih orehov
- 70 g kristalnega sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1,25 dl mleka
- 1 žlička cimeta
- 100 g rozin
- jajce za premaz
- 15 polovičk orehovih jedrc za okras

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 1 zavitek svežega listnatega testa (270 g)
- 250 g mletih orehov
- 70 g kristalnega sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1,25 dl mleka
- 1 žlička cimeta
- 100 g rozin
- jajce za premaz
- 15 polovičk orehovih jedrc za okras
Postopek
Listnato testo vzamemo iz hladilnika 10 minut pred uporabo. V skledi dobro zmešamo orehe s kristalnim in vaniljevim sladkorjem, mlekom, cimetom in rozinami.
Na papirju za peko razrežemo razvaljano listnato testo na petnajst kvadratov (8 × 8 cm). Testene robove namažemo s stepenim jajcem.
Na sredino kvadratov porazdelimo orehov nadev. Po dva nasprotna vogala preganemo enega čez drugega in testo premažemo s stepenim jajcem. Na vrh vsake ladjice položimo polovičko orehovega jedrca.
Orehove ladjice pečemo na srednjem vodilu v prej ogreti pečici pri 210 °C 15 do 20 minut do zlato rumene barve.