© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Ajdovi žganci s klobaso in kislim zeljem

Ajdovi žganci s klobaso in kislim zeljem

Čas priprave 1 h 10 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

kislo zelje

  • 500 g kislega zelja
  • 1 lovorov list
  • 1 strok česna
  • 1⁄2 žlice moke
  • 50 g ocvirkov z mastjo
  • sol in mleti poper

žganci

  • 400 g ajdove moke
  • 100 g bele pšenične moke
  • približno 1,5 l vode
  • sol
  • 100 g ocvirkov z mastjo
  • 4 pari klobas, na primer kranjskih

Sestavine

kislo zelje

  • 500 g kislega zelja
  • 1 lovorov list
  • 1 strok česna
  • 1⁄2 žlice moke
  • 50 g ocvirkov z mastjo
  • sol in mleti poper

žganci

  • 400 g ajdove moke
  • 100 g bele pšenične moke
  • približno 1,5 l vode
  • sol
  • 100 g ocvirkov z mastjo
  • 4 pari klobas, na primer kranjskih

Postopek

1

Zelje operemo, če je prekislo, in malo razrežemo, če je predolgo. Kuhati ga damo v malo vode, priložimo lovorov list in sesekljan strok česna. Kuhamo ga eno uro, lahko pa tudi manj. Po potrebi dodajamo vodo. Popramo in solimo ga po okusu (morda ga sploh ne bo treba). Nato pripravimo žgance (točki 2 in 3) in klobaso (točka 4). Preden zelje postrežemo, ga zgostimo s podmetom. Pripravimo ga tako, da pol žlice moke zmešamo z malo hladne vode in jo vlijemo v zelje. Pomešamo, kuhamo še 5 minut in nato zabelimo s segretimi ocvirki z mastjo.

2

Medtem ko se zelje kuha, pripravimo žgance in klobaso. V loncu pristavimo vodo za žgance in jo solimo. Ajdovo in belo moko pomešamo in jo naenkrat vsujemo v krop. Lonec pokrijemo in počakamo kakšnih 5 minut, da voda zavre čez moko. S kuhalnico naredimo sredi kupčka moke luknjo, pokrijemo in kuhamo še 10 minut, da voda dobro prevre tudi v sredini.

3

Skoraj vso vodo odlijemo v drug lonec in jo prihranimo. Ocvirke z mastjo segrejemo. Kuhani masi za žgance dodamo nekaj ocvirkov z mastjo in jo dobro zmešamo. Med mešanjem žganci postanejo trdi in suhi, zato jim dodamo nekaj prihranjene vode, v kateri so se kuhali. Vodo dodajamo postopoma; če imamo rajši suhe žgance, dodamo manj vode, če so nam ljubši mehkejši, dodamo nekoliko več vode. Kepo žgancev z vilicami ali nožem drobno narežemo. Preden jih postrežemo, jih zabelimo z močno segretimi ocvirki z mastjo

4

V večjem loncu zavremo vodo in klobase kuhamo 8 minut. Postrežemo jih z zeljem in žganci.

Priljubljeni recepti

Polnjeni ohrovtovi listi z rižem in kostanjem

Domiselna vegetarijanska jed

1 h 45 min
Enostavno

Lososovi burgerji s hrenom

Malce drugačni burgerji za popestritev vsake zabave

30 min
Enostavno

Jagode s pomarančnim likerjem

Malce pijane marinirane jagode s citrusnim nadihom

5 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.