
Jota s svinjskimi rebrci
Jota s svinjskimi rebrci

Sestavine
- 500 g kislega zelja
- 300 g rjavega fižola
- 300 g krompirja
- 100 g čebule
- 400 g suhih svinjskih rebrc
- 100 g slanine
- 2 stroka česna
- 2 žlici masti ali olja
- 40 g bele moke
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 5 zrn črnega popra
- 1 lovorov list
- sol

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Razkrivamo, kaj pomenijo številke na embalaži čokolade
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 500 g kislega zelja
- 300 g rjavega fižola
- 300 g krompirja
- 100 g čebule
- 400 g suhih svinjskih rebrc
- 100 g slanine
- 2 stroka česna
- 2 žlici masti ali olja
- 40 g bele moke
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 5 zrn črnega popra
- 1 lovorov list
- sol
Postopek
Fižol preberemo, operemo, čez noč namočimo in skuhamo. Če je zelje prekislo, ga splaknemo pod hladno tekočo vodo. Zelje skuhamo s suhimi svinjskimi rebri. Dodamo mu poprova zrna in lovorov list. Posebej skuhamo na kocke narezan olupljen krompir.
Iz kuhanega zelja vzamemo suha svinjska rebrca in jih postavimo na toplo. Kuhan fižol s fižolovko, kuhano zelje in krompir s tekočino stresemo skupaj v lonec, po potrebi dolijemo še malo tekočine in kuhamo še nekaj minut.
Medtem pripravimo prežganje. Čebulo olupimo in sesekljamo. Slanino zrežemo na drobne kocke, jih prepražimo na olju skupaj s sesekljano čebulo, dodamo moko in pražimo toliko časa, da čebula in moka lepo zarumenita. Na koncu dodamo še sesekljan česen in pražimo le toliko, da česen zadiši. Prežganje stresemo v vrelo joto, hitro premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in kuhamo na blagem ognju 10 minut. Joto po potrebi dosolimo in jo postrežemo z rezinami suhih svinjskih rebrc.