Kaj boste skuhali danes?
Jota s svinjskimi rebrci
Jota s svinjskimi rebrci
Sestavine
- 500 g kislega zelja
- 300 g rjavega fižola
- 300 g krompirja
- 100 g čebule
- 400 g suhih svinjskih rebrc
- 100 g slanine
- 2 stroka česna
- 2 žlici masti ali olja
- 40 g bele moke
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 5 zrn črnega popra
- 1 lovorov list
- sol
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 500 g kislega zelja
- 300 g rjavega fižola
- 300 g krompirja
- 100 g čebule
- 400 g suhih svinjskih rebrc
- 100 g slanine
- 2 stroka česna
- 2 žlici masti ali olja
- 40 g bele moke
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 5 zrn črnega popra
- 1 lovorov list
- sol
Postopek
Fižol preberemo, operemo, čez noč namočimo in skuhamo. Če je zelje prekislo, ga splaknemo pod hladno tekočo vodo. Zelje skuhamo s suhimi svinjskimi rebri. Dodamo mu poprova zrna in lovorov list. Posebej skuhamo na kocke narezan olupljen krompir.
Iz kuhanega zelja vzamemo suha svinjska rebrca in jih postavimo na toplo. Kuhan fižol s fižolovko, kuhano zelje in krompir s tekočino stresemo skupaj v lonec, po potrebi dolijemo še malo tekočine in kuhamo še nekaj minut.
Medtem pripravimo prežganje. Čebulo olupimo in sesekljamo. Slanino zrežemo na drobne kocke, jih prepražimo na olju skupaj s sesekljano čebulo, dodamo moko in pražimo toliko časa, da čebula in moka lepo zarumenita. Na koncu dodamo še sesekljan česen in pražimo le toliko, da česen zadiši. Prežganje stresemo v vrelo joto, hitro premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in kuhamo na blagem ognju 10 minut. Joto po potrebi dosolimo in jo postrežemo z rezinami suhih svinjskih rebrc.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pražen sladki krompir in brstični ohrovt s poširanimi jajci
Odličen in nasiten vegi obrok, ki ga popestrijo poširana jajca