
Kaj boste skuhali danes?
Medenjakove rezine z vinsko kremo
Medenjakove rezine z vinsko kremo

Sestavine
testo
- 300 g ržene moke
- 180 g rjavega sladkorja
- 20 g mešanice začimb za medenjake
- 10 g pecilnega praška
- drobno nastrgana lupinica ½ limone
- 2 žlici medu
- 3 jajca
- maslo in ostra moka za model
nadev
- 250 g ribezove marmelade
- 50 g arancinov
- 50 g citronata
- 50 g grobo nasekljanih orehov
- 50 g rozin
vinska krema
- 150 g rumenjakov (8–10 rumenjakov)
- 2,5 dl belega vina
- 160 g kristalnega sladkorja
- 50 g limonovega soka
- 30 g želatine v prahu
- 5 dl sladke smetane za stepanje
beljakova pena
- 150 g beljakov (6–8 beljakov)
- 250 g kristalnega sladkorja
- 0,6 dl vode

Popoln domači pomfri: skrivnost je v tem preprostem triku
Spoznajte skrivnost popolnega domačega ocvrtega krompirja. Hrustljav, zlato zapečen in nikoli masten, s tem trikom vam bo vedno uspel.

Obožujete cmoke? Potem morate poskusiti ta knedl kolač
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.
Sestavine
testo
- 300 g ržene moke
- 180 g rjavega sladkorja
- 20 g mešanice začimb za medenjake
- 10 g pecilnega praška
- drobno nastrgana lupinica ½ limone
- 2 žlici medu
- 3 jajca
- maslo in ostra moka za model
nadev
- 250 g ribezove marmelade
- 50 g arancinov
- 50 g citronata
- 50 g grobo nasekljanih orehov
- 50 g rozin
vinska krema
- 150 g rumenjakov (8–10 rumenjakov)
- 2,5 dl belega vina
- 160 g kristalnega sladkorja
- 50 g limonovega soka
- 30 g želatine v prahu
- 5 dl sladke smetane za stepanje
beljakova pena
- 150 g beljakov (6–8 beljakov)
- 250 g kristalnega sladkorja
- 0,6 dl vode
Postopek
Vse sestavine za testo zgnetemo in pustimo počivati pol ure. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo in položimo na pripravljen pekač.

Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo. Namažemo ga na testo in pečemo v prej ogreti pečici pri 150 °C približno 25 minut, nato pa počakamo, da se ohladi.

Medtem pripravimo vinsko kremo. Vse sestavine razen smetane stepemo nad vročo vodno kopeljo. Potem posodo potopimo v ledeno mrzlo vodo in stepamo še toliko časa, da se masa ohladi. Ko se masa začne strjevati, vmešamo smetano.

Vinsko kremo porazdelimo po medenjaku in postavimo v hladilnik, da se strdi.

Zdaj pripravimo še beljakovo peno. Beljake stepemo z manjšo količino sladkorja v trd sneg. Preostalo količino sladkorja skuhamo z vodo v sirup, počasi vmešamo v sneg in stepamo, da se pena popolnoma ohladi.

Približno polovico beljakove mase namažemo na vinsko kremo, preostalo maso pa napolnimo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom in na medenjak diagonalno tesno nabrizgamo trakove.

Z namiznim plinskim gorilnikom flambiramo površino, da rahlo karamelizira (ali medenjak postavimo za kratek čas pod vroč žar v pečico). Medenjak razrežemo na rezine in ponudimo.

Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Strašni kolački za noč čarovnic
Hruškov zavitek s čokolado in marcipanom
Čokoladna torta s srčki
Čudovit čokoladni biskvit, maslena sirčkova krema in srčki za okras – kakor nalašč za romantičen večer