© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Medenjakove rezine z vinsko kremo

Medenjakove rezine z vinsko kremo

Čas priprave 1 h 30 min + počivanje testa + hlajenje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 1 globok pekač velikosti 30 x 45 cm
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Lebkuchen-Weincreme-Schnitten

Sestavine

testo

  • 300 g ržene moke
  • 180 g rjavega sladkorja
  • 20 g mešanice začimb za medenjake
  • 10 g pecilnega praška
  • drobno nastrgana lupinica ½ limone
  • 2 žlici medu
  • 3 jajca
  • maslo in ostra moka za model

nadev

  • 250 g ribezove marmelade
  • 50 g arancinov
  • 50 g citronata
  • 50 g grobo nasekljanih orehov
  • 50 g rozin

vinska krema

  • 150 g rumenjakov (8–10 rumenjakov)
  • 2,5 dl belega vina
  • 160 g kristalnega sladkorja
  • 50 g limonovega soka
  • 30 g želatine v prahu
  • 5 dl sladke smetane za stepanje

beljakova pena

  • 150 g beljakov (6–8 beljakov)
  • 250 g kristalnega sladkorja
  • 0,6 dl vode
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

testo

  • 300 g ržene moke
  • 180 g rjavega sladkorja
  • 20 g mešanice začimb za medenjake
  • 10 g pecilnega praška
  • drobno nastrgana lupinica ½ limone
  • 2 žlici medu
  • 3 jajca
  • maslo in ostra moka za model

nadev

  • 250 g ribezove marmelade
  • 50 g arancinov
  • 50 g citronata
  • 50 g grobo nasekljanih orehov
  • 50 g rozin

vinska krema

  • 150 g rumenjakov (8–10 rumenjakov)
  • 2,5 dl belega vina
  • 160 g kristalnega sladkorja
  • 50 g limonovega soka
  • 30 g želatine v prahu
  • 5 dl sladke smetane za stepanje

beljakova pena

  • 150 g beljakov (6–8 beljakov)
  • 250 g kristalnega sladkorja
  • 0,6 dl vode

Postopek

1

Vse sestavine za testo zgnetemo in pustimo počivati pol ure. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo in položimo na pripravljen pekač.

Kochschule Lebkuchen-Weincreme-Schnitten
2

Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo. Namažemo ga na testo in pečemo v prej ogreti pečici pri 150 °C približno 25 minut, nato pa počakamo, da se ohladi.

Kochschule Lebkuchen-Weincreme-Schnitten
3

Medtem pripravimo vinsko kremo. Vse sestavine razen smetane stepemo nad vročo vodno kopeljo. Potem posodo potopimo v ledeno mrzlo vodo in stepamo še toliko časa, da se masa ohladi. Ko se masa začne strjevati, vmešamo smetano.

Kochschule Lebkuchen-Weincreme-Schnitten
4

Vinsko kremo porazdelimo po medenjaku in postavimo v hladilnik, da se strdi.

Kochschule Lebkuchen-Weincreme-Schnitten
5

Zdaj pripravimo še beljakovo peno. Beljake stepemo z manjšo količino sladkorja v trd sneg. Preostalo količino sladkorja skuhamo z vodo v sirup, počasi vmešamo v sneg in stepamo, da se pena popolnoma ohladi.

Kochschule Lebkuchen-Weincreme-Schnitten
6

Približno polovico beljakove mase namažemo na vinsko kremo, preostalo maso pa napolnimo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom in na medenjak diagonalno tesno nabrizgamo trakove.

Kochschule Lebkuchen-Weincreme-Schnitten
7

Z namiznim plinskim gorilnikom flambiramo površino, da rahlo karamelizira (ali medenjak postavimo za kratek čas pod vroč žar v pečico). Medenjak razrežemo na rezine in ponudimo.

Kochschule Lebkuchen-Weincreme-Schnitten

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.