
Pokrita pita s šunko, porom in krompirjem
Vam je ostalo kaj velikonočne šunke? Pripravite to slastno pito!
Pokrita pita s šunko, porom in krompirjem
Vam je ostalo kaj velikonočne šunke? Pripravite to slastno pito!

Sestavine
- 2 žlici masla
- 1 velika čebula
- 2 pora
- 2 velika krompirja
- 2 žlici moke
- 3 dl kokošje jušne osnove ali vode od kuhanja šunke
- 1 dl crème fraîche (ali kisle smetane)
- 2 žlički zrnate gorčice
- 200 g kuhane šunke
- sol
- poper
- 4 lovorovi listi (po želji)
- 300 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 1 jajce (ali mleko) za premaz
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi bi se težko odrekli nabiranju divjih rastlin. Vseeno je dobro, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje in uporabo divjih rastlin.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 2 žlici masla
- 1 velika čebula
- 2 pora
- 2 velika krompirja
- 2 žlici moke
- 3 dl kokošje jušne osnove ali vode od kuhanja šunke
- 1 dl crème fraîche (ali kisle smetane)
- 2 žlički zrnate gorčice
- 200 g kuhane šunke
- sol
- poper
- 4 lovorovi listi (po želji)
- 300 g listnatega testa
- moka za delovno površino
- 1 jajce (ali mleko) za premaz
Postopek
Čebulo drobno sesekljamo, por narežemo na tanke kolobarčke, krompir pa na kockice. Segrejemo veliko ponev, v njej stopimo maslo, nato dodamo čebulo in por. Pokrijemo in pri zelo nizki temperature dušimo 5 minut, nato dodamo krompir in pokrito kuhamo še 10 minut, da se vse zmehča.
Vmešamo moko, zvišamo temperaturo, zalijemo z jušno osnovo ali vodo od šunke in mešamo, dokler se jed nekoliko ne zgosti. Odstavimo in vmešamo crème fraîche ali kislo smetano, gorčico in šunko, natrgano na koščke. Solimo in popramo po okusu ter pustimo, da se malo ohladi. Mešanico z žlico predenemo v pekač in ji dodamo nekaj lovorovih listov. Pečico segrejemo na 220 °C.
Na pomokani površini razvaljamo testo na debelino 3 mm. Odrežemo trak testa, dolg kot notranje stranice pekača; nato notranje stranice namažemo z jajcem in jih oblepimo s testenim trakom. Po vrhu ga premažemo z jajcem in položimo nanj preostalo testo.
Testo obrežemo do roba pekača, nato z nožem naceframo obrezane robove, da se bodo plasti testa med peko laze dvignile. Po vrhu naredimo v testo nekaj zarez, da bo skoznje lahko uhajala para, po želji okrasimo z lovorovimi listi in ga po vsej površini premažemo z razžvrkljanim jajcem (ali mlekom). Če pripravljamo jed en dan vnaprej, jo zdaj shranimo v hladilniku. Pečemo 30 minut oziroma dokler testo lepo ne naraste.