
Velikonočna pletenica z mandlji
Velikonočna pletenica z mandlji

Sestavine
testo
- 400 g moke
- 25 g svežega kvasa
- 1,5 dl mleka
- 60 g masla
- 40 g sladkorja
- ščepec soli
- nastrgana lupina polovice limone
- 2 jajci
nadev
- 100 g marcipana
- 2 beljaka
- 30 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 150 g mletih mandljev
glazura
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1 žlica vode
- kanček limonovega soka
- olje in moka za pekač
Preberite tudi

Spomladanske pečenke iz pečice
Preprosti recepti za spomladanske pečenke - piščančja, svinjska,

Tako pravilno nabrusite nož
Odkrijte, kako pravilno brusiti kuhinjski nož in podaljšati njegovo življenjsko dobo. Preprosti nasveti za varno in učinkovito brušenje doma.

Pet čokoladnih sladic, ki jih lahko pripravijo tudi otroci
Preproste čokoladne sladice za vsak dan: rulada, kolač, cheesecake in rjavčki, ki jih brez težav pripravijo tudi otroci.
Sestavine
testo
- 400 g moke
- 25 g svežega kvasa
- 1,5 dl mleka
- 60 g masla
- 40 g sladkorja
- ščepec soli
- nastrgana lupina polovice limone
- 2 jajci
nadev
- 100 g marcipana
- 2 beljaka
- 30 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 150 g mletih mandljev
glazura
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1 žlica vode
- kanček limonovega soka
- olje in moka za pekač
Postopek
Iz sestavin za testo zgnetemo kvašeno testo. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. Maslo zmehčamo. V skledo presejemo moko in dodamo pripravljene sestavine za testo. Zgnetemo mehko testo in ga pustimo vzhajati približno pol ure.
Ko testo skoraj podvoji volumen, pripravimo nadev. Dva beljaka stepemo s sladkorjem v trd sneg. Marcipan narežemo na drobne koščke in jih pomešamo s cimetom in mandlji ter vmešamo v sneg. Pekač premažemo z oljem in pomokamo.
Lepo vzhajano testo razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik, premažemo ga z nadevom in zvijemo. Na toplem naj vzhaja približno 10 minut.

Zvitek po sredini vzdolžno prerežemo, nato pa oba dela prepletemo tako, da ju večkrat prekrižamo.

Pekač premažemo z oljem in posujemo z moko. Pletenico položimo na pekač, kjer naj še enkrat dobro vzhaja.

Pečico segrejemo na 170 °C. Pletenico pečemo v pečici približno 40 minut. Glazuro pripravimo tako, da sladkor v prahu gladko zmešamo z vodo in limonovim sokom. Pečeno velikonočno pletenico pokapamo s sladkorno glazuro, nato pa pustimo, da se dobro ohladi.