
Velikonočna pletenica z mandlji
Velikonočna pletenica z mandlji

Sestavine
testo
- 400 g moke
- 25 g svežega kvasa
- 1,5 dl mleka
- 60 g masla
- 40 g sladkorja
- ščepec soli
- nastrgana lupina polovice limone
- 2 jajci
nadev
- 100 g marcipana
- 2 beljaka
- 30 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 150 g mletih mandljev
glazura
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1 žlica vode
- kanček limonovega soka
- olje in moka za pekač

Preprosti beljakovinski mafini so odlična izbira za zajtrk
Namesto da znova izberete enolične granoline tablice, začnite dan s krhkimi domačimi mafini, polnimi beljakovin in malo sladkorja.

Affogato: preprosta poletna kavna sladica, na katero prisegajo Italijani
Italijani že dolgo znajo združiti najboljše iz sveta kave in sladic. Ena najpreprostejših, a hkrati bolj zapeljivih kombinacij je 'affogato al caffè' – kepica sladoleda v vročem espressu.

Recept za najljubšo jed novega papeža
Prvi prah po izbiranju novega papeža se je že polegel, zdaj na plano prihajajo zanimivosti iz njegovega življenja. Kaj mu gre v slast? Lomo saltado.
Sestavine
testo
- 400 g moke
- 25 g svežega kvasa
- 1,5 dl mleka
- 60 g masla
- 40 g sladkorja
- ščepec soli
- nastrgana lupina polovice limone
- 2 jajci
nadev
- 100 g marcipana
- 2 beljaka
- 30 g sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 150 g mletih mandljev
glazura
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1 žlica vode
- kanček limonovega soka
- olje in moka za pekač
Postopek
Iz sestavin za testo zgnetemo kvašeno testo. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. Maslo zmehčamo. V skledo presejemo moko in dodamo pripravljene sestavine za testo. Zgnetemo mehko testo in ga pustimo vzhajati približno pol ure.
Ko testo skoraj podvoji volumen, pripravimo nadev. Dva beljaka stepemo s sladkorjem v trd sneg. Marcipan narežemo na drobne koščke in jih pomešamo s cimetom in mandlji ter vmešamo v sneg. Pekač premažemo z oljem in pomokamo.
Lepo vzhajano testo razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik, premažemo ga z nadevom in zvijemo. Na toplem naj vzhaja približno 10 minut.

Zvitek po sredini vzdolžno prerežemo, nato pa oba dela prepletemo tako, da ju večkrat prekrižamo.

Pekač premažemo z oljem in posujemo z moko. Pletenico položimo na pekač, kjer naj še enkrat dobro vzhaja.

Pečico segrejemo na 170 °C. Pletenico pečemo v pečici približno 40 minut. Glazuro pripravimo tako, da sladkor v prahu gladko zmešamo z vodo in limonovim sokom. Pečeno velikonočno pletenico pokapamo s sladkorno glazuro, nato pa pustimo, da se dobro ohladi.