© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Svoboda bo predlagala posvetovalni referendum o članstvu v Natu

Po današnji odločitvi DZ, ki je večinsko podprl posvetovalni referendum o dvigu obrambnih izdatkov, v Gibanju Svoboda napovedujejo predlog posvetovalnega referenduma o članstvu Slovenije v Natu, saj da je to pravo vprašanje, na katerega morajo dobiti odgovor državljanov. Predlog bodo vložili prihodnji teden, so napovedali.

Velikonočna pletenica z mandlji

Velikonočna pletenica z mandlji

Čas priprave 1 h 40 min + vzhajanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 15 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Mandelzopf mit ZuckerglasurgrbProd. 3/052005 01 20

Sestavine

testo

  • 400 g moke
  • 25 g svežega kvasa
  • 1,5 dl mleka
  • 60 g masla
  • 40 g sladkorja
  • ščepec soli
  • nastrgana lupina polovice limone
  • 2 jajci

nadev

  • 100 g marcipana
  • 2 beljaka
  • 30 g sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 150 g mletih mandljev

glazura

  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 žlica vode
  • kanček limonovega soka
  • olje in moka za pekač
sladkih5 profimedia-0385176269.jpg

Pavlova z rdečim ribezom

V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Sestavine

testo

  • 400 g moke
  • 25 g svežega kvasa
  • 1,5 dl mleka
  • 60 g masla
  • 40 g sladkorja
  • ščepec soli
  • nastrgana lupina polovice limone
  • 2 jajci

nadev

  • 100 g marcipana
  • 2 beljaka
  • 30 g sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 150 g mletih mandljev

glazura

  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 žlica vode
  • kanček limonovega soka
  • olje in moka za pekač

Postopek

1

Iz sestavin za testo zgnetemo kvašeno testo. Kvas raztopimo v mlačnem mleku. Maslo zmehčamo. V skledo presejemo moko in dodamo pripravljene sestavine za testo. Zgnetemo mehko testo in ga pustimo vzhajati približno pol ure.

2

Ko testo skoraj podvoji volumen, pripravimo nadev. Dva beljaka stepemo s sladkorjem v trd sneg. Marcipan narežemo na drobne koščke in jih pomešamo s cimetom in mandlji ter vmešamo v sneg. Pekač premažemo z oljem in pomokamo.

3

Lepo vzhajano testo razvaljamo na pomokani delovni površini v pravokotnik, premažemo ga z nadevom in zvijemo. Na toplem naj vzhaja približno 10 minut.

Mandelzopf mit ZuckerglasurobProd. 3/052005 01 20
4

Zvitek po sredini vzdolžno prerežemo, nato pa oba dela prepletemo tako, da ju večkrat prekrižamo.

Mandelzopf mit ZuckerglasurubProd. 3/052005 01 20
5

Pekač premažemo z oljem in posujemo z moko. Pletenico položimo na pekač, kjer naj še enkrat dobro vzhaja.

Mandelzopf mit Zuckerglasurdet3Prod. 3/052005 01 20
6

Pečico segrejemo na 170 °C. Pletenico pečemo v pečici približno 40 minut. Glazuro pripravimo tako, da sladkor v prahu gladko zmešamo z vodo in limonovim sokom. Pečeno velikonočno pletenico pokapamo s sladkorno glazuro, nato pa pustimo, da se dobro ohladi.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.