
Ajdova kaša z makom in borovnicami
Zdrav in hranilen zajtrk, ki vas bo nasitil.
Ajdova kaša z makom in borovnicami
Zdrav in hranilen zajtrk, ki vas bo nasitil.

Sestavine
- 50 g ajdove kaše
- 2,5 dl mleka
- 2 žlički maka
- 125 g ameriških borovnic
- lupinica in sok 1 manjše pomaranče
- 1 žlička cimeta

Božansko meso, ki se kar topi v ustih
Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.

7 osvežilnih sladic, s katerimi se lahko sladkate ta vikend
Sladice niso le razvajanje za brbončice, ampak tudi priložnost za sprostitev in druženje ob skupni mizi, še posebej ob koncu tedna.

Podelili smo priznanja Špizza - Naj picerija Slovenije 2025
Redko se zgodi, da se na kupu zberejo predstavniki najboljših picerij v državi. V sredo, 11. junija, je bil tak dan.
Sestavine
- 50 g ajdove kaše
- 2,5 dl mleka
- 2 žlički maka
- 125 g ameriških borovnic
- lupinica in sok 1 manjše pomaranče
- 1 žlička cimeta
Postopek
Ajdovo kašo v skledi prelijemo z 2,5 dl hladne vode, jo pokrijemo in pustimo namakati vsaj 4 ure, še bolje pa čez noč.
Namočeno ajdovo kašo odcedimo, damo v multipraktik, dodamo mleko in zmeljemo le toliko, da dobimo napol gladko teksturo. Nato jo predenemo v kozico in dodamo mak. Na majhnem ognju kuhamo 7 do 10 minut in medtem ves čas mešamo z metlico, da kaša postane kremasta in se zgosti.
Borovnice damo v majhno kozico, dodamo naribano pomarančno lupinico in sok ter cimet. Na srednjem ognju nežno zavremo in počasi kuhamo 5 minut oziroma toliko časa, da se borovnice razpočijo in nastane omaka. Kašo razdelimo v skledici in jo obložimo z borovnicami.
Nasvet
Namesto ameriških borovnic lahko uporabimo kakšno drugo jagodičevje. Odlično se bo obnesla tudi zamrznjena mešanica gozdnih sadežev.