Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Valerie – prima picerija na obrobju Ljubljane


Zoran Triglav
11. 2. 2025, 00.00
Posodobljeno
02. 06. 2025 · 12:08
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tokrat smo na našem zemljevidu odličnih picerij zabodli buciko na Lavrici, kot se imenuje naselje ob ljubljanski obvoznici. Obiskali smo picerijo Valerie.

IMG_7114.JPG
Zoran Triglav
Okusna pica z rezinami dimljenega črnega angusa

Picerijo Valerie smo že lani uvrstili med naj picerije Slovenije. Seveda ne brez razloga. Ponuja namreč izvrstne pice neonapolitanskega sloga, ki mu v Italiji pravijo contemporanea.

No, odpravili smo se preverit, če Valerie ohranja začrtano in preverjeno visoko kakovost ponudbe.

IMG_7055
Zoran Triglav
V peči gorijo drva, ki dajo picam posebno prijetno aromo.

Picerija Valerie je novejšega nastanka. Deluje šele dve leti, čeprav so peč za pice v nekdanji kavarni in slaščičarni vgradili že leta 2016, ampak je morala bolj kot ne počivati do marca 2023.

Sladokuscem prijazen lokal

Valerie, kot že omenjeno, namreč ni le picerija, temveč tudi kavarna in slaščičarna. Lokal je skupaj s partnerjem Gregorjem Barbičem ustanovila domačinka Valerija Ozmec z Lavrice, ki je želela s tem domačemu kraju ponuditi družinam in mamicam prijazen lokal z igrali za otroke.

IMG_7052
Zoran Triglav
Jure Krišto se je izkazal že na pomembnih prvenstvih.

V spodnji etaži je torej od začetka delovala kavarna, v zgornji pa še večnamenska dvorana oziroma igralnica. Ko je čas dozorel, je z njim dozorela tudi ideja o piceriji.

Že lani smo poročali, da bodo zahtevni sladokusci, zlasti ljubitelji bolj napolitanskih slogov pice, v Valerie našli, po kar so prišli. Torej premišljen izbor zares izvrstnih pic, ob tem pa še vse, kar sodi poleg.

IMG_7126
Zoran Triglav
Sočno, okusno in hrustljavo

Pice pripravljajo iz 24 ur predfermentiranega testa, iz 100-odstotne bige, ki potem v hlebčku fermentira še nadaljnjih 24 ur. To poskrbi za lahkotnost pice, ki v peči na drva dobi še impozanten visoki rob s fino hrustljavo nežno skorjico. Testo pripravljajo v skladu z letnim časom in vremenom, hidracija znaša od 70 do 73 odstotkov.

IMG_7101
Zoran Triglav
Pica s tunino malce drugače - sezonska tunacho

Jedilni list izdaja, da vse ključne sestavine izvirajo iz Italije, številne imajo zaščiteno geografsko poreklo, certifikat DOP, kar je jamstvo za najvišjo kakovost in najboljši okus pice.

Za stalno visoko kakovost skrbi glavni picopek Jure Krišto, izkušeni maček te plemenite obrti, ki je na tekmovanjih picopekov pobral nekaj izjemnih uvrstitev.

IMG_7072
Zoran Triglav
Da se rob ne potlači, ga mojster prereže s škarjami.

Lahka izbira in druge sladke skrbi

V stalni ponudbi je pri Valerie na voljo 15 vrst pice s cenami od 10 do 15 evrov. Izbor sega od marinare in dveh različic margerite do bolj luksuznih, denimo z bresaolo, tartufi in podobnimi finimi delikatesami.

IMG_7062
Zoran Triglav
Prima margerita

Na voljo je obilica finih, skrbno izbranih dodatkov. Jajc, ananasa in kečapa seveda ne boste našli; še najbolj eksotična med njimi je koruza. Ta pa načeloma ne bi smela zmotiti velikih duhov, kaj šele, da bi zaradi nje kakšen Neapeljčan telebnil z vespe …

IMG_7114
Zoran Triglav
Pice so prijetne tudi na oko, spominjajo na krater vulkana.

Ob vsaki pici so zapisana skladna priporočila za tekočo spremljavo, tako vinsko kot pivsko. Vzorno! V drugih picerijah na kaj takšnega naletimo precej redko, kar je velika škoda.

Poleg stalne ponudbe pic sta vselej na voljo dve sezonski izbiri (po 15 evrov). V času našega obiska sta bili to pici tunacho (z rumenimi pelati, tunino, rdečo čebulo, burato, peperončini, načo sirom, rdečo čebulo in parmezanom) ter black angus (z rumenimi pelati, bivoljo mocarelo, dimljenim črnim angusom, svežo špinačo, parmezanom in balzamičnim prelivom).

IMG_7013
Zoran Triglav
Prostran lokal s prijetnim vzdušjem

Ojunačili smo se in naročili obe sezonski. Sprva je bil del naše odprave malce skeptičen nad kombinacijo tunine in načo sira. A ko sta specialki prispeli na mizo, je bilo že na pogled, kaj šele na okus takoj jasno, da so skrbi odveč.

Tudi sezonske pice so pri Valerie očitno izjemno dobro premišljene. Bravo!

IMG_7022
Zoran Triglav
Sezonska ponudba

Tekoče zadeve

Kot sem omenil že uvodoma, smo se na Lavrico podali z visokimi pričakovanji. Pice z odlično pripravljenim testom in okusno uravnoteženimi nadevi so potrdile vse, kar nas je navdušilo že ob prvem obisku.

IMG_7065
Zoran Triglav
Sočna klasika

Pri Valerie imajo poleg izjemnih pic in manjše, a premišljene izbire solat ter prigrizkov krasen nabor napitkov. Zlasti široka je paleta piva – kar šest vrst točenega italijanskega piva in dva primerka iz lokalne domače pivovarne, poleg tega je na voljo še nekaj ustekleničenih klasik.

IMG_7007
Zoran Triglav
Ponudba piva je zgledna.

Poznavalce bo gotovo očarala tudi obsežna karta vinskih etiket priznanih slovenskih in italijanskih vinarjev, vključno z nekaj vrstami penine.

V zadnjih letih je namreč vse močnejši trend, da se ob kakovostni pici pije vino. Prav posebno prijajo tudi – predvsem suhe – penine.

Deset minut od centra

Pri Valerie nas je navdušil prijeten, umirjen ambient, primeren tako za družinska kosila kot za pomembne poslovne sestanke.

IMG_7021
Zoran Triglav
Kotiček za uživače

Lokal poleg tega premore še prostrano teraso za toplejše in lepše dni. Tam so med drugim igrala za otroke, kar pride še kako prav, če želite v miru dokončati pico, si privoščiti katero od številnih domačih sladic ali spiti kavo.

IMG_7018
Zoran Triglav
Kotiček za zahtevne sladkosnede

Posebej velja izpostaviti, da so dobrodošli so tudi lepo vzgojeni kužki.

In še nekaj. Morda se vam Lavrica sliši nekoliko odročno, a poudariti je treba, da je to tako rekoč deset minut od središča Ljubljane – in skoraj tik ob obvoznici. In če dodamo še zares veliko parkirnega prostora, se računica za izjemno doživetje pice še kako izide.

Sponzorirana vsebina

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.