
Marinirana palamida na žaru s fižolovo solato s paradižnikom
Marinirana palamida na žaru s fižolovo solato s paradižnikom

Sestavine
- 4 kotleti palamide
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 večja stroka česna
- 2 žlici nasekljanih rožmarinovih lističev
solata
- 2 žlici limonovega soka
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 150 g češnjevega paradižnika
- 1 majhna rdeča čebula
- 100 g rukole
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlički polnozrnate gorčice
- 2 žlički medu
- sol
- poper

Nove ideje za sladice s slivami
Sezona sliv prinaša kulinarične užitke, ki s svežino in sladkostjo oznanjajo skorajšnji konec poletja. Vas zanima, kako še uporabiti slive? To so naši predlogi.

Jajčevci malo drugače: recepti za omako, namaz in žar
Zakaj bi jih zgolj ocvrli, ko pa lahko z jajčevci napravimo še toliko drugih slastnih jedi!

Sladkajte se, kot so se nekoč prefinjeni dunajski meščani
Torta Eszterhazy je elegantna sladica za posebne priložnosti. Priprava je poseben izziv, a oh, rezultat je tako zelo vreden truda.
Sestavine
- 4 kotleti palamide
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 večja stroka česna
- 2 žlici nasekljanih rožmarinovih lističev
solata
- 2 žlici limonovega soka
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 150 g češnjevega paradižnika
- 1 majhna rdeča čebula
- 100 g rukole
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlički polnozrnate gorčice
- 2 žlički medu
- sol
- poper
Postopek
Strok česna olupimo in stremo. V globoko skledo damo kotlete palamide, jih pokapljamo z oljem in limonovim sokom in posujemo s česnom in rožmarinom. Kotlete obrnemo, da se obdajo z marinado. Skledo pokrijemo in postavimo v hladilnik za pol ure, lahko pa tudi dlje.
Fižol odcedimo in splaknemo pod tekočo vodo. Češnjevce narežemo na četrtine, čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. V solatni skledi zmešamo fižol, paradižnik, čebulo in rukolo. Olje, limonov sok, gorčico, med, sol in poper damo v majhen kozarec za vlaganje, ga zapremo in pustimo do uporabe.
Pripravimo žar. Rešetke dobro segrejemo. Palamido vzamemo iz marinade, jo solimo in na zmerni vročini pečemo 2 minuti na vsaki strani; ne smemo je preveč speči, ker postane suha.
Preliv v kozarcu dobro pretresemo, prelijemo po solati in jo premešamo. Palamido postrežemo s solato.