Kaj boste skuhali danes?
Preprost pečen piščanec z rožmarinom
Enostaven recept za piščanca na žaru, ki zahteva le nekaj vnaprejšnjega načrtovanja
Preprost pečen piščanec z rožmarinom
Enostaven recept za piščanca na žaru, ki zahteva le nekaj vnaprejšnjega načrtovanja
Sestavine
za marinado
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica dijonske gorčice
- 1 žlica worcestrske omake
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 žlica drobno nasekljanega rožmarina
- 1⁄2 žličke grobe morske soli
- 1⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
- 1 piščanec, težak pribl. 1 3⁄4 kg, pripravljen za peko
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
za marinado
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica dijonske gorčice
- 1 žlica worcestrske omake
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 žlica drobno nasekljanega rožmarina
- 1⁄2 žličke grobe morske soli
- 1⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
- 1 piščanec, težak pribl. 1 3⁄4 kg, pripravljen za peko
Postopek
V skledici zmešamo sestavine za marinado.
Piščanca razrežemo na kose: 2 prsni polovici, 2 celi bedri (stegno in krača skupaj) in 2 peruti. Kose piščanca po obeh straneh premažemo z marinado. Če imamo čas, piščanca pokrijemo in do 4 ure mariniramo v hladilniku, če ne, pa ga lahko spečemo takoj.
Žar pripravimo za srednjo direktno in indirektno vročino (175 do 230 °C).
Rešetko žara očistimo s ščetko. Kose piščanca položimo na srednjo indirektno vročino najprej s kožno stranjo navzdol, zapremo pokrov in pečemo, da so skoz in skoz pečeni, medtem jih enkrat ali dvakrat obrnemo. Prsi in peruti potrebujejo 30 do 40 minut, bedra pa 40 do 50 minut. Za zadnjih 5 minut peke meso prestavimo na srednjo direktno vročino, da se rjavo in hrustljavo zapeče, medtem ga enkrat ali dvakrat obrnemo. Meso vzamemo z žara in ga pustimo počivati 3 do 5 minut, potem toplega postrežemo.