© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Takosi z marinirano tuno

Takosi s svežo tuno bodo navdušili tudi najbolj petične jedce

Takosi z marinirano tuno

Takosi s svežo tuno bodo navdušili tudi najbolj petične jedce

Čas priprave 45 min + vsaj 30 minut za mariniranje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Takosi z marinirano tuno

Sestavine

marinirana tuna

  • 400 g sveže tune
  • 3 žlice oljčnega olja
  • lupina 2 limet
  • sok 1 limete
  • 1 žlica semen kumina (orientalske kumine)
  • 1 žlica koriandrovih semen
  • 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija

avokadov pire

  • ščep soli
  • 3 zreli avokadi
  • 3 žlice koriandrovih listov
  • 1 žlica tekočine iz kozarca vloženih
  • čilijev jalapeño
  • olje po potrebi

ko postrežemo

  • 8 majhnih tortilj
  • rastlinsko olje
  • vloženi čiliji jalapeño
  • 50 g semen granatnega jabolka
  • 1 šopek koriandra
  • 4 mlade čebulice
  • 2 limeti
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

marinirana tuna

  • 400 g sveže tune
  • 3 žlice oljčnega olja
  • lupina 2 limet
  • sok 1 limete
  • 1 žlica semen kumina (orientalske kumine)
  • 1 žlica koriandrovih semen
  • 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija

avokadov pire

  • ščep soli
  • 3 zreli avokadi
  • 3 žlice koriandrovih listov
  • 1 žlica tekočine iz kozarca vloženih
  • čilijev jalapeño
  • olje po potrebi

ko postrežemo

  • 8 majhnih tortilj
  • rastlinsko olje
  • vloženi čiliji jalapeño
  • 50 g semen granatnega jabolka
  • 1 šopek koriandra
  • 4 mlade čebulice
  • 2 limeti

Postopek

1

Tuno narežemo na 1 cm debele trakove, ki jih nato narežemo na kocke. Pokapamo jih z oljčnim oljem in potresemo z limetino lupino. Premešamo in postavimo v hladilnik za približno 20 minut. V manjši ponvi rahlo popražimo kumin in koriander, ki ju nato stresemo v možnar skupaj s soljo in čilijem. Začimbe stremo v grob prah, ki ga v skledi skupaj z limetinim sokom zmešamo s tuno. Skledo postavimo nazaj v hladilnik za vsaj 10 minut oziroma največ 1 uro.

2

Naredimo avokadov pire. Avokadom odstranimo koščico in lupino. Vse sestavine damo v multipraktik in zmeljemo v gladek pire. Če je masa pregosta, da bi jo lahko lepo zmleli, dodamo malo olja. Pire preložimo v posodo. Tuno narežemo na 1 cm debele trakove, ki jih nato narežemo na kocke. Po- kapamo jih z oljčnim oljem in potresemo z limetino lupino. Premešamo in postavimo v hladilnik za približno 20 minut. V manjši ponvi rahlo popražimo kumin in koriander, ki ju nato stresemo v možnar skupaj s soljo in čilijem. Začimbe stremo v grob prah, ki ga v skledi skupaj z limetinim sokom zmešamo s tuno. Skledo postavimo nazaj v hladilnik za vsaj 10 minut oziroma največ 1 uro.

3

Koriander nasekljamo, nekaj listov pa pustimo celih. Mlado čebulico drobno narežemo. Limeti narežemo na krhlje.

4

Če želimo, da so tortilje hrustljave, segrejemo pečico na 180 °C. Tortilje premažemo z malce olja, jih razporedimo po plitvem pekaču in pečemo 10 do 15 minut. Takos naredimo tako, da na tortilje nadevamo nekaj avokadovega pireja, ki ga razmažemo skoraj do roba. Obložimo s pikantno tuno in potresemo s čiliji, semeni granatnega jabolka, koriandrom in mlado čebulico. Pokapljamo z oljem in na vsak krožnik dodamo limetin krhelj. Če je tortilja mehka, jo jemo z rokami, če je hrustljavo zapečena, pa s priborom.

Nasvet

Orientalsko kumino (lat. Cuminum cyminum) imenujejo tudi kumin, rimska ali indijska kumina. Po videzu je podobna navadni kumini, vendar ima bistveno drugačen vonj in okus. Uporablja se v mehiški, afriških in orientalskih kuhinjah.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.