
Takosi z marinirano tuno
Takosi s svežo tuno bodo navdušili tudi najbolj petične jedce
Takosi z marinirano tuno
Takosi s svežo tuno bodo navdušili tudi najbolj petične jedce

Sestavine
marinirana tuna
- 400 g sveže tune
- 3 žlice oljčnega olja
- lupina 2 limet
- sok 1 limete
- 1 žlica semen kumina (orientalske kumine)
- 1 žlica koriandrovih semen
- 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija
avokadov pire
- ščep soli
- 3 zreli avokadi
- 3 žlice koriandrovih listov
- 1 žlica tekočine iz kozarca vloženih
- čilijev jalapeño
- olje po potrebi
ko postrežemo
- 8 majhnih tortilj
- rastlinsko olje
- vloženi čiliji jalapeño
- 50 g semen granatnega jabolka
- 1 šopek koriandra
- 4 mlade čebulice
- 2 limeti

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
marinirana tuna
- 400 g sveže tune
- 3 žlice oljčnega olja
- lupina 2 limet
- sok 1 limete
- 1 žlica semen kumina (orientalske kumine)
- 1 žlica koriandrovih semen
- 1⁄2 žličke zdrobljenega suhega čilija
avokadov pire
- ščep soli
- 3 zreli avokadi
- 3 žlice koriandrovih listov
- 1 žlica tekočine iz kozarca vloženih
- čilijev jalapeño
- olje po potrebi
ko postrežemo
- 8 majhnih tortilj
- rastlinsko olje
- vloženi čiliji jalapeño
- 50 g semen granatnega jabolka
- 1 šopek koriandra
- 4 mlade čebulice
- 2 limeti
Postopek
Tuno narežemo na 1 cm debele trakove, ki jih nato narežemo na kocke. Pokapamo jih z oljčnim oljem in potresemo z limetino lupino. Premešamo in postavimo v hladilnik za približno 20 minut. V manjši ponvi rahlo popražimo kumin in koriander, ki ju nato stresemo v možnar skupaj s soljo in čilijem. Začimbe stremo v grob prah, ki ga v skledi skupaj z limetinim sokom zmešamo s tuno. Skledo postavimo nazaj v hladilnik za vsaj 10 minut oziroma največ 1 uro.
Naredimo avokadov pire. Avokadom odstranimo koščico in lupino. Vse sestavine damo v multipraktik in zmeljemo v gladek pire. Če je masa pregosta, da bi jo lahko lepo zmleli, dodamo malo olja. Pire preložimo v posodo. Tuno narežemo na 1 cm debele trakove, ki jih nato narežemo na kocke. Po- kapamo jih z oljčnim oljem in potresemo z limetino lupino. Premešamo in postavimo v hladilnik za približno 20 minut. V manjši ponvi rahlo popražimo kumin in koriander, ki ju nato stresemo v možnar skupaj s soljo in čilijem. Začimbe stremo v grob prah, ki ga v skledi skupaj z limetinim sokom zmešamo s tuno. Skledo postavimo nazaj v hladilnik za vsaj 10 minut oziroma največ 1 uro.
Koriander nasekljamo, nekaj listov pa pustimo celih. Mlado čebulico drobno narežemo. Limeti narežemo na krhlje.
Če želimo, da so tortilje hrustljave, segrejemo pečico na 180 °C. Tortilje premažemo z malce olja, jih razporedimo po plitvem pekaču in pečemo 10 do 15 minut. Takos naredimo tako, da na tortilje nadevamo nekaj avokadovega pireja, ki ga razmažemo skoraj do roba. Obložimo s pikantno tuno in potresemo s čiliji, semeni granatnega jabolka, koriandrom in mlado čebulico. Pokapljamo z oljem in na vsak krožnik dodamo limetin krhelj. Če je tortilja mehka, jo jemo z rokami, če je hrustljavo zapečena, pa s priborom.
Nasvet
Orientalsko kumino (lat. Cuminum cyminum) imenujejo tudi kumin, rimska ali indijska kumina. Po videzu je podobna navadni kumini, vendar ima bistveno drugačen vonj in okus. Uporablja se v mehiški, afriških in orientalskih kuhinjah.