© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Testenine s školjkami na rdeče

Za ljubitelje morskih jedi bo kot nalašč ta italijanska klasika

Testenine s školjkami na rdeče

Za ljubitelje morskih jedi bo kot nalašč ta italijanska klasika

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Testenine s školjkami na rdeče

Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 3 stroki česna
  • 1 pločevinka (400 g) češnjevih paradižnikov
  • 1 kozarec belega vina
  • ščepec svetlo rjavega sladkorja
  • 750 g opranih školjk srčank (vongol)
  • 400 g linguinov (ploščatih špagetov)
  • 1 žlica dobrega ekstra deviškega
  • oljčnega olja
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 3 stroki česna
  • 1 pločevinka (400 g) češnjevih paradižnikov
  • 1 kozarec belega vina
  • ščepec svetlo rjavega sladkorja
  • 750 g opranih školjk srčank (vongol)
  • 400 g linguinov (ploščatih špagetov)
  • 1 žlica dobrega ekstra deviškega
  • oljčnega olja

Postopek

1

Česnove stroke narežemo na tanke rezinice. Olje segrejemo v veliki kozici s pokrovko. Nanj stresemo česen, ga pražimo 1 minuto, nato v kozico stresemo paradižnik. V pločevinko vlijemo vino, s katerim jo oplaknemo, in ga nato vlijemo v kozico. Dodamo sladkor in zvišamo temperaturo. Kuhamo, dokler se omaka ne zgosti, in občasno pomešamo, da se ne prime dna – to bo trajalo 15 do 20  minut.

2

Ko se omaka kuha kakih 10 minut, zavremo velik lonec osoljene vode, v kateri skuhamo testenine, da so al dente – to bo trajalo kakih 10 minut, sledimo navodilu na zavitku – in jih odcedimo. Ko se omaka zgosti, stresemo vanjo oprane školjke, premešamo, pokrijemo in zvišamo temperaturo do konca. Kuhamo 3  do 4 minute, da se vse školjke odprejo (školjke, ki se niso odprle, zavržemo); takrat vsebino kozice znova premešamo. Izklopimo kuhalnik, v kozico stresemo kuhane testenine, zabelimo še z ekstra deviškim oljčnim oljem in pomešamo, da so testenine enakomerno obdane z omako. Pokusimo testenine in po želji dosolimo. Kozico postavimo na mizo in postrežemo iz nje; zraven postavimo skledo za prazne školjčne lupine.

Nasvet

Sveže školjke lahko nekaj dni hranimo v hladilniku, v skledi, pokrite z vlažno krpo. Pred kuhanjem jih temeljito operemo v mrzli vodi, ki jo večkrat zamenjamo, in pregledamo, ali so vse trdno zaprte. Tiste, ki so odprte ali poškodovane, zavržemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.