© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Pripravite preprosto domače testo za testenine


Uredništvo
2. 7. 2025, 06.00
Posodobljeno
08:29
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Sveže domače jajčne testenine so nekaj posebnega. Ne samo zato, ker so super okusne, ampak tudi zato, ker smo se zanje potrudili. Postopek v resnici ni čisto nič zapleten.

rezanci
Dober tek
Priprava je povsem preprosta.

Osnova vsake okusne testeninske jedi je sveže rezančno testo; naše babice so ga včasih pripravile mimogrede za domače rezance in ribane kaše, od tam do polnjenih testenin pa je samo še prepogibanje ... in malo potrpežljivosti ter ročnih spretnosti. Kako najlaže in predvsem pravilno pripravimo tetso za testenine, nam je pokazal chef Bine Volčič.

Strojček za testenine zelo olajša delo, gre pa tudi z osnovnimi pripomočki: rokami, valjarjem in nožem - kot nekoč.

Sestavine

  • 400 g ostre moke
  • 4 jajca

Pripava

Moko vsujemo v skledo in na sredini naredimo jamico. Vanjo ubijemo jajca in zmešamo s kuhalnico, nato začnemo mesiti z rokami.

rezanci
Dober tek
Potrebujete le dve sestavini.

Testo preložimo na pomokano delovno površino in ga gnetemo toliko časa, da postane mehko in voljno. Ko ga prerežemo, ne sme imeti zračnih mehurčkov in belih sledi moke.

rezanci
Dober tek
Vztrajno gnetite, dokler ne izginejo vsi mehurčki.

Testo zavijemo v prosojno kuhinjsko folijo, da se ne suši, in ga damo počivat v hladilnik. Na hladnem mora počivati vsaj pol ure, da se jajca in moka povežejo, saj bo zato testo bolj prožno.

rezanci
Dober tek
Testo mora nujno počivati,

Testo razvaljamo. Kepo položimo na pomokano delovno površino in ga rahlo razvaljamo, da ga sploščimo (toliko, da lahko delo nadaljujemo s strojčkom). Če strojčka za testenine nimamo, testo do tankega razvaljamo z valjarjem.

rezanci
Dober tek
Razvaljate ga lahko tudi ročno.

Če uporabljamo strojček za testenine, testo večkrat spustimo skozi strojček, pri čemer začnemo z najširšim razmikom med valji, nato pa režo postopoma zmanjšujemo.

rezanci
Dober tek
Če nimate strojčka, ga z valjarjem sploščite do želene debelosti.

Rezanci, lazanje, ravioli, tortelini ...

Iz razvaljanega testa lahko pripravimo rezance različnih širin: razvaljano testo narahlo zvijemo v zvitek in ga narežemo na poljubno širino, nato rezance razrahljamo.

Za lazanje razvaljano testo narežemo na primerno velike pravokotnike. Seveda pa rezančno testo lahko uporabimo tudi za druge oblike in za nadevane testenine, kot so tortelini in ravioli.

Zdaj lahko pripravite številne recepte popolnoma sami:

Rezanci Alfredo

Rezanci Alfredo po ameriško

Kremna omaka alfredo izvira iz Rima, kjer ji rečejo tudi fettuccine al burro (fetuccine z maslom). A še posebno priljubljena je v ZDA, kjer so recept prilagodili in mu dodali sladko smetano in nekaj začimb.

15 min
Enostavno


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.