
Rezanci z morskimi sadeži po špansko
Rezanci z morskimi sadeži po špansko

Sestavine
- velik ščep žafrana
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 fileji piščančjih prsi brez kože in kosti
- 1 sesekljana srednje velika čebula
- 2 strta stroka česna
- 2 lista lovora
- 2 rdeči papriki
- 170 g svežega ali zamrznjenega graha
- 170 g svežega ali zamrznjenega boba
- 1,5 dl belega vina
- 650 g klapavic
- 4,5 dl piščančje jušne osnove
- 400 g rezancev
- 450 g olupljenih svežih velikih kozic
- 2,5 dl polnomastne sladke smetane
- velika pest nasekljanega peteršilja
- sol
- sveže mleti poper
- limona, ko postrežemo

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- velik ščep žafrana
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 fileji piščančjih prsi brez kože in kosti
- 1 sesekljana srednje velika čebula
- 2 strta stroka česna
- 2 lista lovora
- 2 rdeči papriki
- 170 g svežega ali zamrznjenega graha
- 170 g svežega ali zamrznjenega boba
- 1,5 dl belega vina
- 650 g klapavic
- 4,5 dl piščančje jušne osnove
- 400 g rezancev
- 450 g olupljenih svežih velikih kozic
- 2,5 dl polnomastne sladke smetane
- velika pest nasekljanega peteršilja
- sol
- sveže mleti poper
- limona, ko postrežemo
Postopek
Piščančje prsi narežemo na kocke, papriko očistimo semen in narežemo na trakove. Žafran stresemo v majhno posodico, prelijemo z dvema žlicama vrele vode in pustimo, da se namaka. V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo piščančje meso in ga pražimo 4 do 5 minut.
V ponev dodamo čebulo in česen, pražimo 3 do 4 minute, nato priložimo lovor in papriko ter pražimo 4 do 5 minut. Vmešamo grah in bob in ob stalnem mešanju vse pražimo še 2 do 3 minute, nato odstranimo z ognja.
V kozico vlijemo vino in ga zavremo. Vanj stresemo očiščene klapavice, pokrijemo in kuhamo 3 do 5 minut, da se školjke odprejo (neodprte zavržemo). Školjke odcedimo, tekočino prihranimo. Počakamo 5 minut, da se školjke in tekočina umirijo.
Školjčno tekočino zlijemo v ponev z mesom in zelenjavo, dodamo žafran in piščančjo osnovo. Rezance skuhamo po navodilih z embalaže.
Medtem omako segrejemo, dodamo kozice, kuhamo eno minuto, dodamo smetano in kuhamo še 2 do 3 minute. V omako damo še klapavice in peteršilj, solimo, popramo in dobro premešamo. Rezance odcedimo in stresemo v omako. Premešamo, razdelimo na krožnike in postrežemo z limonovimi krhlji.