
Cheesecake rezine z borovnicami in kokosom
Cheesecake rezine z borovnicami in kokosom

Sestavine
- 280 g nesoljenih in nepraženih indijskih oreškov
- olje nevtralnega okusa za namastitev modla
osnova
- 150 g mandljev
- 150 g izkoščičenih datljev
»sirčkova« plast
- 100 g kokosove smetane
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
- 2 žlici bistrega medu
- 1 žlička vaniljeve arome
- sok ½ limone
obloga
- 150 g borovnic in še prgišče za po vrhu
- 5 izkoščičenih datljev

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.
Sestavine
- 280 g nesoljenih in nepraženih indijskih oreškov
- olje nevtralnega okusa za namastitev modla
osnova
- 150 g mandljev
- 150 g izkoščičenih datljev
»sirčkova« plast
- 100 g kokosove smetane
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
- 2 žlici bistrega medu
- 1 žlička vaniljeve arome
- sok ½ limone
obloga
- 150 g borovnic in še prgišče za po vrhu
- 5 izkoščičenih datljev
Postopek
Indijske oreške za 10 minut namočimo v vrelo vodo (ali čez noč v hladno vodo, če imamo čas). Kvadraten model velikosti 20 x 20 cm (najbolje z ločljivimi stranicami) lahno namažemo z oljem.
Za osnovo v multipraktiku drobno zmeljemo mandlje in datlje, mešanico stresemo v model in jo pritisnemo ob dno ter s hrbtno stranjo žlice zgladimo. Model postavimo v zamrzovalnik, da se učvrsti.
Medtem pripravimo kremno plast. Indijske oreške odcedimo in jih polovico stresemo v multipraktik. Dodamo vse sestavine za kremno plast in zmešamo v gladko kremo. Model vzamemo iz zamrzovalnika in osnovo premažemo s kremo. Postavimo v zamrzovalnik še za 30 do 40 minut, da se učvrsti.
Za oblogo v multipraktiku skupaj zmeljemo 150 g borovnic, datlje in preostale indijske oreške. Model vzamemo iz zamrzovalnika in na kremo razporedimo oblogo, nato posujemo s preostalimi borovnicami. Vrnemo v zamrzovalnik za najmanj 1 uro, da se učvrsti. (Sladico lahko v zamrzovalniku hranimo do 2 meseca.) Iz zamrzovalnika vzamemo 10 minut, preden postrežemo, in narežemo na 10 do 12 rezin.
Nasvet
Borovnice lahko nadomestimo z drugim jagodičjem ali pa zamenjamo oreške za osnovo – vzamemo na primer lahko navadne ali ameriške orehe (pekane). Ta sladica ne vsebuje glutena in če namesto medu vzamemo javorjev ali agavin sirup, bo primerna tudi za vegane.