Kaj boste skuhali danes?
Cheesecake rezine z borovnicami in kokosom
Cheesecake rezine z borovnicami in kokosom
Sestavine
- 280 g nesoljenih in nepraženih indijskih oreškov
- olje nevtralnega okusa za namastitev modla
osnova
- 150 g mandljev
- 150 g izkoščičenih datljev
»sirčkova« plast
- 100 g kokosove smetane
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
- 2 žlici bistrega medu
- 1 žlička vaniljeve arome
- sok ½ limone
obloga
- 150 g borovnic in še prgišče za po vrhu
- 5 izkoščičenih datljev
Najboljši recepti za praznično večerjo brez mesa
Pri načrtovanju prazničnega menija se tu in tam srečamo s kakšnim izzivom, a z malo ustvarjalnosti in dobre volje, bomo tega hitro rešili z naborom pestrih jedi, ki bodo
Meni za božično večerjo: klasika malo drugače
Praznični obed naj bo bolj poseben, slavnosten, a ni prav nič narobe, če se bomo pri tem oprli na preizkušene kombinacije okusov in preverjene tehnike.
Prekinite s tradicijo: novi naj božični piškoti
Prazniki so čas, ko se poklanjamo tradicija, pa tudi priložnost, da na pladnje postavimo kaj novega, drznejšega in igrivega.
Sestavine
- 280 g nesoljenih in nepraženih indijskih oreškov
- olje nevtralnega okusa za namastitev modla
osnova
- 150 g mandljev
- 150 g izkoščičenih datljev
»sirčkova« plast
- 100 g kokosove smetane
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
- 2 žlici bistrega medu
- 1 žlička vaniljeve arome
- sok ½ limone
obloga
- 150 g borovnic in še prgišče za po vrhu
- 5 izkoščičenih datljev
Postopek
Indijske oreške za 10 minut namočimo v vrelo vodo (ali čez noč v hladno vodo, če imamo čas). Kvadraten model velikosti 20 x 20 cm (najbolje z ločljivimi stranicami) lahno namažemo z oljem.
Za osnovo v multipraktiku drobno zmeljemo mandlje in datlje, mešanico stresemo v model in jo pritisnemo ob dno ter s hrbtno stranjo žlice zgladimo. Model postavimo v zamrzovalnik, da se učvrsti.
Medtem pripravimo kremno plast. Indijske oreške odcedimo in jih polovico stresemo v multipraktik. Dodamo vse sestavine za kremno plast in zmešamo v gladko kremo. Model vzamemo iz zamrzovalnika in osnovo premažemo s kremo. Postavimo v zamrzovalnik še za 30 do 40 minut, da se učvrsti.
Za oblogo v multipraktiku skupaj zmeljemo 150 g borovnic, datlje in preostale indijske oreške. Model vzamemo iz zamrzovalnika in na kremo razporedimo oblogo, nato posujemo s preostalimi borovnicami. Vrnemo v zamrzovalnik za najmanj 1 uro, da se učvrsti. (Sladico lahko v zamrzovalniku hranimo do 2 meseca.) Iz zamrzovalnika vzamemo 10 minut, preden postrežemo, in narežemo na 10 do 12 rezin.
Nasvet
Borovnice lahko nadomestimo z drugim jagodičjem ali pa zamenjamo oreške za osnovo – vzamemo na primer lahko navadne ali ameriške orehe (pekane). Ta sladica ne vsebuje glutena in če namesto medu vzamemo javorjev ali agavin sirup, bo primerna tudi za vegane.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladni makroni
Čeprav ta recept zahteva malo več spretnosti, je ves trud poplačan v trenutku, ko ugriznemo v majhen, a popoln čokoladni makron.
Telečji marengo
Poznate marengo? To je tipična francoska jed iz enega lonca. Največkrat je pripravljena s piščančjim mesom, mi pa smo jo tokrat za spremembo naredili s teletino.
Čokoladne in vaniljeve kocke brez peke
Enostavne čokoladne kocke z vaniljevo kremo - in to brez peke!