Kaj boste skuhali danes?
Ovseni drobljenec s kosmuljami
Zdrava poletna sladica s kosmuljami z vrta
Ovseni drobljenec s kosmuljami
Zdrava poletna sladica s kosmuljami z vrta
Sestavine
- 5 jabolk
- 100 g rjavega sladkorja (če imamo slajše rdeče kosmulje, ga uporabimo 1–2 žlici manj)
- 2 žlici koruznega škroba
- kg očiščenih kosmulj
- sladka smetana ali vaniljev sladoled, ko postrežemo
drobljenec
- 100 g medu
- 100 g masla
- 100 g sladkorja demerara
- 275 g ovsenih kosmičev
- 175 g moke
- 50 g drobno sesekljanih lešnikov
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 5 jabolk
- 100 g rjavega sladkorja (če imamo slajše rdeče kosmulje, ga uporabimo 1–2 žlici manj)
- 2 žlici koruznega škroba
- kg očiščenih kosmulj
- sladka smetana ali vaniljev sladoled, ko postrežemo
drobljenec
- 100 g medu
- 100 g masla
- 100 g sladkorja demerara
- 275 g ovsenih kosmičev
- 175 g moke
- 50 g drobno sesekljanih lešnikov
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo). Za drobljenec v majhni kozici stopimo med in maslo. Zmešamo vse suhe sestavine, jih stresemo v medeno mešanico in dobro zmešamo. Mešanico potresemo po velikem pekaču in pečemo 20 minut, da se zlato obarva, nato jo premešamo in obrnemo z vilicami ter pečemo še 5 minut, da je po vseh straneh hrustljava.
Medtem jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke – spotoma jih že dajemo v kozico in pokapamo z limonovim sokom, da ne porjavijo. Vmešamo sladkor in koruzni škrob ter vse skupaj nežno kuhamo, da se jabolka začnejo mehčati, vendar so koščki na sredini še malo čvrsti. Če omaka postane pregosta in lepljiva, jo razredčimo z nekaj kosmuljami in kančkom vode. Vmešamo preostale kosmulje in limonovo lupinico ter kuhamo še minuto ali dve, da se kosmulje nekoliko zmehčajo, vendar se še ne sesedejo. Drobljenec stresemo iz pekača in ga prihranimo.
Sadje preložimo v pekač in ga posujemo z drobljencem. Pekač postavimo v pečico za 15 do 20 minut. Postrežemo s tekočo sladko smetano ali vaniljevim sladoledom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dušena piščančja bedra s paradižnikom
Dvojni tatar brancina s pirejem iz peteršiljeve korenine
Presenetite goste s tatarjem brancina na posteljici peteršiljevega pireja in čipsa.