Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 3 zrele breskve
- 5 žlic breskove marmelade
- 100 g svežega rdečega ribeza
- maslo za model
testo
- 250 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 175 g zmehčanega masla
- 175 g rjavega sladkorja
- 2 jajci
- 1 žlička vaniljeve arome
- 4 žlice mleka
- 1,7 dl kisle smetane
Praznične decembrske jedi z božanskimi vonjavami in okus
Praznične jedi naj ostanejo domače, a z dodatkom pravih začimb dobijo novo toplino. Katere dišave ogrejejo telo in praznično mizo?
Tako bo pečenka pečena enakomerno (video)
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko in se enakomerno speče, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.
Top praznične sladice brez mlečnih izdelkov in jajc
Veganske praznične sladice brez masla, smetane, mleka in jajc: odlični preizkušeni recepti za goste, ki jedo vegansko ali se izogibajo mlečnim izdelkom in jajcem.
Sestavine
- 3 zrele breskve
- 5 žlic breskove marmelade
- 100 g svežega rdečega ribeza
- maslo za model
testo
- 250 g moke
- 3 žličke pecilnega praška
- 175 g zmehčanega masla
- 175 g rjavega sladkorja
- 2 jajci
- 1 žlička vaniljeve arome
- 4 žlice mleka
- 1,7 dl kisle smetane
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Okrogel venčni model s premerom 23 cm namažemo z maslom. Breskve olupimo, jih razpolovimo in jim odstranimo koščice. Polovice razporedimo po pekaču s prerezano stranjo navzgor. Z žlico v model razporedimo še marmelado in nasujemo ribezove jagode.
Moko, pecilni prašek, maslo, sladkor, stepeni jajci, vaniljino aromo in mleko dobro stepemo, nato vmešamo še kislo smetano. Z žlico maso nadevamo po sadju v pekaču in zgladimo površino.
Kolač pečemo 35 do 40 minut, da dobro naraste, se zlato zapeče in se vrne v prvotno obliko, če ga rahlo pritisnemo s prstom. Pustimo, da se nekaj minut ohlaja, nato ga previdno zvrnemo na krožnik. Lahko postrežemo toplega, skupaj s smetano, ali hladnega.