
Kaj boste skuhali danes?
Rabarbarine kremice z vrtnico in kandiranimi cvetnimi lističi
Iz rabarbare lahko pripravimo raznolike delikatese!
Rabarbarine kremice z vrtnico in kandiranimi cvetnimi lističi
Iz rabarbare lahko pripravimo raznolike delikatese!

Sestavine
- 750 g rabarbarinih stebel
- 150 g sladkorja v prahu (po okusu lahko tudi več)
- sok ½ limone
- ½ žličke rožne vode
- 5 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 6 rumenjakov velikih jajc
kandirani cvetni lističi
- 1 beljak
- 100 g cvetnih lističev šipka
- 150 g sladkorja v prahu

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 750 g rabarbarinih stebel
- 150 g sladkorja v prahu (po okusu lahko tudi več)
- sok ½ limone
- ½ žličke rožne vode
- 5 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 6 rumenjakov velikih jajc
kandirani cvetni lističi
- 1 beljak
- 100 g cvetnih lističev šipka
- 150 g sladkorja v prahu
Postopek
Rabarbaro narežemo na 5 cm dolge kose in jo damo v kozico skupaj s 50 g sladkorja, limonovim sokom, rožno vodo in 2 žlicama vode. Sestavine segrevamo na nizki temperaturi 10 do 15 minut, dokler se rabarbara ne razpusti. Še naprej kuhamo in medtem rahlo mešamo, da dobimo gost kompot. Po okusu lahko še dodamo sladkor v prahu, vendar naj bo aroma še vedno nekoliko kisla. Pustimo, da se kompot ohladi, ga razdelimo v 6 modelčkov za narastke in postavimo v hladilnik.
Vaniljev strok po dolgem prerežemo in iz njega postrgamo semena. V kozici segrejemo sladko smetano, vaniljev strok in semena. Tik preden smetana zavre, jo odstavimo z ognja in postavimo na stran za 5 minut, da se prepoji z vaniljevo aromo, nato pa strok odstranimo.
V večji skledi penasto umešamo rumenjake in preostali sladkor, da dobimo svetlo kremo. Med mešanjem prilijemo vročo smetano, dobro stepemo in vse skupaj precedimo skozi cedilo v čist vrč. Pustimo, da se mešanica ohladi na sobno temperaturo. Pečico segrejemo na 140 °C.
Kompot vzamemo iz hladilnika in ga prelijemo z jajčno kremo. Modelčke postavimo v velik, globok pekač in vanj nalijemo toliko vode, da sega do polovice modelčkov. Nato ga postavimo na sredino pečice in pečemo 30 minut, da se začne površina rahlo tresti. Tedaj vzamemo modelčke iz pekača in jih postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri ali še raje čez noč.
Naredimo kandirane cvetove. Beljak zmešamo s 3 žlicami vode. S tankim čopičem pazljivo premažemo cvetne lističe z beljakom in jih nato narahlo posujemo s sladkorjem. Razporedimo jih po pekačih, obloženih s papirjem za peko, in postavimo na toplo in zračno hranimo nekaj tednov.
Vrtnice
Vsi cvetovi vrtnic so užitni, pazimo le, da ne izberemo takih, ki so bili škropljeni s pesticidi ali kemikalijami. Šipek (Rosa canina) ima čudovite rožnate cvetove, ki cvetijo spomladi in poleti. Pozneje obrodi plodove, ki jih uporabljamo za čaje, marmelade in omake.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špageti z žametno morsko omako
Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo
Hotdog s popečenimi rakci po mehiško
Pri pripravi hotdogov lahko pustimo ustvarjalnosti na plano