Kaj boste skuhali danes?
Rabarbarine kremice z vrtnico in kandiranimi cvetnimi lističi
Iz rabarbare lahko pripravimo raznolike delikatese!
Rabarbarine kremice z vrtnico in kandiranimi cvetnimi lističi
Iz rabarbare lahko pripravimo raznolike delikatese!
Sestavine
- 750 g rabarbarinih stebel
- 150 g sladkorja v prahu (po okusu lahko tudi več)
- sok ½ limone
- ½ žličke rožne vode
- 5 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 6 rumenjakov velikih jajc
kandirani cvetni lističi
- 1 beljak
- 100 g cvetnih lističev šipka
- 150 g sladkorja v prahu
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 750 g rabarbarinih stebel
- 150 g sladkorja v prahu (po okusu lahko tudi več)
- sok ½ limone
- ½ žličke rožne vode
- 5 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 6 rumenjakov velikih jajc
kandirani cvetni lističi
- 1 beljak
- 100 g cvetnih lističev šipka
- 150 g sladkorja v prahu
Postopek
Rabarbaro narežemo na 5 cm dolge kose in jo damo v kozico skupaj s 50 g sladkorja, limonovim sokom, rožno vodo in 2 žlicama vode. Sestavine segrevamo na nizki temperaturi 10 do 15 minut, dokler se rabarbara ne razpusti. Še naprej kuhamo in medtem rahlo mešamo, da dobimo gost kompot. Po okusu lahko še dodamo sladkor v prahu, vendar naj bo aroma še vedno nekoliko kisla. Pustimo, da se kompot ohladi, ga razdelimo v 6 modelčkov za narastke in postavimo v hladilnik.
Vaniljev strok po dolgem prerežemo in iz njega postrgamo semena. V kozici segrejemo sladko smetano, vaniljev strok in semena. Tik preden smetana zavre, jo odstavimo z ognja in postavimo na stran za 5 minut, da se prepoji z vaniljevo aromo, nato pa strok odstranimo.
V večji skledi penasto umešamo rumenjake in preostali sladkor, da dobimo svetlo kremo. Med mešanjem prilijemo vročo smetano, dobro stepemo in vse skupaj precedimo skozi cedilo v čist vrč. Pustimo, da se mešanica ohladi na sobno temperaturo. Pečico segrejemo na 140 °C.
Kompot vzamemo iz hladilnika in ga prelijemo z jajčno kremo. Modelčke postavimo v velik, globok pekač in vanj nalijemo toliko vode, da sega do polovice modelčkov. Nato ga postavimo na sredino pečice in pečemo 30 minut, da se začne površina rahlo tresti. Tedaj vzamemo modelčke iz pekača in jih postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri ali še raje čez noč.
Naredimo kandirane cvetove. Beljak zmešamo s 3 žlicami vode. S tankim čopičem pazljivo premažemo cvetne lističe z beljakom in jih nato narahlo posujemo s sladkorjem. Razporedimo jih po pekačih, obloženih s papirjem za peko, in postavimo na toplo in zračno hranimo nekaj tednov.
Vrtnice
Vsi cvetovi vrtnic so užitni, pazimo le, da ne izberemo takih, ki so bili škropljeni s pesticidi ali kemikalijami. Šipek (Rosa canina) ima čudovite rožnate cvetove, ki cvetijo spomladi in poleti. Pozneje obrodi plodove, ki jih uporabljamo za čaje, marmelade in omake.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolčna pita z mandlji in medom
Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.