
Čokoladno-rožna pita
Čokoladno-rožna pita

Sestavine
testo
- 100 g zmehčanega masla in še malo za model
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 rumenjaki
- semena 1 vaniljevega stroka
- 200 g moke in še malo za posipanje
rožnata plast
- 3 žlice sladke smetane
- 3 žlice likerja iz črnega ribeza
- 1⁄4 žličke rožne vode
- 250 g sladkorja v prahu
- nekaj kapljic rožnatega jedilnega barvila
čokoladni ganaš
- 100 g temne čokolade
- 0,7 dl sladke smetane
- 25 g masla
čokoladno-sirčkova plast
- 100 g mlečne čokolade
- 0,75 dl sladke smetane
- 150 g polnomastnega kremnega sira
- ščep solnega cveta
- osladkorjeni rdeči in rožnati cvetni lističi vrtnic (kupljeni ali domači, glej nasvet)

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
testo
- 100 g zmehčanega masla in še malo za model
- 75 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 rumenjaki
- semena 1 vaniljevega stroka
- 200 g moke in še malo za posipanje
rožnata plast
- 3 žlice sladke smetane
- 3 žlice likerja iz črnega ribeza
- 1⁄4 žličke rožne vode
- 250 g sladkorja v prahu
- nekaj kapljic rožnatega jedilnega barvila
čokoladni ganaš
- 100 g temne čokolade
- 0,7 dl sladke smetane
- 25 g masla
čokoladno-sirčkova plast
- 100 g mlečne čokolade
- 0,75 dl sladke smetane
- 150 g polnomastnega kremnega sira
- ščep solnega cveta
- osladkorjeni rdeči in rožnati cvetni lističi vrtnic (kupljeni ali domači, glej nasvet)
Postopek
Najprej pripravimo testo. V veliki skledi z električnim mešalnikom umešamo maslo in sladkor, da nastane kremasta, rahla in svetla zmes. Enega po enega dodamo rumenjake (vsakega dobro vtepemo, preden dodamo naslednjega), nato pa še vaniljeva semena. Dodamo moko in gnetemo, da nastane kepa testa, ki se ne prijemlje posode. Zavijemo jo v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut, lahko tudi čez noč.
Pečico segrejemo na 190 °C. Globok model za pite z ločljivim rebrastim obodom premera 23 cm namažemo z ma- slom. Ohlajeno testo razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini in z njim obložimo model, tako da malo testa visi čez rob. Če se testo trga, ga zlepimo s prsti (v pečici se bo spet lepo povezalo). Testo obložimo s kosom papirja za peko in ga obtežimo s suhim fižolom. Postavimo v pečico za 15 minut, nato odstranimo papir in fižol ter vrnemo v pečico še za 15 minut, da se hrustljavo in zlato rjavo speče.
Testo, ki sega čez rob, obrežemo z nazobčanim nožem, tako da je rob testa poravnan z modlom. Pustimo, da se popolnoma ohladi.
Vse sestavine za rožnato plast zmešamo v skledi. Uporabimo toliko barvila, da dobimo zamolklo rožnato barvo. Mešanico nalijemo na pečeno testo v modlu in za 10 minut postavimo v hladilnik, da se strdi.
Medtem pripravimo čokoladno-sirčkovo maso. Čokolado nalomimo na koščke in stresemo v veliko nepregorno skledo. V majhni kozici nežno segrejemo smetano in kremni sir, da se sestavini stopita skupaj in je mešanica zelo vroča. Z vročo mešanico hitro prelijemo čokolado nato premešamo, da se čokolada popolnoma stopi in dobimo gladko maso. Prelijemo jo na rožnato plast in pito vrnemo v hladilnik.
Za čokoladni ganaš damo vse sestavine v nepregorno skledico in stopimo v mikrovalovki v kratkih intervalih (ali pa v vodni kopeli, glej nasvet na str. 20). Ganaš prelijemo čez čokoladno-sirčkovo plast in pito postavimo v hladilnik še za najmanj 30 minut, lahko pa tudi čez noč. Tik preden postrežemo, pito previdno vzamemo iz modla in jo preložimo na servirni krožnik. Okrasimo jo s ščepcem solnega cveta in nekaj osladkorjenimi cvetnimi listi. Narežemo jo na kose in ponudimo.
Osladkorjeni cvetni listi vrtnic
Osladkorjene (kristalizirane) cvetne liste vrtnic lahko kupimo ali pa jih pripravimo sami, taki bodo večji in nežnejši. Uporabiti moramo sveže neškropljene vrtnice, ki jim previdno ostranimo cvetne liste in jih razprostremo na papir za peko. V skledici rahlo stepemo 1 beljak in s čistim čopičem v celoti premažemo vsak cvetni list posebej, nato posujemo s sladkorjem. Odvečni sladkor otresemo in spet položimo na papir za peko. Pustimo, da se lističi sušijo 3 ure ali čez noč. Obdržijo se do 1 mesec, a po tednu ali dveh začnejo bledeti.