Kako hitro olupiti pirhe? Ocenjujemo uspešnost tehnik lupljenja
Odkrijte hitre in preproste trike, kako enostavno in hitro olupiti trdo kuhana jajca. Se strinjate z našo oceno uspešnosti?

Največ trdo kuhanih jajc nedvomno olupimo za veliko noč. Ker si želimo čim prej uživati v zajtrku, ne pa z jajc (in z najlepšega prazničnega prta) pobirati drobce pisanih lupin, smo raziskali nekaj priljubljenih načinov za učinkovito lupljenje trdo kuhanih jajc.
Skuhajte manj sveža jajca
Zveni nenavadno, a naš prvi velikonočni nasvet za lažje lupljenje jajc je, da za pirhe ne uporabite svežih jajc. En teden stara jajca se neprimerljivo lažje lupijo, lupine pa lahko odstranjujemo v večjih kosih. (Brez skrbi, surova jajca so užitna tudi pet tednov, če so ves čas hranjena pri enaki temperaturi in v originalni embalaži.)
NAŠA OCENA: Zares učinkovito, a manj praktično. Dan pred veliko nočjo težko kupimo stara jajca. Poleg tega vedno radi izbiramo sveže sestavine, ne starih.
Jajca šokirajte
Če jajca takoj po kuhanju za nekaj minut prestavite v posodo z ledeno vodo, se bo lupina nekoliko ločila od beljaka in jajca se bodo laže lupila. Če dodate še žličko sode bikarbone, se bodo lupila še lažje. (Dodatna prednost šokiranja je, da takoj ustavimo proces kuhanja, zato jajca ne bodo prekuhana.) Trdo kuhana jajca sicer še lažje lupimo, ko so potopljena v vodo, vendar to pri lepo obarvanih pirhih ni prav priročno.
NAŠA OCENA: Pri pirhih neučinkovito, saj se morajo naravno obarvana jajca ohladiti v vodi s čebulnimi olupki ali drugim naravnim barvilom. Sicer pa je tehnika šokiranja razmeroma učinkovita - razen, če radi jemo topla jajca. Lupljenje v vodi nas ni prepričalo, čeprav je učinkovito.
PREBERITE TUDI:
- Kako dolgo kuhati jajca: preprosta formula, ki si jo boste zapomnili za vedno
- Naravne tehnike barvanja pirhov
- Ali damo šunko kuhati v hladno ali vročo vodo?
Pihnite v lupino
Trenutni viralni spletni hit je tehnika lupljenja jajc, ki naj bi si ga izmislila nekoliko vinjena ameriška gospodinja: na eni strani jajce olupite v velikosti kovanca za 50 centov, na drugi strani pa v velikosti kovanca za 10 centov. Jajce prislonite k ustom na delu z manjšo luknjo, močno pihnite - in se pripravite na lovljenje olupljenega jajca. To namreč skoraj poleti iz lupine, saj zrak pritisne na notranjost lupine, ki odstopi od beljaka in jajce zdrsne ven.
NAŠA OCENA: Bolj zabavno kot učinkovito. S to tehniko boste morda naredili vtis na goste pri velikonočnem zajtrku, ni pa tehnika primerna za lupljenje jajc za jajčne solate in druge jedi (pihanje v sestavine res ni higienično). Tehnika uspe v 60-odstotkih, uspeh pa je odvisen predvsem od tega, ali ste skuhali starejša jajca in jih po kuhanju šokirali.
Poiščite zračni mehurček
Vsako jajce ima na eni od strani zračni mehurček. Če ga najdete in začnete jajce lupiti pri njem, ga boste nekoliko lažje olupili.
NAŠA OCENA: Učinkovito, a ne prihrani veliko časa. Bolje bi se obnesla kombinacija zračnega mehurčka in pihanja v luknjo. A se po mnenju uredništva kljub temu ne splača.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se