Dilema: ali damo šunko kuhati v hladno ali vrelo vodo?
Naj bo vaša velikonočna šunka letos popolna! Tu je preprost vodič za kuhanje šunke.

Velikonočna šunka je osrednji del praznične mize v številnih slovenskih domovih. Pravilna priprava ni zapletena, a vseeno zahteva nekaj pozornosti, saj lahko z napačnim postopkom hitro izgubimo značilno sočnost in aromo. Ali šunko kuhamo v hladni ali vreli vodi, koliko časa jo kuhamo in kako ugotovimo, ali je kupljena šunka že toplotno obdelana?
Hladna ali vroča voda?
Odvisno od vrste šunke. Surovo šunko položite v hladno vodo in jo kuhajte toliko ur, kolikor kilogramov je težka. Toplotno obdelano šunko položite v toplo vodo, saj jo želite le pogreti - 20 do 30 minut na kilogram šunke.

Čas kuhanja s preprosto formulo
Za surovo velikonočno šunko velja preprosta formula: kuhamo jo toliko ur, kolikor kilogramov je težka, nato pa jo pustimo v vodi, da se ohladi (če nam primanjkuje časa pa naj v vodi počiva vsaj toliko časa, kolikor se je kuhala). Če imamo surovo šunko, težko 1,5 kilograma, jo torej postopek tak:
Šunko oplaknemo pod tekočo vodo in jo položimo v lonec s hladno vodo. Voda naj sega vsaj centimeter nad šunko. Po želji dodamo lovorov list, nekaj zrn črnega popra, česen ali čebulo, da bo šunka še bolj aromatična. Pristavimo na štedilnik. Ko zavre, ogenj zmanjšamo in jo kuhamo eno uro in pol, nato lonec odstavimo in šunko pustimo v vodi še uro in pol (oziroma, še bolje, tako dolgo, da se šunka v njej ohladi).
Večina velikonočnih šunk na slovenskih trgovskih policah je že toplotno obdelana. Navadno so vakuumsko pakirane in na etiketi piše "pasterizirana mesnina". Tako šunko lahko tudi samo pogrejete v 20 minutah v vreli vodi. A boljša bo, če jo kuhate dlje. Tudi če boste šunko pekli v testu, jo prej vsaj na kratko pokuhajte.
Sušene in dimljene šunke so nekoliko bolj slane, zato pri taki šunki po 15 minutah kuhanja vodo odlijemo in dolijemo svežo vodo. Nato jo skuhamo enako kot toplotno obdelane šunke.
PREBERITE TUDI:
Kako dolgo kuhati jajca? Imamo formulo, ki si jo boste zapomnili za vedno.

Vode ne zavrzite
Vodo, v kateri ste kuhali šunko, nikar ne zavrzite. Lahko jo uporabite za najrazličnejše enolončnice (mineštre, ričet, celo za zlivanje kakšne povelikonočne rižote). Lahko jo tudi zamrznete, da imate vedno pri roki okusno šunkino "jušno" osnovo.
RECEPTI S ŠUNKINO VODO:
- Ješprenjka, tradicionalna slovenska ješprenjeva enolončnica
- Pašta fižol
- Rižota s šunko, sirom in grahom
Nasvet za nakup
Velika noč je le enkrat v letu, zato se pri izbiri šunke ne odločajmo glede na ceno. Bolje je kupiti manjšo in kakovostnejšo. Številni proizvajalci cenenih šunk v meso dodajajo vrsto aditivov, barvil in predvsem vode, ki poveča težo šunke, a vpliva tudi n njeno kakovost. Pri takih šunkah v resnici kupujemo zelo drago vodo. Pred nakupom pozorno preberite etiketo.

RECEPT:
Nasvet za postrežbo
Šunka se večinoma na velikonočnem omizju znajde v družbi pirhov, naribanega hrena in potice. Lahko pa jo po kuhanju tudi premažete z medom in zapečete v pečici (takemu postopku pravimo glaziranje). Lahko jo zavijete v kvašeno testo ali pa, kadar primanjkuje časa, v kupljeno listnato testo. Tudi taka bo odlična.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se