Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Junaki kuhinjskih omaric


Barbara Slivnik
11. 10. 2021, 00.00
Posodobljeno
21. 03. 2025 · 10:25
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Junaki kuhinjskih omaric (in predalov zamrzovalnika) so vsa živila z daljšim rokom trajanja, ki nam na pomoč priskočijo: – ko se nam res ne da odčofotati v trgovino v jesenskem nalivu – ko nas na nedeljo preseneti obisk lačnih sorodnikov – ko bi po napornem delovniku otroke radi hitro nahranili z zdravim obrokom, po možnosti […]

jasmin-sessler-Zjyx5CYVcho-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Junaki kuhinjskih omaric (in predalov zamrzovalnika) so vsa živila z daljšim rokom trajanja, ki nam na pomoč priskočijo:


– ko se nam res ne da odčofotati v trgovino v jesenskem nalivu
– ko nas na nedeljo preseneti obisk lačnih sorodnikov
– ko bi po napornem delovniku otroke radi hitro nahranili z zdravim obrokom, po možnosti pripravljenem v eni posodi
– ko si zaželimo nečesa sladkega
– ko želimo porabiti ostanke
– ko želimo prihraniti pri nakupih ali manj zapraviti za razne malice in prigrizke
– ko želimo zamrznjene jedi spremeniti in jih predstaviti kot noviteto …

annie-spratt-EjDNFhbsAJc-unsplash-710x375.jpg

Brez katerih ne gre?

  • Moka

Z raznovrstnimi mokami (iz različnih žit, gladkih in ostrih, namenskih in univerzalnih) se boste lahko lotili priprave preprostih kolačev ali ambicioznejših projektov, kot je priprava domačih testenin ali vzgoja droži. Ne pozabite se založiti tudi s suhim kvasom ali drugimi nadvse priročnimi vzhajalnimi sredstvi: sodo bikarbono, pecilnim praškom ali vinskim kamnom.

  • Suhe stročnice (fižol, čičerka, leča in podobno)

Namakanje in priprava sicer zahtevata nekaj potrpežljivosti, a telo vam bo hvaležno za vnos beljakovin, brbončice pa za popestritev okusa klasičnih jedi (mineštre, bolonjske omake in še bi lahko naštevali).

  • Žitarice in kaše (ješprenj, bulgur, kuskus, ajda, proso, ovseni kosmiči in še kaj)

Za zajtrke, večerje, zdrave malice za v službo, hitre prigrizke ali prefinjene priloge.

  • Testenine
  • Riž
  • Vloženo ali konzervirano sadje in zelenjava
  • Zamrznjena zelenjava in sadje
  • Ribje konzerve
  • Pasiran paradižnik
  • Semena, oreški in suho sadje
  • Začimbe in zelišča

Več o njihovi uporabi in skupek odličnih receptov poiščite v oktobrski številki revije Dober tek.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.