
Skutni cmoki z marmelado iz robidnic
Skutni cmoki so odlični za sladico po kosilu.
Skutni cmoki z marmelado iz robidnic
Skutni cmoki so odlični za sladico po kosilu.

Sestavine
- 100 g toasta brez skorje
- 250 g skute (10 % maščobe)
- 50 g mehkega masla
- 2 jajci
- sol
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana lupinica ½ limone in ½ pomaranče
- 12 žličk marmelade iz robidnic
- 20 g kristalnega sladkorja
maslene drobtine
- 100 g masla
- 80 g krušnih drobtin

Okusna ozimnica Alenke Resinovič Reze
Alenka Resinovič Reza, nekdanja voditeljica, danes mojstrica kulinarike, razkriva svoje najljubše recepte za ozimnico, ki navdušujejo še tako zahtevne brbončice.

Poletno sadje: triki za prebavo in manj napihnjenosti
Poletje je čas sočnega sadja. Lubenice, breskve, marelice, češnje in jagode nas osvežijo ter poskrbijo za naravno sladkobo v vročih dneh. A pri nekaterih ljudeh lahko obilno uživanje sadja povzroči občutek napihnjenosti, tiščanja v trebuhu ali celo vetrove. Razlog se skriva v vsebnosti naravnih sladkorjev, vlaknin in vode, pa tudi v tem, kako sadje kombiniramo med seboj in s preostalo hrano.

Solata z melono, ki je ne boste mogli pozabiti
Preplet okusov v barvah poletja bi lahko bil alternativni opis za to hitro pripravljeno solato caprese z melono – za razvajanje na čisto navaden ponedeljek.
Sestavine
- 100 g toasta brez skorje
- 250 g skute (10 % maščobe)
- 50 g mehkega masla
- 2 jajci
- sol
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana lupinica ½ limone in ½ pomaranče
- 12 žličk marmelade iz robidnic
- 20 g kristalnega sladkorja
maslene drobtine
- 100 g masla
- 80 g krušnih drobtin
Postopek
Toast narežemo na drobne kocke. V skledi gladko zmešamo skuto in maslo. Oba rumenjaka vmešamo v skutno maso, beljak pa stepemo s ščepcem soli v trd sneg. Nato previdno vmešamo sneg z vaniljevim sladkorjem ter limonov in pomarančno lupinico. Maso damo za pol ure v hladilnik.
Na pomokani delovni površini naredimo iz testa valj s premerom 5 centimetrov. Razrežemo ga na 12 rezin. Nekoliko jih sploščimo, na vsako damo žličko marmelade in naredimo cmoke.
Cmoke damo v vrelo posladkano vodo in rahlo kuhljamo 10 minut. S penovko jih poberemo iz vode, odcedimo in serviramo na krožnike. Skutne cmoke potresemo z maslenimi drobtinami in ponudimo.