
Slivovi cmoki
Slivovi cmoki ali slivovi knedli? Krompirjevo testo, sladke slive in maslene drobtine so gotovo ena najboljših poletnih sladic.
Slivovi cmoki
Slivovi cmoki ali slivovi knedli? Krompirjevo testo, sladke slive in maslene drobtine so gotovo ena najboljših poletnih sladic.

Sestavine
za krompirjevo testo
- 50 dag olupljenega mokastega krompirja
- 3 rumenjaki
- 20 dag ostre moke
- 4 dag zdroba
- 4 dag stopljenega masla
- sol
za cmoke
- 14 drobnejših sliv
- 14 kock sladkorja
- moka za posipanje
za maslene drobtine
- 25 dag masla
- 15 dag belih drobtin
- sladkor v prahu za posip

Kako dobro posušiti solato in zakaj je to sploh pomembno
Zagotovo ste tako kot ena izmed naših bralk že videli po trgovinah plastično posodo za sušenje solate. In morda ste se že vprašali, zakaj bi to sploh potrebovali?

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.
Sestavine
za krompirjevo testo
- 50 dag olupljenega mokastega krompirja
- 3 rumenjaki
- 20 dag ostre moke
- 4 dag zdroba
- 4 dag stopljenega masla
- sol
za cmoke
- 14 drobnejših sliv
- 14 kock sladkorja
- moka za posipanje
za maslene drobtine
- 25 dag masla
- 15 dag belih drobtin
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Krompir narežemo na enako velike kose, v slani vodi skuhamo, odcedimo in pustimo v pečici pri 50 °C približno 30 minut, da vlaga izpari.
Pretlačimo ga s stiskalnico za krompir ali skozi sito za pasiranje. Pretlačen krompir ohladimo in hitro zmešamo z rumenjakom. Vmešamo preostale sestavine in zamesimo gladko testo.
Slive operemo, osušimo, koščice iztisnemo iz sadežev s kuhalnico. Sladkorne kocke vstavimo v slive namesto koščic.
Iz testa naredimo na pomokani delovni površini svaljek in ga razrežemo na štirinajst koščkov. Koščke testa plosko stisnemo, obložimo s slivami in s pomokanimi rokami naredimo cmoke. Cmoke počasi kuhljamo v vreli slani vodi dobrih deset minut.
V primerni ponvi razpustimo maslo in drobtine zlato rumeno prepražimo. Cmoke poberemo s penovko iz vode. Dobro jih odcedimo, povaljamo v maslenih drobtinah in potresemo s sladkorjem v prahu. Vroče postrežemo.
Nasvet
Vročega pretlačenega krompirja ne smemo mešati z moko.
Krompirjevo testo zgnetemo čim hitreje, sicer bo premehko in se ga ne bo dalo oblikovati.
Dobro je narediti najprej en cmok za preizkus: če je testo premehko, mu dodamo še malo ostre moke ali zdroba, če je pretrdo, pa malo stopljenega masla.