Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

5 nasvetov za pripravo hobotnice


Barbara Slivnik
23. 4. 2025, 14.57
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Naj vas priprava hobotnice ne prestraši - škoda bi bilo zamuditi izjemen okus, ki ga ponujajo ti slastni morski recepti.

hobotnica po peko
Dober tek
Hobotnica pod peko

Nakup hobotnice

Da bi bila hobotnica bolj mehka, jo najprej zamrznemo in nato skuhamo oziroma kupimo že zamrznjeno in odtajano – take so na celini naprodaj najpogosteje. Pozorni moramo biti, da ne kupimo cenejšega in manj kakovostnega muzgavca: hobotnica ima na lovkah dve vrsti priseskov, muzgavec pa le eno.

Ožgana hobotnica s čilijevo-limetino omako romesco
Dober tek
Ožgana hobotnica s čilijevo-limetino omako romesco

Čiščenje

Odtajano hobotnico očistimo tako, da ji odstranimo drobovje, odrežemo oči in žvekalo (kljun) ter odstranimo kožo.

čiščenje hobotnice
Cveto Sonc / Dober tek
Čiščenje hobotnice zahteva nekaj vaje

Predpriprava

Ne glede na recept hobotnico vedno pred pripravo vsaj malo pokuhamo, tudi če jo bomo pripravili pod v pečici ali na žaru. Za solato, karpačo in podobne jedi jo skuhamo do mehkega, za golaž, peko v pečici ali pod peko pa le do polovice ali še manj. Tako hobotnica ni trda in žilava.

golaž iz hobotnice
Cveto Sonc / Dober tek
Golaž iz hobotnice

Kuhanje

Za kuhanje hobotnice obstaja več načinov (v hladni vodi, v vreli vodi, z vinom ali brez tekočine). Tokrat hobotnico skuhamo v hladni vodi: očiščeno položimo v velik lonec z mrzlo, nesoljeno vodo in ga pokrijemo. Ko voda zavre, znižamo temperaturo. V navadnem loncu je to približno 30 do 45 minut, v loncu na pritisk pa 10 do 15 minut, odvisno od velikosti. Kuhano hobotnico odcedimo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, v hladilniku pa jo lahko hranimo do 24 ur.

Polpeti iz hobotnice
Cveto Sonc / Dober tek
Polpeti iz hobotnice

Preostanek hobotnice

Kadar izbrani recept predvideva, da porabimo le lovke, preostalih delov nikar ne zavržemo – uporabimo jih po receptu za hobotnico v paradižnikovi omaki.

hobotnica v paradiznikovi omaki
Manca Jevšček / Dober tek
Hobotnica v paradižnikovi omaki
cloud-rain

Trenutno

10 °C

Deževno

sobota, 26. 4

Deževno

9 / 14 °C cloud-rain

nedelja, 27. 4

Delno oblačno

9 / 18 °C cloud-sun

ponedeljek, 28. 4

Delno oblačno

6 / 19 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.