© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Hobotnica v solati po mediteransko

Hobotnica v solati po mediteransko

Čas priprave 1 h 20 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Hobotnica v solati po mediteransko

Sestavine

  • 1 kg težka hobotnica
  • 4 krompirji
  • 4 paradižniki
  • 1 rdeča čebula
  • izkoščičene črne olive ali taggiasche
  • kapre v soli
  • bazilika
  • zeliščni šopek (lovor, timijan, peteršilj  …)
  • vinski kis
  • ekstra deviško oljčno olje
  • sol in poper
poprtnik, sentrupert

Kruh, ki odganja zlo

Poprtnik je tradicionalni kruh, ki je pomemben del naše tradicije in zaščiten kot del nesnovne kulturne dediščine – imel naj bi magično in zdravilno moč.

Sestavine

  • 1 kg težka hobotnica
  • 4 krompirji
  • 4 paradižniki
  • 1 rdeča čebula
  • izkoščičene črne olive ali taggiasche
  • kapre v soli
  • bazilika
  • zeliščni šopek (lovor, timijan, peteršilj  …)
  • vinski kis
  • ekstra deviško oljčno olje
  • sol in poper

Postopek

1

Krompir v lupini kuhamo v vreli vodi približno 40 minut, ga odcedimo in ohladimo.

2

Hobotnico damo v lonec z zeliščnim šopkom in tesno pokrito brez vode kuhamo približno 1 uro. Lonec pokrijemo in zatesnimo z aluminijasto folijo, da med kuhanjem ne uhaja vlaga, šele nato namestimo pokrovko: tako voda, ki jo spusti hobotnica, zmehča njeno meso.

3

Medtem pripravimo preostale sestavine za solato. Paradižnik in čebulo narežemo na koščke ter damo v veliko solatno skledo. Kapre oplaknemo, olive grobo narežemo in oboje dodamo v skledo. Krompir olupimo, narežemo na kose in jih priložimo k preostalim sestavinam.

4

Hobotnici odstranimo sluzasto kožo pod lovkami in jo narežemo na koščke. Damo jo v skledo, okrasimo z grobo nasekljanimi bazilikinimi listi in začinimo z oljem, soljo, poprom in kisom.

Priljubljeni recepti

Nadevani bučkini cvetovi

Nadevani bučkini cvetovi so poletna specialiteta, ki se je z veseljem lotimo takrat, ko se na vrtu bohotijo bučke.

50 h
Srednje zahtevno

Spomladanski kolački z metulji

2 h 25 min
Srednje zahtevno

Bučni njoki na bučnem pireju s črnimi trobentami in slanino

Njoki za sladokusce

1 h 30 min
Srednje zahtevno

Pečena piščančja bedra s krompirjem in tartufi

Klasična bedra in krompir bomo popestrili z dodatkom tartufov

1 h 25 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.