
Preprosti recepti za okusno nedeljsko kosilo
Tipično slovensko nedeljsko kosilo se še vedno streže s pečenko in krompirjevo prilogo, na koncu pa seveda ne sme manjkati še nekaj sladkega.

Tokrat smo za vas pripravili tri recepte za odlično nedeljsko kosilo: polnjeno puranjo pečenko z orehi, omamno dober pečen krompir s papriko in za piko na i še mehek čokoladni bananin kruh, ki se odlično poda h kavi.
Preberite tudi:
- Preprosti recepti za jedi s kozicami
- Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste burek?
- Recept za okusno solato, ki vas bo nasitila
Polnjena puranja pečenka z orehi
Količina: 4 osebe
Čas priprave: 1 ura 30 minut
Sestavine:
- 1 kg puranjih prsi
- sol, poper
- 80 g gorgonzole
- 150 g mlade špinače
- 80 g orehov
- 2 žlici olja
- 125 ml belega vina
- 400 ml piščančje jušne osnove
- 250 ml smetane za kuhanje
Priprava:
Meso začinimo s soljo in poprom. Notranjost premažemo z gorgonzolo. Špinačo operemo in jo v vreli slani vodi na hitro pokuhamo. Potem jo odcedimo in z vilicami pretlačimo. Orehe sesekljamo. Špinačo in dve tretjini orehov razdelimo po gorgonzoli v mesu. Meso zvijemo in z vrvico prevežemo.
V ponvi segrejemo olje in po vseh straneh popečemo meso. Zalijemo z belim vinom in jušno osnovo. Počasi kuhamo od 50 do 60 minut. Pečenko vzamemo iz omake in omako zgostimo s smetano. Solimo, popramo in dodamo preostale orehe. Pečenko narežemo in postrežemo z omako. Za prilogo ponudimo brokoli s prepraženimi orehi in slani krompir.
Pečen krompir s papriko
Količina: za 4 osebe
Čas priprave: 50 minut
Sestavine:
- 4 veliki krompirji s tanko lupino
- 1 zelena paprika
- 1 rdeča paprika
- sol
- oljčno ali sončnično olje
- nekaj vejic svežega peteršilja
Priprava:
Krompir in papriki operemo ter oboje narežemo na kose. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Pekač namastimo z oljem in nanj stresemo krompir, ki ga rahlo posolimo. Postavimo v pečico za 25 minut. Pekač odstranimo iz pečice in krompirju dodamo papriko. Zelenjavo po želji še malo začinimo ter prelijemo z malo olja. V ogreti pečici jo pečemo še 15 minut. Peteršilj oplaknemo pod tekočo vodo in ga dobro otresemo ter drobno sesekljamo. Potresemo ga po pečenem krompirju in papriki.
Čokoladni bananin kruh
Količina: za 6 oseb
Čas priprave: 2 uri
Sestavine:
- 500 g moke
- 1 zavoj suhega kvasa
- 60 g sladkorja
- 1 zavoj vaniljevega sladkorja
- 1 žlička soli
- 2 banani
- 75 g + 50 g masla
- 100 ml polnomastnega mleka
- 75 g mlečne čokolade
- 25 g sladkorja v prahu
- 2 žlici kakava
Priprava:
Moko, kvas, obe vrsti sladkorja in sol v skledi dobro premešamo. Banani olupimo, pretlačimo in dodamo moki. Stopimo 75 gramov masla, dodamo mleko in segrevamo do mlačnega. Prilijemo k moki in zgnetemo v gladko testo. Pokrijemo s krpo ter postavimo na toplo in neprepišno mesto za eno uro.
Za nadev nalomimo čokolado in jo stopimo s 50 grami masla. Ko se rahlo ohladi, vmešamo sladkor v prahu in kakav. Pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in na pomokani površini razvaljamo na 40 x 50 cm velik pravokotnik. Testo premažemo z nadevom, le poldrugi centimeter na robovih pustimo brez nadeva.
Testo prerežemo na pol, da dobimo dva pravokotna trakova. Prepletemo ju in položimo v pekač. Z nožem zarežemo centimeter po površini, da se vidi nadev. Pokrijemo s krpo in počakamo 15 minut. Čokoladni kruh premažemo z mlekom, pokrijemo s papirjem za peko in pečemo od 35 do 40 minut pri 200 stopinjah Celzija.
Trenutno
6 °C
Delno oblačno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Deževno
7-dnevni obeti