Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Cela družina za mizo
Čas branja 2 min.

Preprosti recepti za okusno nedeljsko kosilo


Milka Kleč
7. 3. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Tipično slovensko nedeljsko kosilo se še vedno streže s pečenko in krompirjevo prilogo, na koncu pa seveda ne sme manjkati še nekaj sladkega.

arhiv Svet24
Polnjena puranja pečenka z orehi

Tokrat smo za vas pripravili tri recepte za odlično nedeljsko kosilo: polnjeno puranjo pečenko z orehi, omamno dober pečen krompir s papriko in za piko na i še mehek čokoladni bananin kruh, ki se odlično poda h kavi.

Preberite tudi:

Polnjena puranja pečenka z orehi

Količina: 4 osebe

Čas priprave: 1 ura 30 minut

Sestavine:

  • 1 kg puranjih prsi
  • sol, poper
  • 80 g gorgonzole
  • 150 g mlade špinače
  • 80 g orehov
  • 2 žlici olja
  • 125 ml belega vina
  • 400 ml piščančje jušne osnove
  • 250 ml smetane za kuhanje

Priprava:

Meso začinimo s soljo in poprom. Notranjost premažemo z gorgonzolo. Špinačo operemo in jo v vreli slani vodi na hitro pokuhamo. Potem jo odcedimo in z vilicami pretlačimo. Orehe sesekljamo. Špinačo in dve tretjini orehov razdelimo po gorgonzoli v mesu. Meso zvijemo in z vrvico prevežemo.

V ponvi segrejemo olje in po vseh straneh popečemo meso. Zalijemo z belim vinom in jušno osnovo. Počasi kuhamo od 50 do 60 minut. Pečenko vzamemo iz omake in omako zgostimo s smetano. Solimo, popramo in dodamo preostale orehe. Pečenko narežemo in postrežemo z omako. Za prilogo ponudimo brokoli s prepraženimi orehi in slani krompir.

Pečen krompir s papriko

Količina: za 4 osebe 

Čas priprave: 50 minut

Sestavine:

  • 4 veliki krompirji s tanko lupino
  • 1 zelena paprika
  • 1 rdeča paprika
  • sol
  • oljčno ali sončnično olje
  • nekaj vejic svežega peteršilja

Profimedia
Pečen krompir s papriko

Priprava:

Krompir in papriki operemo ter oboje narežemo na kose. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Pekač namastimo z oljem in nanj stresemo krompir, ki ga rahlo posolimo. Postavimo v pečico za 25 minut. Pekač odstranimo iz pečice in krompirju dodamo papriko. Zelenjavo po želji še malo začinimo ter prelijemo z malo olja. V ogreti pečici jo pečemo še 15 minut. Peteršilj oplaknemo pod tekočo vodo in ga dobro otresemo ter drobno sesekljamo. Potresemo ga po pečenem krompirju in papriki.

Čokoladni bananin kruh

Količina: za 6 oseb 

Čas priprave: 2 uri

Sestavine:

  • 500 g moke
  • 1 zavoj suhega kvasa
  • 60 g sladkorja
  • 1 zavoj vaniljevega sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 2 banani
  • 75 g + 50 g masla
  • 100 ml polnomastnega mleka
  • 75 g mlečne čokolade
  • 25 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici kakava

Profimedia
Čokoladni bananin kruh

Priprava:

Moko, kvas, obe vrsti sladkorja in sol v skledi dobro premešamo. Banani olupimo, pretlačimo in dodamo moki. Stopimo 75 gramov masla, dodamo mleko in segrevamo do mlačnega. Prilijemo k moki in zgnetemo v gladko testo. Pokrijemo s krpo ter postavimo na toplo in neprepišno mesto za eno uro.

Za nadev nalomimo čokolado in jo stopimo s 50 grami masla. Ko se rahlo ohladi, vmešamo sladkor v prahu in kakav. Pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in na pomokani površini razvaljamo na 40 x 50 cm velik pravokotnik. Testo premažemo z nadevom, le poldrugi centimeter na robovih pustimo brez nadeva.

Testo prerežemo na pol, da dobimo dva pravokotna trakova. Prepletemo ju in položimo v pekač. Z nožem zarežemo centimeter po površini, da se vidi nadev. Pokrijemo s krpo in počakamo 15 minut. Čokoladni kruh premažemo z mlekom, pokrijemo s papirjem za peko in pečemo od 35 do 40 minut pri 200 stopinjah Celzija.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.