Kaj boste skuhali danes?
Sladek jesenski zavitek
Iz rubrike Otroci kuhamo
Sladek jesenski zavitek
Iz rubrike Otroci kuhamo
Tokrat je z nami v kuhinji mojstra Andreja Goljata kuhala Zoja, ki je za svojega bratca Žaka spretno pripravila zavitek iz jabolk in hrušk. Žak ga je z veseljem poskusil in ugotovil, da bi to lahko bila odlična sladica po kosilu s čufti, ki so njegova najljubša jed!
Sestavine
- 1 zavitek svežega listnatega testa (270 g)
- 200 g jabolk
- 200 g hrušk
- 200 g pasirane skute
- ½ razžvrkljanega jajca
- 50 g rozin
- 3 otroški piškoti
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlička mešanice začimb za jabolčni zavitek
- razžvrkljano jajce za premaz
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 1 zavitek svežega listnatega testa (270 g)
- 200 g jabolk
- 200 g hrušk
- 200 g pasirane skute
- ½ razžvrkljanega jajca
- 50 g rozin
- 3 otroški piškoti
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlička mešanice začimb za jabolčni zavitek
- razžvrkljano jajce za premaz
Postopek
Listnato testo vzemi iz hladilnika eno uro pred uporabo. Pečico segrej na 180 °C. Jabolka in hruške operi in naribaj. Piškote daj v vrečko za živila in jih z valjarjem zdrobi, da nastanejo drobtine.
V veliki skledi zmešaj naribano sadje, skuto, jajce, rozine, piškotne drobtine, začimbe in vse skupaj potresi še s sladkorjem.
Na delovno površino razgrni listnato testo s papirjem za peko. Nanj stresi nadev in z njim premaži listnato testo. Pusti 5 cm roba, premaži ga z jajcem in zavitek previdno zavij. Zavihaj mu še robove, da nadev ne bo uhajal.
Zavitek premaži s preostalim jajcem in na zgornji strani zavitka naredi nekaj zarez z nožem. Zavitek s papirjem za peko vred prenesi na nizek pekač. Peci približno pol ure, da zavitek dobi lepo zlato rjavo barvo.
Priljubljeni recepti
Fermentirani kečap
Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.
Zeleni gaspačo z burrato in pršutom
Preden poletje reče zadnjo besedo, pripravite slasten zeleni gaspačo