
Sladek jesenski zavitek
Iz rubrike Otroci kuhamo
Sladek jesenski zavitek
Iz rubrike Otroci kuhamo

Tokrat je z nami v kuhinji mojstra Andreja Goljata kuhala Zoja, ki je za svojega bratca Žaka spretno pripravila zavitek iz jabolk in hrušk. Žak ga je z veseljem poskusil in ugotovil, da bi to lahko bila odlična sladica po kosilu s čufti, ki so njegova najljubša jed!
Sestavine
- 1 zavitek svežega listnatega testa (270 g)
- 200 g jabolk
- 200 g hrušk
- 200 g pasirane skute
- ½ razžvrkljanega jajca
- 50 g rozin
- 3 otroški piškoti
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlička mešanice začimb za jabolčni zavitek
- razžvrkljano jajce za premaz

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 1 zavitek svežega listnatega testa (270 g)
- 200 g jabolk
- 200 g hrušk
- 200 g pasirane skute
- ½ razžvrkljanega jajca
- 50 g rozin
- 3 otroški piškoti
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlička mešanice začimb za jabolčni zavitek
- razžvrkljano jajce za premaz
Postopek
Listnato testo vzemi iz hladilnika eno uro pred uporabo. Pečico segrej na 180 °C. Jabolka in hruške operi in naribaj. Piškote daj v vrečko za živila in jih z valjarjem zdrobi, da nastanejo drobtine.

V veliki skledi zmešaj naribano sadje, skuto, jajce, rozine, piškotne drobtine, začimbe in vse skupaj potresi še s sladkorjem.

Na delovno površino razgrni listnato testo s papirjem za peko. Nanj stresi nadev in z njim premaži listnato testo. Pusti 5 cm roba, premaži ga z jajcem in zavitek previdno zavij. Zavihaj mu še robove, da nadev ne bo uhajal.

Zavitek premaži s preostalim jajcem in na zgornji strani zavitka naredi nekaj zarez z nožem. Zavitek s papirjem za peko vred prenesi na nizek pekač. Peci približno pol ure, da zavitek dobi lepo zlato rjavo barvo.
