
Kaj boste skuhali danes?
Čokoladna potica z mandlji
Potica za čokoholike
Čokoladna potica z mandlji
Potica za čokoholike

Sestavine
testo
- 500 g bele moke tipa 400 ali 500
- 40 g kvasa (1 kocka)
- 60 g masla
- 80 g sladkorja
- pribl. 2 dl mleka
- rum
- limonova lupina
- vaniljev sladkor ali aroma
- sol
nadev
- 2 jajci
- 300 g naribane jedilne čokolade
- 100 g masla
- 150 g sladkorja
- ½ dl sladke smetane
- 2 žlici ruma
- 150 g mletih blanširanih mandljev
- 50 g piškotnih drobtin
- maščoba in ostra moka za model
- mleko in jajce za premaz

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Tako okusen, da se stopi v ustih: zavitek, ki ga morate poskusiti
Ob pripravi jedilnika za posebne priložnosti se v mislih hitro zatečemo k večjim kosom mesa, morda še k ribam ali morskim sadežem, tokrat pa nas je navdušil vegi zavitek.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.
Sestavine
testo
- 500 g bele moke tipa 400 ali 500
- 40 g kvasa (1 kocka)
- 60 g masla
- 80 g sladkorja
- pribl. 2 dl mleka
- rum
- limonova lupina
- vaniljev sladkor ali aroma
- sol
nadev
- 2 jajci
- 300 g naribane jedilne čokolade
- 100 g masla
- 150 g sladkorja
- ½ dl sladke smetane
- 2 žlici ruma
- 150 g mletih blanširanih mandljev
- 50 g piškotnih drobtin
- maščoba in ostra moka za model
- mleko in jajce za premaz
Postopek
Presejano moko stresemo v plastično posodo in ji dodamo sol. V manjšo skodelico damo malo mlačnega mleka in v njem raztopimo kvas. V drugi skodelici pa zmešamo jajca, sladkor in vaniljev sladkor, rum in limonovo lupino. Maslo raztopimo.
Moki primešamo toplo mleko in dodamo še jajčno mešanico, raztopljen kvas in maslo. Vse zmešamo v srednje gosto testo. Zgnetemo ga le toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko na površini. Testa ne stepamo preveč, saj lahko po vzhajanju postane preveč rahlo in ni sposobno nositi teže nadeva. Testo pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati; zaradi plastične posode in folije vsa toplota in vlaga ostajata v posodi.
Za nadev sladkor in maslo penasto umešamo in nato počasi primešamo še jajca, sladko smetano, čokolado in rum. Vzhajano testo razvaljamo na debelino približno pol centimetra in ga do roba premažemo z nadevom. Pazimo, da je temperatura testa enaka temperaturi nadeva. Nadev potresemo z mandlji in drobtinami, ter potico tesno zavijemo.
Potico položimo v pripravljen model, ki smo ga predhodno premazali z maščobo in potresli z ostro moko. Potico do dna prebodemo in še enkrat vzhajamo. Pečico segrejemo na 190 ˚C. Pred peko potico tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc ter pri tem pazimo, da ne zamašimo lukenj, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo približno 50 minut.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Marelični kolač z mandljevo aromo
Preprost in sočen sadni kolač je idealen za poobedek ali ko se prijatelji oglasijo na čaj
Glazirana šunka z nageljnovimi žbicami
Ta glazirana šunka bo nasitila in zadovoljila vso družino!
Čokoladni cheesecake
Ta čokoladni cheesecake bo premamil tudi tiste, ki sladice sicer pripravljajo le ob praznovanjih!