Kaj boste skuhali danes?
Čokoladna potica z mandlji
Potica za čokoholike
Čokoladna potica z mandlji
Potica za čokoholike
Sestavine
testo
- 500 g bele moke tipa 400 ali 500
- 40 g kvasa (1 kocka)
- 60 g masla
- 80 g sladkorja
- pribl. 2 dl mleka
- rum
- limonova lupina
- vaniljev sladkor ali aroma
- sol
nadev
- 2 jajci
- 300 g naribane jedilne čokolade
- 100 g masla
- 150 g sladkorja
- ½ dl sladke smetane
- 2 žlici ruma
- 150 g mletih blanširanih mandljev
- 50 g piškotnih drobtin
- maščoba in ostra moka za model
- mleko in jajce za premaz
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
testo
- 500 g bele moke tipa 400 ali 500
- 40 g kvasa (1 kocka)
- 60 g masla
- 80 g sladkorja
- pribl. 2 dl mleka
- rum
- limonova lupina
- vaniljev sladkor ali aroma
- sol
nadev
- 2 jajci
- 300 g naribane jedilne čokolade
- 100 g masla
- 150 g sladkorja
- ½ dl sladke smetane
- 2 žlici ruma
- 150 g mletih blanširanih mandljev
- 50 g piškotnih drobtin
- maščoba in ostra moka za model
- mleko in jajce za premaz
Postopek
Presejano moko stresemo v plastično posodo in ji dodamo sol. V manjšo skodelico damo malo mlačnega mleka in v njem raztopimo kvas. V drugi skodelici pa zmešamo jajca, sladkor in vaniljev sladkor, rum in limonovo lupino. Maslo raztopimo.
Moki primešamo toplo mleko in dodamo še jajčno mešanico, raztopljen kvas in maslo. Vse zmešamo v srednje gosto testo. Zgnetemo ga le toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko na površini. Testa ne stepamo preveč, saj lahko po vzhajanju postane preveč rahlo in ni sposobno nositi teže nadeva. Testo pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati; zaradi plastične posode in folije vsa toplota in vlaga ostajata v posodi.
Za nadev sladkor in maslo penasto umešamo in nato počasi primešamo še jajca, sladko smetano, čokolado in rum. Vzhajano testo razvaljamo na debelino približno pol centimetra in ga do roba premažemo z nadevom. Pazimo, da je temperatura testa enaka temperaturi nadeva. Nadev potresemo z mandlji in drobtinami, ter potico tesno zavijemo.
Potico položimo v pripravljen model, ki smo ga predhodno premazali z maščobo in potresli z ostro moko. Potico do dna prebodemo in še enkrat vzhajamo. Pečico segrejemo na 190 ˚C. Pred peko potico tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc ter pri tem pazimo, da ne zamašimo lukenj, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo približno 50 minut.