© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Čokoladna potica z mandlji

Potica za čokoholike

Čokoladna potica z mandlji

Potica za čokoholike

Čas priprave 1 h 50 min + vzhajanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 1 potica
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
cokoladna-potica-z-mandlji_558x620_acf_cropped

Sestavine

testo

  • 500 g bele moke tipa 400 ali 500
  • 40 g kvasa (1 kocka)
  • 60 g masla
  • 80 g sladkorja
  • pribl. 2 dl mleka
  • rum
  • limonova lupina
  • vaniljev sladkor ali aroma
  • sol

nadev

  • 2 jajci
  • 300 g naribane jedilne čokolade
  • 100 g masla
  • 150 g sladkorja
  • ½ dl sladke smetane
  • 2 žlici ruma
  • 150 g mletih blanširanih mandljev
  • 50 g piškotnih drobtin
  • maščoba in ostra moka za model
  • mleko in jajce za premaz
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

testo

  • 500 g bele moke tipa 400 ali 500
  • 40 g kvasa (1 kocka)
  • 60 g masla
  • 80 g sladkorja
  • pribl. 2 dl mleka
  • rum
  • limonova lupina
  • vaniljev sladkor ali aroma
  • sol

nadev

  • 2 jajci
  • 300 g naribane jedilne čokolade
  • 100 g masla
  • 150 g sladkorja
  • ½ dl sladke smetane
  • 2 žlici ruma
  • 150 g mletih blanširanih mandljev
  • 50 g piškotnih drobtin
  • maščoba in ostra moka za model
  • mleko in jajce za premaz

Postopek

1

Presejano moko stresemo v plastično posodo in ji dodamo sol. V manjšo skodelico damo malo mlačnega mleka in v njem raztopimo kvas. V drugi skodelici pa zmešamo jajca, sladkor in vaniljev sladkor, rum in limonovo lupino. Maslo raztopimo.

2

Moki primešamo toplo mleko in dodamo še jajčno mešanico, raztopljen kvas in maslo. Vse zmešamo v srednje gosto testo. Zgnetemo ga le toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko na površini. Testa ne stepamo preveč, saj lahko po vzhajanju postane preveč rahlo in ni sposobno nositi teže nadeva. Testo pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati; zaradi plastične posode in folije vsa toplota in vlaga ostajata v posodi.

3

Za nadev sladkor in maslo penasto umešamo in nato počasi primešamo še jajca, sladko smetano, čokolado in rum. Vzhajano testo razvaljamo na debelino približno pol centimetra in ga do roba premažemo z nadevom. Pazimo, da je temperatura testa enaka temperaturi nadeva. Nadev potresemo z mandlji in drobtinami, ter potico tesno zavijemo.

4

Potico položimo v pripravljen model, ki smo ga predhodno premazali z maščobo in potresli z ostro moko. Potico do dna prebodemo in še enkrat vzhajamo. Pečico segrejemo na 190 ˚C. Pred peko potico tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc ter pri tem pazimo, da ne zamašimo lukenj, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo približno 50 minut.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.