Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
vlečeno testo
- 250 g gladke moke
- ščepec soli
- ½ žlice olja
- 1 rumenjak
nadev
- šilce ruma
- 100 g masla
- 100 g finih drobtin
- 80 g rozin
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kg dobrih čvrstih jabolk
- kanček limonovega soka
- sladkor po okusu
- ščepec cimeta
- maslo za premaz in za pekač
- sladkor v prahu za posip
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Najlepši okus jeseni: francoska jabolčna pita z marelično noto
To je ena najboljših jesenskih pit. Prepletajo se okusi jabolk in marelične marmelade z aromo cimeta. Meni se zdi ravno prav sladka, s kančkom kisline zaradi marelične marmelade. Pri nas izgine v hipu.
Sestavine
vlečeno testo
- 250 g gladke moke
- ščepec soli
- ½ žlice olja
- 1 rumenjak
nadev
- šilce ruma
- 100 g masla
- 100 g finih drobtin
- 80 g rozin
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kg dobrih čvrstih jabolk
- kanček limonovega soka
- sladkor po okusu
- ščepec cimeta
- maslo za premaz in za pekač
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Nekaj mlačne vode zmešamo s šilcem ruma. Iz presejane moke, rumenjaka, ščepca soli, olja in mešanice ruma in vode gnetemo gladko, mehko testo, in sicer tako dolgo, da dobi svilenkast lesk. Oblikujemo ga v kroglo in jo položimo na naoljen krožnik. Tudi površino testa premažemo z oljem, nato pa ga na sobni temperaturi pustimo počivati pol ure. Preberemo rozine in jim dodamo nekaj kapljic ruma. Segrejemo maslo in na njem prepražimo drobtine, dodamo vaniljin sladkor in pustimo, da se ohladi.
Olupimo jabolka, jih razrežemo na osmine in odstranimo peščišča. Narežemo jih na krhlje in pomešamo z limonovim sokom. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo, koliko je mogoče tanko, in ga nato na čistem prtu razvlečemo, da je čim tanjše. Pokapljamo ga z nekaj kapljicami stopljenega masla in po eni tretjini testa potresemo drobtine, po njih porazdelimo jabolčne krhlje in potresemo rozine. Na koncu potresemo še s sladkorjem in cimetom, debelejše robove testa pa obrežemo. S pomočjo prta zavijemo zavitek tako, da začnemo pri obloženi strani.
Zavitek položimo na pekač, pomazan z maslom, tako da bo zaključek zavitka spodaj. Po vrhu ga premažemo s stopljenim maslom, nato ga 35 minut pečemo v pečici, ogreti na 210 °C, da dobi lepo barvo. Pustimo, da se ohladi v pekaču, in ga posujemo s sladkorjem v prahu. Svetujemo vam, da ga ponudite še vročega.