Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
vlečeno testo
- 250 g gladke moke
- ščepec soli
- ½ žlice olja
- 1 rumenjak
nadev
- šilce ruma
- 100 g masla
- 100 g finih drobtin
- 80 g rozin
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kg dobrih čvrstih jabolk
- kanček limonovega soka
- sladkor po okusu
- ščepec cimeta
- maslo za premaz in za pekač
- sladkor v prahu za posip
Do popolnosti izpiljeni recepti: Preprosto, a jedci prosijo za repete
Najlepše jedi niso zapletene, ampak pristne. Cvetača, rižota ali kos mesa – če jih pripravimo z občutkom, postanejo prava čarovnija okusa.
Preženite sivino s tem hecnim otroškim prigrizkom
Sivi, mrzli in temni popoldnevi bodo minili hitreje, če se bomo znali pohecati – tudi v kuhinji. Pripravite ta pisan otroški prigrizek.
Puran, ki nikoli ni pust: ideje za lahka in res okusna kosila
Puranje meso je odlična izbira za hitro, okusno in razmeroma zdravo kosilo, ki bo všeč vsem.
Sestavine
vlečeno testo
- 250 g gladke moke
- ščepec soli
- ½ žlice olja
- 1 rumenjak
nadev
- šilce ruma
- 100 g masla
- 100 g finih drobtin
- 80 g rozin
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kg dobrih čvrstih jabolk
- kanček limonovega soka
- sladkor po okusu
- ščepec cimeta
- maslo za premaz in za pekač
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Nekaj mlačne vode zmešamo s šilcem ruma. Iz presejane moke, rumenjaka, ščepca soli, olja in mešanice ruma in vode gnetemo gladko, mehko testo, in sicer tako dolgo, da dobi svilenkast lesk. Oblikujemo ga v kroglo in jo položimo na naoljen krožnik. Tudi površino testa premažemo z oljem, nato pa ga na sobni temperaturi pustimo počivati pol ure. Preberemo rozine in jim dodamo nekaj kapljic ruma. Segrejemo maslo in na njem prepražimo drobtine, dodamo vaniljin sladkor in pustimo, da se ohladi.
Olupimo jabolka, jih razrežemo na osmine in odstranimo peščišča. Narežemo jih na krhlje in pomešamo z limonovim sokom. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo, koliko je mogoče tanko, in ga nato na čistem prtu razvlečemo, da je čim tanjše. Pokapljamo ga z nekaj kapljicami stopljenega masla in po eni tretjini testa potresemo drobtine, po njih porazdelimo jabolčne krhlje in potresemo rozine. Na koncu potresemo še s sladkorjem in cimetom, debelejše robove testa pa obrežemo. S pomočjo prta zavijemo zavitek tako, da začnemo pri obloženi strani.
Zavitek položimo na pekač, pomazan z maslom, tako da bo zaključek zavitka spodaj. Po vrhu ga premažemo s stopljenim maslom, nato ga 35 minut pečemo v pečici, ogreti na 210 °C, da dobi lepo barvo. Pustimo, da se ohladi v pekaču, in ga posujemo s sladkorjem v prahu. Svetujemo vam, da ga ponudite še vročega.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pastinakova torta z javorjevim sirupom
Jelenov golaž s polento
»Suha župa« z žlikrofi
Čeprav se imenuje suha župa, nima nič povezave z njeno sočnostjo okusov.