© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pokrita jabolčna pita

Pokrita jabolčna pita

Čas priprave 1 h 40 min + počivanje testa
Zahtevnost Enostavno
Količina 10 kosov
Oznake
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pokrita-jabolcna-pita-A_558x620_acf_cropped

Sestavine

testo

  • 500 g moke
  • 300 g masla
  • 150 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 žlička limonove lupine
  • sol
  • 1 žlica sladkorja

nadev

  • 8 srednje velikih jabolk
  • 100 g sladkorja
  • 2 žlici kruhovih drobtin
  • 1 žlička cimeta
  • 1 limona
  • 15 g masla
  • moka za delovno površino
  • malo mleka za premaz testa

Sestavine

testo

  • 500 g moke
  • 300 g masla
  • 150 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 žlička limonove lupine
  • sol
  • 1 žlica sladkorja

nadev

  • 8 srednje velikih jabolk
  • 100 g sladkorja
  • 2 žlici kruhovih drobtin
  • 1 žlička cimeta
  • 1 limona
  • 15 g masla
  • moka za delovno površino
  • malo mleka za premaz testa

Postopek

1

Moko stresemo v skledo in ji dodamo zmehčano maslo, sladkor, jajce, limonovo lupino in ščep soli ter zgnetemo v gladko nelepljivo testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in položimo za 30 minut v hladilnik.

pokrita-jabolcna-pita-1_318x220_acf_cropped
2

Jabolkom odstranimo peščišča in jih narežemo na tanke rezine. Zmešamo jih s sladkorjem, krušnimi drobtinami, cimetom in sokom ene limone.

3

Testo razdelimo na dva dela – prvi naj bo nekoliko večji od drugega. Večji del razvaljamo v okroglo ploščo, 4 cm večjo od premera modla. Model obložimo s testom tako, da si pomagamo s kuhinjskim valjarjem, in testo, ki gleda čez rob, odrežemo.

pokrita-jabolcna-pita-2_318x220_acf_cropped
4

Testeno oblogo napolnimo z jabolčnim nadevom. Po vrhu nadeva položimo na rezine narezano maslo.

pokrita-jabolcna-pita-3_318x220_acf_cropped
5

Razvaljamo še drugi del testa in z njim pokrijemo nadev. S prsti stisnemo oba konca testa, da naredimo rob. Odvečno testo odrežemo.

6

Zgornjo plast testa večkrat prebodemo z nožem, da lahko uhaja para. Pito premažemo z mlekom in rahlo posipamo s sladkorjem. Pečemo jo 30 do 40 minut pri 200 °C.

pokrita-jabolcna-pita-4_318x220_acf_cropped

Priljubljeni recepti

Čokoladne skutne tortice

Mini tortice s piškotno podlago in kremo iz čokolade in albuminske skute (rikote) še posebno teknejo za veliko noč.

50 min
Enostavno

Kakijeva marmelada

Marmelada iz kakija je popolna izbira, ko želimo za zimo prihraniti jesenske okuse

40 min
Enostavno

Torta čarovniška mačka

Mali kuharji in kuharice bodo z veseljem pomagali pri peki strašljivih prigrizkov in sladic, še bolj pa bodo uživali, ko jih bodo jedli.

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.