Kaj boste skuhali danes?
Slivov zavitek z orehi
Zavitek iz domačega sadja je zmeraj najboljši!
Slivov zavitek z orehi
Zavitek iz domačega sadja je zmeraj najboljši!
Sestavine
- 4 listi vlečenega testa
- 1,5 kg sliv
- 120 g + 2 žlici kristalnega sladkorja
- 120 g mletih orehov
- 150 g belega kruha
- 100 g masla
- 150 g belih krušnih drobtin
- šilce slivovega žganja
- malo cimeta
- 50 g masla in jajce za premaz
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Najlepši okus jeseni: francoska jabolčna pita z marelično noto
To je ena najboljših jesenskih pit. Prepletajo se okusi jabolk in marelične marmelade z aromo cimeta. Meni se zdi ravno prav sladka, s kančkom kisline zaradi marelične marmelade. Pri nas izgine v hipu.
Sestavine
- 4 listi vlečenega testa
- 1,5 kg sliv
- 120 g + 2 žlici kristalnega sladkorja
- 120 g mletih orehov
- 150 g belega kruha
- 100 g masla
- 150 g belih krušnih drobtin
- šilce slivovega žganja
- malo cimeta
- 50 g masla in jajce za premaz
Postopek
Kruhu obrežemo skorjo, ga narežemo na kocke in jih v pečici nekoliko osušimo. Slive operemo, osušimo, razpolovimo, odstranimo koščice in slivove polovice še enkrat vzdolžno prerežemo.
V ponvi segrejemo maslo, dodamo drobtine in 2 žlici sladkorja ter zlato popražimo, nato maslene drobtine ohladimo.
Pečico segrejemo na 180 °C. Slive zmešamo s sladkorjem, orehi, cimetom, slivovim žganjem in krušnimi kockami. En list testa položimo na vlažno kuhinjsko krpo. Testo premažemo z razpuščenim maslom, pokrijemo z drugim listom in tudi tega premažemo z maslom. Dve tretjini testa posujemo s polovico maslenih drobtin, nato po drobtinah razporedimo polovico slivovega nadeva. Zavitek zvijemo s pomočjo kuhinjske krpe in ga položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Postopek ponovimo še za drugi zavitek. Oba zavitka premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo približno 35 minut. Preden ga narežemo, naj se malo ohladi.