Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Diši po domu
Čas branja 7 min.

Preprosti recepti za kruh, ki vedno uspejo


Tina Lucu/Revija Liza Maja
28. 3. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Ni boljšega od vonja sveže pečenega kruha, ki napolni dom s pričakovanjem in domačnostjo.

Orehov kruh s sirnim namazom.jpg
revija Liza Maja
Orehov kruh s sirnim namazom

Ne glede na to, ali si želite hrustljavega kruha, mehkih žemljic ali slastnih sladkih pekovskih dobrot, naši preverjeni recepti bodo zagotovo uspeli. Predvsem pa - uživajte in eksperimentirajte.

Orehov kruh s sirnim namazom

Porcij: 6

Čas priprave: 90 min

Sestavine za namaz:

  • 250 g trdega sira gavda
  • 100 ml majoneze
  • 50 ml kisle smetane
  • 2 stroka česna
  • sol
  • poper
  • mlada čebula

Za kruh:

  • 1 žlica suhega kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 1 žlica kisa
  • 375 g pirine moke
  • 325 g polnozrnate moke
  • 1,5 žlice soli
  • oreščki in semena po okusu
  • bučna semena

Priprava:

Sir naribajte, dodajte majonezo, kislo smetano, strt česen, sol, poper in sesekljano čebulo. Rahlo premešajte in pustite počivati v hladilniku.

V večji posodi zmešajte 700 ml tople vode, kvas in sladkor. Pustite, da kvas vzhaja, nato dodajte olje in kis. Postopoma dodajajte moko, dobro zgnetite in nato postopoma dodajajte polnozrnato moko in sol, znova dobro premešajte.

V nastalo lepljivo testo dajte oreščke in semena, pokrijte s čisto krpo in pustite vzhajati na toplem približno 30-40 minut, dokler se prostornina ne podvoji.

Testo prestavite v dva pravokotna pekača in pustite nekaj časa vzhajati. Površino potresite z bučnimi semeni in pecite pri 185 °C približno 50 minut. Pečeni kruh pustite, da se popolnoma ohladi, ga narežite na rezine in postrezite skupaj s pripravljenim namazom, postrežete lahko na primer z redkvico in mlado čebulo.

Preberite tudi:

Pivski zvitki

Porcij: 4

Čas priprave: 40 min

Sestavine za testo:

  • 500 g polostre moke
  • 320 ml piva
  • 30 g kvasa
  • 1 rumenjak
  • 50 g masla
  • 15 g soli

Priprava:

V skledo dajte moko, naredite jamico, prilijte nekaj mlačnega piva in dodajte nadrobljen kvas. Pustite vzhajati približno 10 minut, nato dodajte rumenjak, preostalo pivo, stopljeno maslo, sol, premešajte in zamesite v gladko testo. Pustite ga vzhajati na toplem mestu pod brisačo približno 60 minut.

Testo razvaljajte, izrežite približno 8 trikotnikov, jih zavijte, prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko, pustite vzhajati približno 15 minut, nato pa jih pecite v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 20 minut.

Zvitke postrezite s poljubnim namazom in jih pred serviranjem potresite s svežim drobnjakom.

Pivski zvitki
revija Liza Maja
Pivski zvitki

Pivski kifeljci

Kosov: 12

Čas priprave: 150 min

Sestavine:

  • 200 ml svetlega piva
  • 200 g polostre moke
  • 200 g gladke moke
  • 20 g svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja v prahu
  • 1 žlička soli
  • 20 g svinjske masti
  • mak za posipanje

Priprava:

Pivo segrejte na približno 30 °C. V skledo dajte obe moki, na sredini naredite jamico, vanjo vlijete pivo, nadrobite kvas, dodajte žličko sladkorja in pustite vzhajati 10 minut. Nato dodajte sol in zmehčano svinjsko mast, zgnetite testo, ga dajte v skledo, pokrijte s folijo za živila in pustite vzhajati, dokler se prostornina ne podvoji.

Nato testo razdelite na 12 kosov in jih oblikujte v majhne hlebčke. Hlebčke pokrijte in jih pustite počivati 5 minut. Nato vsak hlebček razvaljajte v trikotnik in zvijete v zvitek. Prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko, pokrijte s folijo za živila in pustite, da vzhaja, dokler se ne podvoji.

Vzhajane rogljičke popršite z vodo in posujte z makom. Postavite v pečico, ogreto na 220 °C, takoj znižajte temperaturo in pecite pri 180 °C približno 20 minut, da postanejo hrustljavi. Prenesite na rešetko in jih pustite, da se ohladijo.

pivski kifeljci.jpg
revija Liza Maja
Pivski kifeljci

Brezglutenski kruh

Porcij: 8

Čas priprave: 50 min

Sestavine:

  • 360 ml vode
  • 8 g suhega kvasa
  • 1 žlica psiliuma
  • 30 g medu
  • 20 g olivnega olja
  • 1,5 žličke soli
  • 200 g riževe moke
  • 80 g koruzne moke
  • 1 jajce

Priprava:

V skledo nalijte mlačno vodo. Dodajte kvas, psilium, med, olje in vse skupaj stepite. Čez nekaj časa dodajte sol, riževo in koruzno moko ter jajca in zamesite redkejše testo. Prenesite ga v pekač in ga pustite počivati na toplem mestu približno 40 minut.

Nato pekač postavite v pečico, ogreto na 180 °C, in pecite približno 50 minut. Po peki pustite, da se popolnoma ohladi. Prvi dan je kruh mehak, drugi dan pa je odličen za popečen kruh.

toasti brez glutena.jpg
revija Liza Maja
Kruh brez glutena

Fokača s skuto in orehi

Porcij: 4

Čas priprave: 60 min

Sestavine:

  • 21 g kvasa
  • 325 ml mlačne vode
  • 500 g gladke moke
  • 10 g soli
  • 1 žlica ekstra deviškega olivnega olja
  • vejica rožmarina
  • pest orehov
  • 200 g skute
  • 2 stroka česna

Priprava:

Kvas nadrobite v majhno skledo, ga prelijte z mlačno vodo in premešajte. V veliki skledi zmešajte moko in sol. V moko naredite jamico in vanjo vlijte mešanico kvasa ter dodajte olivno olje in sesekljan rožmarin. Zgnetite gladko testo.

Testo dajte v veliko skledo, ga pokrijte s folijo za živila in pustite vzhajati približno 40 minut, dokler se njegova prostornina ne podvoji. Nato testo prenesite na pomokano površino in ga pregnetite.

Testo z mokrimi rokami razporedite na velik pekač, obložen s papirjem za peko. Potresite z orehi in skuto. Testo prepognite, tako da orehi in sir pridejo v notranjost testa, in ga s prsti potisnite, da naredite tanjši list. Pokapajte z olivnim oljem in ga razporedite po celotni površini.

Na koncu dodajte česen, ga potisnite v testo in pustite na pekaču še 20 minut. Pecite v pečici, ogreti na 220 °C, približno 20 minut, da se zlato rjavo zapeče. Narežite na rezine, pokapajte z olivnim oljem in postrezite.

fokača s skuto in orehi.jpg
revija Liza Maja
Fokača s skuto in orehi

Kolač z orehi

Porcij: 12

Čas priprave: 60 min

Sestavine za testo:

  • 20 g kvasa
  • 80 g sladkorja
  • 1 žlica gladke moke
  • 180 ml mlačne smetane
  • 350 g polostre moke
  • vaniljev ekstrakt
  • ščepec soli
  • 3 rumenjaki
  • lupina 1 limone, drobno naribana
  • 100 g zmehčanega masla
  • 50 g mešanih mletih orehov
  • 50 g rozin
  • rum
  • jajce za namaz

Za okras:

  • peščica izbranih oreščkov
  • vaniljev sladkor v prahu

Priprava:

Vse sestavine segrejte na sobno temperaturo. Kvas dajte v skledo, dodajte žličko sladkorja in žlico moke. Prilijte malo mlačne smetane in premešajte ter pustite, da kvas vzhaja.

V skledo presejte moko, dodajte preostali sladkor, ekstrakt in sol. Vmešajte vzhajani kvas in stepite zmes rumenjakov, lupine, preostale mlačne smetane in ohlajenega masla. Vse skupaj zgnetite v gladko testo, posujte z moko in pokrito pustite vzhajati približno eno uro. Orehe drobno zmeljite, rozine pa marinirajte v rumu. Ko je testo vzhajano, ga prenesite na pomokano delovno površino, dodajte mlete orehe in jih vtrite v testo.

Na koncu v testo vmešajte rozine, ga pokrijte in pustite vzhajati še 30 minut. Nato testo razdelite na četrtine. Eno oblikujte v kroglico in jo prestavite v sredino silikonskega pekača za pite (24 cm), ki ste ga namazali z maslom. Preostale tri dele testa razdelite na dva dela, razvaljajte dva pramena, dolga približno 55-60 cm, in ju spnite skupaj. Pletenico ovijte okoli hlebca v kalupu in jo povežite.

Površino premažite z razžvrkljanim jajcem in potresite s sesekljanimi orehi (nekaj celih orehov pustite za okras). Približno 15 minut pecite pri 180 °C, nato znižajte temperaturo na 160 °C in pecite še 30 minut. Torto ohladite na rešetki, jo posujte s sladkorjem in okrasite z orehi.

kolač z orehi.jpg
revija Liza Maja
Kolač z orehi

Škofov kolač

Porcij: 15

Čas priprave: 75 min

Sestavine:

  • 4 jajca
  • 100 g sladkorja v prahu + za posipanje
  • 2 žlici ruma
  • 125 g masla + za namastitev kalupa
  • 50 g suhih rozin
  • 50 g suhih brusnic
  • 50 g orehov
  • 50 g suhih datljev
  • 50 g kandirane pomarančne lupine
  • lupina 1 pomaranče
  • pol čajne žličke mlete vanilje
  • 250 g srednje grobe moke
  • 7 g pecilnega praška
  • ščepec soli

Priprava:

Beljake ločite od rumenjakov. Rumenjake s 50 g sladkorja stepite v rahlo peno. Dodajte rum in premešajte. Maslo stepite s preostalim sladkorjem. Masleno zmes dodajte rumenjakovi peni in nežno premešajte.

Dodajte rozine, sesekljane brusnice, orehe, datlje, kandirano in svežo pomarančno lupinico, vaniljo, žlico moke in žlico sladkorja. Premešajte.

Mešanici rumenjakov in masla ter mešanici sadja in oreščkov dodajte presejano moko in pecilni prašek. Vse skupaj premešajte. Beljake s soljo stepite do trdega in jih nežno vmešajte v druge sestavine.

Testo dajte v pekač. Postavite v pečico, ogreto na 180 °C, in pecite približno 45 minut. Preizkusite z nabodalom.

Po peki pustite, da se kruh v pekaču ohlaja 5 minut, nato ga obrnite ven in pustite, da se popolnoma ohladi. Na koncu ga posujte s sladkorjem v prahu.

škofov kolač.jpg
revija Liza Maja
Škofov kolač

Polnjeni slani kruh

Porcij: 12

Čas priprave: 180 min

Sestavine:

  • 300 g navadne moke
  • 6 g soli
  • 7 g suhega kvasa
  • 120 ml mleka
  • 1 jajce
  • 50 g rastlinskega olja
  • 80 g suhih paradižnikov v olju
  • 2 žlici bazilikinega pesta
  • 30 g masla
  • 1 stepeno jajce
  • orehi, sesekljani

Priprava:

Presejano moko zmešamo s soljo in suhim kvasom. Dodamo mlačno mleko, jajca in olje ter zamesimo v gladko testo, ki ga pokrijemo s folijo za živila in pustimo na toplem mestu, da vzhaja, dokler se njegova prostornina ne podvoji.

Medtem nasekljamo suhe paradižnike, dodamo pesto in zmehčano maslo ter temeljito premešamo.

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik (30 × 40 cm) in ga enakomerno premažemo s paradižnikovim nadevom. Na sredini ga zvijemo po obeh krajših straneh in položimo v pekač, namazan z maslom. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo vzhajati približno 30 minut.

Vzhajani hlebček premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo s sesekljanimi orehi. Pečemo pri 175 °C približno 50 minut. Pustimo, da se ohladi na rešetki.

polnjen slani.jpg
revija Liza Maja
Polnjen slani kruh

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.