
Kako do popolnega vlečenega testa za jabolčni zavitek
Bi se želele poučiti, kako pripraviti jabolčni zavitek iz vlečenega testa? Saj veste, tistega, ki ga razvlečete prek mize!

Priprava jabolčnega zavitka iz kupljenega testa res ni kulinarični presežek. Veste, kaj je dandanes zares dragoceno? Domača priprava vlečenega testa. Dobrodošli v mali šoli peke po receptu iz leta 1950!
Bi želeli svoje najdražje pocrkljati z opojno dišečim jabolčnim zavitkom iz domačega vlečenega testa? Če se želite naučiti, kako pripraviti voljno vlečeno testo, ki ga boste z lahkoto razprostrli po delovni površini, potem ste na pravem mestu.
Kaj potrebujemo?
Za testo:
- 500 g moke TIP 500
- 250 ml mlačne vode
- 1 jajce
- 2 žlici olja
- 1 žlica vinskega kisa
- 3 ščepci soli
Za nadev:
- 5 naribanih jabolk
- mešanica sladkorja in cimeta
- maslo
Priprava
1. Priprave testa se lahko lotite ročno ali z robotskim mešalnikom. V skledi najprej zmešajte moko in sol. V sredini naredite jamico, nato dodajte na sobno temperaturo ogreto jajce, olje in kis. Počasi prilivajte mlačno vodo in gnetite, dokler vas ne bo razveselil pogled na gladko in prožno testo.
2. Oblikujte dva hlebčka. Premažite ju z oljem, nato pa ju pokrijte s kuhinjsko krpo ali posodo. Testo naj počiva na hladnem vsaj eno uro, da gluten razvije prožnost. Namig: če želite, lahko testo pustite počivati čez noč.
3. Čez dovolj veliko delovno površino pogrnite sveže opran namenski prt za pripravo testa. Saj veste, pomembno je, da tkanina ni bila oprana z mehčalcem. Testo denite na pomokano površino in ga znova naoljite. Nežno ga razvaljajte, a ne preveč. Z dlanjo previdno sezite do sredine in testo nežno vlecite navzven proti robu, tako da bo skorajda prozorno. Pazite, da tankega testa ne raztrgate. Raztegnite ga po celotni delovni površini, nato pa debelejše robove posmukajte proč.
4. Na testo naribajte od štiri do pet jabolk – odvisno od velikosti sadeža in želje po količini nadeva. Jabolk vam ni treba olupiti, le dobro jih operite v mlačni vodi.
Po jabolkih posujte mešanico kristalnega sladkorja in cimeta. Količino prilagodite svojemu okusu. Na koncu dodajte lističe masla.
5. S pomočjo prta zavitek previdno zavijte. Ne zavijajte na ozko in tesno, primite prt in ga odločno zasukajte proti sredini. Oblikujte v klobaso in spodvijte robove – tako boste preprečili uhajanje nadeva.
6. Zavitek denite v pekač in oblikujte še en zavitek, ki ga boste položili tik ob njega. Na zavitka narežite še nekaj lističev masla, nato pa pekač denite v pečico, ki ste jo poprej ogreli na 170 stopinj Celzija. Čas peke je odvisen od pečice, običajno se peče približno 35 minut oz. dokler povrhnjica testa ne postane zlato rjava.
7. Ko je zavitek pečen, ga ohladite, potresite s sladkorjem v prahu, narežite na rezine in postrezite.
Objavljeno v reviji Jana, št. 9, marec 2025.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
7 °C
Oblačno
četrtek, 13. 3
Deževno
petek, 14. 3
Deževno
sobota, 15. 3
Deževno
7-dnevni obeti