K mlademu vinu strežemo lahke sire, k staranim vinom pa mastne
Sirne plošče so v kulinariki zadnja leta vse bolj priljubljene. Da bi k vinu postregli pravi sir, je dobro poznati nekaj pravil.

Ko načrtujete gurmanski večer v družbi prijateljev in pripravljate nakupovalni seznam, je smiselno upoštevati nekatere smernice in pravila, da boste izbrane okuse primerno poudarili.
Odličen vir hranilnih snovi
Sir spada med tiste prigrizke, ki, če z njimi ne pretiravamo, veljajo za razmeroma zdrave. Je vsekakor okusen in nasiten, a tudi zdrav in hranilen ter ponuja veliko možnosti, kako obogatiti in popestriti jedilnik. Najboljše sirove jedi izvirajo iz dežel, ki slovijo po pridelavi sira; pri tem mislimo na Francijo, Italijo in Švico, a seveda ne smemo pozabiti na domače sire, ki so prav tako izjemno okusni in cenjeni.
Preberite tudi:
- Katero vino ponudimo k izbrani hrani?
- Super ideje, kako šparglje preprosto vključiti v prehrano
- V Franciji navdušili z metodo dostave svežih rib
Mnogi se sicer siru odpovedujejo zaradi maščobe, ki jo vsebuje, a naj izpostavimo, da je maščoba v siru lahko prebavljiva, hkrati vsebuje vitamine A, D, E in K. V vodi, ki jo vsebujejo siri, so raztopljeni tudi vitamini skupine B, vitamin C ter številne rudninske snovi, kot sta denimo kalcij in fosfor. Z uživanjem sto gramov trdega sira na dan zadostimo vseem dnevnim potrebam po kalciju.

Kombinacija vina in sira – upoštevajte mladost
Sir in vino se v prehrani odlično povezujeta. A da nam bo tak obed ostal v prijetnem spominu, je treba upoštevati nekaj pravil. Mlada vina po navadi strežemo razigrani družbi, ki se veseli življenja in je skrbi in težave pustila doma. Mlado vino je, ne glede na barvo, živahno in sveže, zato ga ne smemo kombinirati s težkimi, močno aromatiziranimi in zelo zorjenimi siri. Kombiniramo ga s svežimi, mehkimi siri, in če posegate po francoskih, izberite mehki sir z belo plesnijo, kot sta brie in camembert.
Draga in starana vina
Starana vina dosegajo tudi astronomske cene, zato si napak ni pametno privoščiti. Taka vina so po okusu kompleksnejša in so potrebovala čas, da so se oblikovala in dozorela. Ob njih postrežemo starane sire, ki imajo za sabo podobno zgodbo. Med dolgotrajnim zorenjem so izgubljali veliko vode, zato jih okusimo kot težje in bolj mastne, in tako se veliko bolj podajo k taninom, ki jih navadno vsebujejo draga rdeča vina.

Kakšno vino k tolmincu?
Tolminc je trdi sir iz polnomastnega kravjega mleka, ki po navadi zori od dveh mesecev do enega leta. Okus, s katerim ga opisujemo, je sladek in pikanten. Spada v isto skupino kot nanoški sir, zato za oba veljajo podobna priporočila. Če sir zori dlje časa, ga kombiniramo z rdečim vinom, ki mora vsebovati mehke tone in zrele tanine. Pri mlajših nanoških in bovških sirih ponudimo bela, nežnejša vina. Glede na geografski izvor se lahko osredotočate na vina iz Vipavske doline. Okus odlično dopolnjujeta denimo pinela in zelen. Nanoški sir in tolminc lahko primerjamo z italijanskim sirom montasio, ki ga sicer strežejo s sauvignonom in sivim pinotom.
Če sir zori dlje časa, ga kombiniramo z rdečim vinom, ki mora vsebovati mehke tone in zrele tanine.
Bovški sir
Bovški sir je praviloma pripravljen iz ovčjega mleka, ki mu je dodan, če sploh, zgolj manjši delež kravjega ali kozjega mleka. Zori od dva meseca pa do dve leti, zato izbiramo vino glede na stopnjo zrelosti. V vsakem primeru izbiramo med aromatsko močnejšimi kategorijami, z zaaznavno sadnostjo in začimbo, srednjega telesa. Bolj zorjen je sir, lepše se bo podal k rdečim vinom. Izbirajte mirna vina, brez prevelike količine taninov.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se