
Krhki žepki z breskvami in malinami
Žepke lahko napolnimo tudi z breskvami iz kompota
Krhki žepki z breskvami in malinami
Žepke lahko napolnimo tudi z breskvami iz kompota

Sestavine
- 200 g malin
- 400 g narezanih breskev v kompotu (iz pločevinke)
- 1 žlica koruznega škroba
- 1 žlica medu
- 650 g razvaljanega sladkega krhkega testa (glej opombo)
- 1 jajce
- 150 g sladkorja v prahu
- liofilizirane maline ali mrvice za okras (po želji)

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 200 g malin
- 400 g narezanih breskev v kompotu (iz pločevinke)
- 1 žlica koruznega škroba
- 1 žlica medu
- 650 g razvaljanega sladkega krhkega testa (glej opombo)
- 1 jajce
- 150 g sladkorja v prahu
- liofilizirane maline ali mrvice za okras (po želji)
Postopek
Breskve odcedimo in narežemo na koščke. Šest velikih malin prihranimo, preostale pa stresemo v skledo, dodamo breskve in zmešamo. V manjši skledi zmešamo koruzni škrob in med v pasto, ki jo prelijemo čez sadje in vse skupaj zmešamo.
Jajce razžvrkljamo. Krhko testo razvijemo in s kolescem za rezanje testa iz njega izrežemo 12 pravokotnikov. Enega od njih položimo z daljšo stranico proti sebi in ga prepognemo na polovico kot knjigo, da na sredini nastane guba. Spet ga odpremo in na eno stran gube z žlico nadevamo sadno mešanico. Pri tem pa- zimo, da ob robu ostane približno 1 cm prostora, ki ga premažemo z jajcem. Te- sto znova prepognemo, da je nadev za- prt z vseh strani. Z vilicami stisnemo ro- bove krog in krog ter žepek tudi po vrhu premažemo z jajcem. Po vrhu ga nekaj- krat prebodemo z vilicami. Postopek ponovimo s preostalimi pravokotniki testa in nadevom. Žepke razporedimo po plitvem pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut oziroma do 24 ur. Lahko jih tudi zamrznemo za največ 2 meseca.
Pečico segrejemo na 200 °C. Žepke pečemo 20 minut oziroma tako dolgo, da je testo zlato zapečeno, nadev pa brbota skozi luknjice na vrhu. Pečene vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohlajajo vsaj 20 minut. (Če so bili prej zamrznjeni, jih pečemo 5 minut dlje.)
Medtem pretlačimo preostale maline in zmešamo s sladkorjem v prahu, da dobimo gost obliv. Z njim na tanko premažemo žepke in jih po želji potresemo z liofiliziranimi malinami ali mrvicami. Postrežemo tople ali hladne, za zajtrk ali pa kot sladico. Po želji jih prelijemo s smetano ali vaniljevo jajčno kremo.
Sladko krhko testo
Sladko krhko testo lahko pripravite po tem receptu.