Kaj boste skuhali danes?
Zmrzlina iz klementin s pomarančnim likerjem
Zmrzlina iz klementin s pomarančnim likerjem
Sestavine
- 2 klementini
- 50 g sladkorja
- 2 žlici pomarančnega likerja Grand Marnier
- 2 žlici pomarančne marmelade (brez lupin)
- sončnično olje za modelčke
zmrzlina
- 3 velika jajca
- 85 g sladkorja
- 2,7 dl sladke smetane
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 2 klementini
- 50 g sladkorja
- 2 žlici pomarančnega likerja Grand Marnier
- 2 žlici pomarančne marmelade (brez lupin)
- sončnično olje za modelčke
zmrzlina
- 3 velika jajca
- 85 g sladkorja
- 2,7 dl sladke smetane
Postopek
Iz sredine klementin izrežemo 6 lepih rezin, preostalo pa olupimo in na tanko narežemo. Vse damo v ponev skupaj s sladkorjem in 3 dl vode. Pokrijemo in kuhljamo 20 minut, da se klementine zmehčajo, vendar ne razpadejo. Ponev odstavimo in zmes ohladimo. Medtem z oljem premažemo 6 modelčkov za puding ali strjenko in jih obložimo s plastično kuhinjsko folijo tako, da visi malo folije čez rob modelčkov.
Mandarine poberemo iz sirupa, cele rezine z lupino prihranimo, preostali del pa zelo drobno narežemo in zmešamo s pomarančnim likerjem. V sirup, ki ostane, vmešamo marmelado in vse skupaj povremo na 6 žlic goste omake. Razdelimo jo v modelčke in nanjo položimo rezino klementine.
Beljake ločimo od rumenjakov in jih z električnim mešalnikom stepemo v čvrst sneg. Rumenjake stepemo s sladkorjem v gosto in penasto maso. V posebni skledi stepemo tudi smetano.
V smetano najprej vmešamo zmes mandarin in likerja, nato primešamo rumenjake s sladkorjem in na koncu še sneg iz beljakov. Maso razdelimo v modelčke, jih položimo na pladenj in damo v zamrzovalnik. Ko se strdijo, lahko modelčke zavijemo v folijo in pustimo v zamrzovalniku največ 3 mesece.
Pred postrežbo s pomočjo folije vzamemo zmrzline iz modelčkov, jih poveznemo na desertne krožnike ali v skodelice in odstranimo folijo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piškoti Kissinger z belo čokolado, lešniki in malinami
Klasične rezine Kissinger smo tokrat pripravili brez dodatnega sladkorja