Kaj boste skuhali danes?
Bučni »šarkelj« z mehko bučno sredico
Bučni »šarkelj« z mehko bučno sredico
Sestavine
testo
- 210 g zmehčanega masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 5 jajc
- 200 g moke
- 100 g mletih bučnih semen
- 8 g pecilnega praška
- 5 g mletega cimeta
bučna slaščičarska krema
- 350 g bučnega pireja
- 80 g sladkorja
- 30 g škrobne moke
- 4 rumenjaki
- naribana lupina ½ pomaranče
- 35 g masla na sobni temperaturi
za okras
- marelična marmelada
- 300 g mletih bučnih semen
Še en hit? Ustvarjalec dubajske čokolade presenetil z novim okusom
Priljubljenost dubajske čokolade kar ne pojenja, a na obzorju se že svita nova zvezda – abudabijska čokolada s bogatim hrustljavim polnilom.
Bi si danes privoščili nekaj pristnega?
Nimate ideje za kosilo ali obisk gostov? Ali s čim postreči z žara, ko so klasične piknik jedi že malce dolgočasne?
Ne veste, kaj bi jedli? 5 idej za kosilo, pripravljeno v pol ure
Vam dolg seznam obveznosti, hitenje in večno premišljevanje, kaj pripraviti za kosilo, zvenijo znano? Tu so nove ideje za okusne obroke, pripravljene v pol ure.
Sestavine
testo
- 210 g zmehčanega masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 5 jajc
- 200 g moke
- 100 g mletih bučnih semen
- 8 g pecilnega praška
- 5 g mletega cimeta
bučna slaščičarska krema
- 350 g bučnega pireja
- 80 g sladkorja
- 30 g škrobne moke
- 4 rumenjaki
- naribana lupina ½ pomaranče
- 35 g masla na sobni temperaturi
za okras
- marelična marmelada
- 300 g mletih bučnih semen
Postopek
Najprej pripravimo bučno slaščičarsko kremo. Bučni pire pripravimo tako, da bučo olupimo, skuhamo, odcedimo in pretlačimo. Vse sestavine, razen masla, zmešamo s paličnim mešalnikom. Maso prelijemo v kozico in na nizki temperaturi kuhamo, da se krema zgosti, ob tem pa stalno mešamo. Naj počasi vre vsaj 5 minut, da se škrob dobro pokuha. Ko je krema kuhana, jo prelijemo v posodo in jo na hitro ohladimo na 40 °C (naj bo mlačna na dotik). Primešamo zmehčano maslo. Krema mora biti gladka in svetleča. Površino kreme prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in jo shranimo v hladilniku.
Moko, cimet, pecilni prašek in mleta bučna semena zmešamo. V mešalniku penasto vmešamo maslo s sladkorjem. Počasi dodajamo jajca, da dobimo lepo maso. Primešamo suhe sestavine in maso naložimo v namaščen model.
Ohlajeno bučno kremo gladko zmešamo in jo nadevamo v dresirno vrečko. Kupčke kreme vbrizgamo v testo drugega poleg drugega 1 cm globoko po dolžini modla. Kolač pečemo 40 do 45 minut pri 165 °C v ventilatorski pečici oziroma 185 °C v klasični pečici. Po prvih 10 minutah odpremo pečico, po dolžini kolača z noževo konico zarežemo črto in nadaljujemo peko. Pečen kolač nekoliko ohladimo v modlu, nato ga zvrnemo iz modla in na rešetki ohladimo do konca. Ohlajenega premažemo z marelično marmelado, povaljamo v mletih bučnih semenih in poljubno okrasimo.
Nasvet
Čokoladno kuverturo za okras stopimo na 50 °C. Dobro jo premešamo in ohladimo na 30 °C. Premažemo jo po papirju za peko, pustimo, da se strdi, in nalomimo na želene kose.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Topla bučkina solata z limono
Hladna marelična juha s piščancem
Bržolna pečenka, marinirana s suhimi jurčki
Bržolna pečenka za nepozabno slavnostno večerjo