Kaj boste skuhali danes?
Bučni »šarkelj« z mehko bučno sredico
Bučni »šarkelj« z mehko bučno sredico
    Sestavine
testo
- 210 g zmehčanega masla
 - 150 g sladkorja v prahu
 - 5 jajc
 - 200 g moke
 - 100 g mletih bučnih semen
 - 8 g pecilnega praška
 - 5 g mletega cimeta
 
bučna slaščičarska krema
- 350 g bučnega pireja
 - 80 g sladkorja
 - 30 g škrobne moke
 - 4 rumenjaki
 - naribana lupina ½ pomaranče
 - 35 g masla na sobni temperaturi
 
za okras
- marelična marmelada
 - 300 g mletih bučnih semen
 
        
            
            Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
        
            
            Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
        
            
            Ričet po receptu Marije Merljak
Ko v kuhinji zadiši po ričetu, takrat vemo, da se kuha nekaj res dobrega in domačega.
Sestavine
testo
- 210 g zmehčanega masla
 - 150 g sladkorja v prahu
 - 5 jajc
 - 200 g moke
 - 100 g mletih bučnih semen
 - 8 g pecilnega praška
 - 5 g mletega cimeta
 
bučna slaščičarska krema
- 350 g bučnega pireja
 - 80 g sladkorja
 - 30 g škrobne moke
 - 4 rumenjaki
 - naribana lupina ½ pomaranče
 - 35 g masla na sobni temperaturi
 
za okras
- marelična marmelada
 - 300 g mletih bučnih semen
 
Postopek
Najprej pripravimo bučno slaščičarsko kremo. Bučni pire pripravimo tako, da bučo olupimo, skuhamo, odcedimo in pretlačimo. Vse sestavine, razen masla, zmešamo s paličnim mešalnikom. Maso prelijemo v kozico in na nizki temperaturi kuhamo, da se krema zgosti, ob tem pa stalno mešamo. Naj počasi vre vsaj 5 minut, da se škrob dobro pokuha. Ko je krema kuhana, jo prelijemo v posodo in jo na hitro ohladimo na 40 °C (naj bo mlačna na dotik). Primešamo zmehčano maslo. Krema mora biti gladka in svetleča. Površino kreme prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in jo shranimo v hladilniku.
Moko, cimet, pecilni prašek in mleta bučna semena zmešamo. V mešalniku penasto vmešamo maslo s sladkorjem. Počasi dodajamo jajca, da dobimo lepo maso. Primešamo suhe sestavine in maso naložimo v namaščen model.
Ohlajeno bučno kremo gladko zmešamo in jo nadevamo v dresirno vrečko. Kupčke kreme vbrizgamo v testo drugega poleg drugega 1 cm globoko po dolžini modla. Kolač pečemo 40 do 45 minut pri 165 °C v ventilatorski pečici oziroma 185 °C v klasični pečici. Po prvih 10 minutah odpremo pečico, po dolžini kolača z noževo konico zarežemo črto in nadaljujemo peko. Pečen kolač nekoliko ohladimo v modlu, nato ga zvrnemo iz modla in na rešetki ohladimo do konca. Ohlajenega premažemo z marelično marmelado, povaljamo v mletih bučnih semenih in poljubno okrasimo.
    Nasvet
Čokoladno kuverturo za okras stopimo na 50 °C. Dobro jo premešamo in ohladimo na 30 °C. Premažemo jo po papirju za peko, pustimo, da se strdi, in nalomimo na želene kose.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Juha iz paradižnika in pečene rdeče paprike s skuto
Pavlova s češnjami, vrtnicami in pistacijami
Klasična sladica v moderni izvedbi: s kokosovim jogurtom, pistacijami za teksturo in rožnimi lističi za okras