© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Bučni »šarkelj« z mehko bučno sredico

Bučni »šarkelj« z mehko bučno sredico

Čas priprave 2 h 10 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za model prostornine 1 l
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
bucni sarkelj z mehko bucno sredico A

Sestavine

testo

  • 210 g zmehčanega masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 5 jajc
  • 200 g moke
  • 100 g mletih bučnih semen
  • 8 g pecilnega praška
  • 5 g mletega cimeta

bučna slaščičarska krema

  • 350 g bučnega pireja
  • 80 g sladkorja
  • 30 g škrobne moke
  • 4 rumenjaki
  • naribana lupina ½ pomaranče
  • 35 g masla na sobni temperaturi

za okras

  • marelična marmelada
  • 300 g mletih bučnih semen
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

testo

  • 210 g zmehčanega masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 5 jajc
  • 200 g moke
  • 100 g mletih bučnih semen
  • 8 g pecilnega praška
  • 5 g mletega cimeta

bučna slaščičarska krema

  • 350 g bučnega pireja
  • 80 g sladkorja
  • 30 g škrobne moke
  • 4 rumenjaki
  • naribana lupina ½ pomaranče
  • 35 g masla na sobni temperaturi

za okras

  • marelična marmelada
  • 300 g mletih bučnih semen

Postopek

1

Najprej pripravimo bučno slaščičarsko kremo. Bučni pire pripravimo tako, da bučo olupimo, skuhamo, odcedimo in pretlačimo. Vse sestavine, razen masla, zmešamo s paličnim mešalnikom. Maso prelijemo v kozico in na nizki temperaturi kuhamo, da se krema zgosti, ob tem pa stalno mešamo. Naj počasi vre vsaj 5 minut, da se škrob dobro pokuha. Ko je krema kuhana, jo prelijemo v posodo in jo na hitro ohladimo na 40 °C (naj bo mlačna na dotik). Primešamo zmehčano maslo. Krema mora biti gladka in svetleča. Površino kreme prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in jo shranimo v hladilniku.

2

Moko, cimet, pecilni prašek in mleta bučna semena zmešamo. V mešalniku penasto vmešamo maslo s sladkorjem. Počasi dodajamo jajca, da dobimo lepo maso. Primešamo suhe sestavine in maso naložimo v namaščen model.

3

Ohlajeno bučno kremo gladko zmešamo in jo nadevamo v dresirno vrečko. Kupčke kreme vbrizgamo v testo drugega poleg drugega 1 cm globoko po dolžini modla. Kolač pečemo 40 do 45 minut pri 165 °C v ventilatorski pečici oziroma 185 °C v klasični pečici. Po prvih 10 minutah odpremo pečico, po dolžini kolača z noževo konico zarežemo črto in nadaljujemo peko. Pečen kolač nekoliko ohladimo v modlu, nato ga zvrnemo iz modla in na rešetki ohladimo do konca. Ohlajenega premažemo z marelično marmelado, povaljamo v mletih bučnih semenih in poljubno okrasimo.

bucni sarkelj z mehko bucno sredico B

Nasvet

Čokoladno kuverturo za okras stopimo na 50 °C. Dobro jo premešamo in ohladimo na 30 °C. Premažemo jo po papirju za peko, pustimo, da se strdi, in nalomimo na želene kose.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.