Kaj boste skuhali danes?
Polnozrnate testenine s pečeno bučo, šalotko, špinačo in albuminsko skuto
Polnozrnate testenine s pečeno bučo, šalotko, špinačo in albuminsko skuto
Polnozrnate testenine poljubne oblike združimo s pečeno bučo, šalotko, kremasto sirarsko skuto in špinačo za hranljivo vegetarijansko kosilo.
Sestavine
- 1 maslena buča (težka pribl. 800 g)
- 4 podolgovate šalotke
- 3 žlice oljčnega olja
- 300 g mlade špinače
- 1 strok česna
- 400 g polnozrnatih kratkih testenin
- 6 žlic albuminske skute
- 4 žajbljevi listi
- lupinica in sok 1 limone
- sol
- poper
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 1 maslena buča (težka pribl. 800 g)
- 4 podolgovate šalotke
- 3 žlice oljčnega olja
- 300 g mlade špinače
- 1 strok česna
- 400 g polnozrnatih kratkih testenin
- 6 žlic albuminske skute
- 4 žajbljevi listi
- lupinica in sok 1 limone
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Bučo olupimo in narežemo na kocke, šalotko po dolgem narežemo na četrtine (korenine pustimo). Oboje damo v velik pekač, pomešamo z 2 žlicama olja, solimo in popramo ter pečemo 40 minut, medtem enkrat premešamo.
Medtem v veliki količini osoljene vode skuhamo testenine po navodilih na embalaži in prihranimo nekaj žlic vode od kuhanja.
V ponvi segrejemo žlico olja in na njem nežno popražimo strt česen. Dodamo špinačo, posolimo in popražimo, da ovene in odvečna voda izpari. Preložimo jo v skledo z dvema tretjinama albuminske skute, drobno sesekljanim žajbljem, limonovim sokom in lupinico in ščepom sveže naribanega muškatnega oreščka, solimo, popramo in zmešamo.
Mešanico skute in špinače dodamo vročim odcejenim testeninam. Primešamo tudi večino pečene zelenjave. Razdelimo v skodele in na vrh dodamo preostalo skuto in zelenjavo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Brusketa s paradižnikom in bivoljo mocarelo
Brusketa, ki jo lahko postrežete ob narezku.
Pečene sardele s hariso ter solato iz koromača in krompirja
Sardele, začinjene s pikantno hariso, bodo popestrile vaš klasičen nabor morskih jedi
Dušene svinjske ličnice s klobasico in papriko
Svinjske ličnice za pravo poslastico