Kaj boste skuhali danes?
Zeliščna rižota s parmezanom
Zeliščna rižota s parmezanom
Sestavine
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove
- 50 g masla
- 1 drobno nasekljana čebula
- 300 g riža za rižoto
- manjši kozarec belega vina
- 50 g parmezana
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 pesti zelišč, kot so bazilika, drobnjak in krebuljica
- 1 žlica balzamičnega kisa
- sol
- poper
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove
- 50 g masla
- 1 drobno nasekljana čebula
- 300 g riža za rižoto
- manjši kozarec belega vina
- 50 g parmezana
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 pesti zelišč, kot so bazilika, drobnjak in krebuljica
- 1 žlica balzamičnega kisa
- sol
- poper
Postopek
Zelenjavno juho zavremo, nato ogenj zmanjšamo in pustimo, da juha počasi vre. Polovico parmezana drobno naribamo, drugo polovico pa nastrgamo na ostružke. Zelišča operemo in jih polovico drobno nasekljamo.
V zadosti veliki ponvi na srednjem ognju stopimo polovico masla in na njem nežno 8 do 10 minut pražimo čebulo, da se zmehča, vendar ne porjavi. Vmes jo večkrat premešamo, nato dodamo riž in pražimo, da postekleni.
Vse skupaj zalijemo z vinom in pokuhamo, da vino izpari. Dodamo zajemalko juhe, premešamo in kuhamo, da riž popije vso tekočino. Nato spet zalijemo z zajemalko juhe in tako delamo približno 25 do 30 minut, da se riž skuha, vendar je še vedno čvrst na ugriz. Rižota mora biti kremna in malo tekoča.
Ko je rižota kuhana, ogenj ugasnemo in ji primešamo nariban parmezan, preostalo maslo, polovico olja in sesekljana zelišča. Jed začinimo s soljo in sveže mletim poprom, ponev pokrijemo in pustimo rižoto nekaj minut počivati. Medtem sesekljamo preostali drobnjak in ga zmešamo z drugimi celimi zelišči, preostalo žlico olja in balzamičnim kisom. Rižoto še enkrat premešamo, jo razdelimo na krožnike ter obložimo s pripravljenimi zelišči in parmezanovimi ostružki.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sladka plaža s piškotnimi drobtinami in cheesecake kremo
Čisto prava sladka plaža s peščenim gradom!
Piščančja nabodala s cacikijem
Nabodala so priljubljena specialiteta, ki izvira z Balkana. Pravimo jim tudi ražnjiči, po grško suvlaki in po turško šašlik.