Kaj boste skuhali danes?
Pečeno jagnječje stegno z brinovimi jagodami in rožmarinom
Pečeno jagnječje stegno z brinovimi jagodami in rožmarinom
Sestavine
- 1 jagnječje stegno, težko pribl. 3 kg
- 3 stroki česna
- 1 žlička zrn črnega popra
- 3 brinove jagode
- 2 vejici rožmarina
- pribl. 2 žlici oljčnega olja
- 2,5 dl belega vina
- sol
Žganci, kot so jih delali nekoč
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Pripravite prekmursko gibanico po pravem domačem receptu
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Sestavine
- 1 jagnječje stegno, težko pribl. 3 kg
- 3 stroki česna
- 1 žlička zrn črnega popra
- 3 brinove jagode
- 2 vejici rožmarina
- pribl. 2 žlici oljčnega olja
- 2,5 dl belega vina
- sol
Postopek
Olupljen česen, poprova zrna in brinove jagode stremo. Iz rožmarinovih vejic osmukamo iglice in jih sesekljamo. Česen, poper, brinove jagode in rožmarin zmešamo s toliko oljčnega olja (približno 1 žlica), da dobimo pasto. Jagnječje stegno vzamemo iz hladilnika, ga solimo in močno natremo z začimbno pasto. Počakamo približno eno uro, da meso doseže sobno temperaturo. Pečico segrejemo na 190 °C.
Meso položimo v naoljen pekač in pečemo 1 uro in 45 minut. Vzamemo ga iz pekača, zavijemo v aluminijasto folijo in ga pustimo počivati najmanj pol ure. Tako pečen jagenjček je rahlo rožnat v sredini. Če želimo bolj pečeno meso, ga pustimo v pečici 2 uri in nato pustimo počivati pol ure.
Iz pekača odstranimo čim več maščobe, položimo ga na ploščo štedilnika in postrgamo vse zapečene dele. Dolijemo vino, zavremo in malo pokuhamo. S kuhalnico postrgamo še morebitne preostale zapečene dele. Omako solimo in precedimo v kozico. Spočito jagnjetino narežemo, sokove, ki so se izločili iz mesa, pa vlijemo v omako. Omako še enkrat segrejemo in postrežemo z jagnječjo pečenko.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščanec s pehtranom in pirejem iz sladkega krompirja
Pehtranova aroma je prefinjena, a močna, zato bo to zelišče jed povsem spremenilo.
Lazanja z bučkami in špinačo
Zavitek s karameliziranimi jabolki in orehi
Jabolčni zavitek lahko pripravimo na sto različnih načinov in vsi so odlični!