© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Zelenina juha z lešniki in tartufovim oljem

Zelenina juha z lešniki in tartufovim oljem

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • majhen šopek timijana
  • 2 lovorova lista
  • 1 čebula
  • sol in beli poper
  • 1 velik strok česna
  • 1 gomolj zelene (pribl. 1 kg)
  • 1 krompir (pribl. 200 g)
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 dl sladke smetane
  • 50 g praženih lešnikov brez kožic
  • 1 žlica tartufovega olja in še malo za pokapanje

Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • majhen šopek timijana
  • 2 lovorova lista
  • 1 čebula
  • sol in beli poper
  • 1 velik strok česna
  • 1 gomolj zelene (pribl. 1 kg)
  • 1 krompir (pribl. 200 g)
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 dl sladke smetane
  • 50 g praženih lešnikov brez kožic
  • 1 žlica tartufovega olja in še malo za pokapanje

Postopek

1

V veliki kozici na majhnem ognju segrejemo olje. Timijanove vejice in lovorove liste s kuhinjsko nitjo povežemo v šopek in dodamo v kozico skupaj s sesekljano čebulo in ščepom soli. Pražimo približno 10 minut, da se čebula zmehča, a ne porjavi.

2

Primešamo sesekljan česen, pražimo še 1 minuto, nato dodamo olupljena in na koščke narezana zeleno in krompir. Dobro zmešamo ter začinimo s soljo in belim poprom. Prilijemo jušno osnovo, zavremo, nato nežno kuhamo približno 30 minut, da se zelenjava popolnoma zmehča.

3

Zelišča vzamemo iz juhe in jih zavržemo, nato juhi primešamo smetano, odstavimo in gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Primešamo 1⁄2 žlice tartufovega olja in pokusimo – tartufova olja so različno močna, zato je bolje začeti z manj; če želimo več tartufove arome, pa ga dodamo še malo.

4

Preden juho postrežemo, jo dobro pogrejemo in razdelimo v skledice. Posujemo z grobo nasekljanimi lešniki, čez nameljemo črni poper in pokapamo s še malo tartufovega olja.

Pripravimo vnaprej

Juho lahko do 2 dni hranimo v hladilniku ali pa jo zamrznemo. Tako jo lahko pripravimo vnaprej, na dan, ko bomo gostili, pa jo samo odtajamo in pogrejemo.

Priljubljeni recepti

Najboljša veganska čokoladna torta

V vaši zbirki receptov ne sme manjkati veganska čokoladna torta, ki jo lahko spečete za rojstni dan ali druge priložnosti.

2 h
Enostavno

Solata z avokadom in rdečimi krutoni

Solata, ki ne zahteva veliko dela.

30 min
Enostavno

Šašlik

Pripravite šašlik kot imenitno nadgradnjo mesnega nabodala

Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.