Kaj boste skuhali danes?
Zelenina juha z lešniki in tartufovim oljem
Zelenina juha z lešniki in tartufovim oljem
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- majhen šopek timijana
- 2 lovorova lista
- 1 čebula
- sol in beli poper
- 1 velik strok česna
- 1 gomolj zelene (pribl. 1 kg)
- 1 krompir (pribl. 200 g)
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- 50 g praženih lešnikov brez kožic
- 1 žlica tartufovega olja in še malo za pokapanje
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- majhen šopek timijana
- 2 lovorova lista
- 1 čebula
- sol in beli poper
- 1 velik strok česna
- 1 gomolj zelene (pribl. 1 kg)
- 1 krompir (pribl. 200 g)
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 dl sladke smetane
- 50 g praženih lešnikov brez kožic
- 1 žlica tartufovega olja in še malo za pokapanje
Postopek
V veliki kozici na majhnem ognju segrejemo olje. Timijanove vejice in lovorove liste s kuhinjsko nitjo povežemo v šopek in dodamo v kozico skupaj s sesekljano čebulo in ščepom soli. Pražimo približno 10 minut, da se čebula zmehča, a ne porjavi.
Primešamo sesekljan česen, pražimo še 1 minuto, nato dodamo olupljena in na koščke narezana zeleno in krompir. Dobro zmešamo ter začinimo s soljo in belim poprom. Prilijemo jušno osnovo, zavremo, nato nežno kuhamo približno 30 minut, da se zelenjava popolnoma zmehča.
Zelišča vzamemo iz juhe in jih zavržemo, nato juhi primešamo smetano, odstavimo in gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Primešamo 1⁄2 žlice tartufovega olja in pokusimo – tartufova olja so različno močna, zato je bolje začeti z manj; če želimo več tartufove arome, pa ga dodamo še malo.
Preden juho postrežemo, jo dobro pogrejemo in razdelimo v skledice. Posujemo z grobo nasekljanimi lešniki, čez nameljemo črni poper in pokapamo s še malo tartufovega olja.
Pripravimo vnaprej
Juho lahko do 2 dni hranimo v hladilniku ali pa jo zamrznemo. Tako jo lahko pripravimo vnaprej, na dan, ko bomo gostili, pa jo samo odtajamo in pogrejemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Najboljša veganska čokoladna torta
V vaši zbirki receptov ne sme manjkati veganska čokoladna torta, ki jo lahko spečete za rojstni dan ali druge priložnosti.